Maskerte angripere slo studentleder til blods. Politiet anklaget henne for vold.
En indisk studentleder ble angrepet med jernstenger under en protest mot en ny statsborgerlov. Likevel anklager politiet henne for voldsbruk.
Over 8000 studenter demonstrerte på universitetet Jawaharlal Nehru (JNU) i New Delhi i India. Så kom en maskert gjeng med våpen og banket opp studentene. Blant dem som ble hardt skadet, var studentleder Aishe Ghosh.
Ingen ønsket å hjelpe henne. Da politiet undersøkte hendelsen, var det Ghosh som ble anklaget for å være voldelig, skriver The Hindu.
– Det er ganske absurd. Politiet sto ved porten og så på, forteller Guro Warhuus Samuelsen, førstelektor i Sør-Asiastudier, språk og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.
Studentene demonstrerte mot den nye statsborgerskapsloven (CAA) som skaper sterke reaksjoner i hele India.
Loven innebærer at religiøse minoriteter som har immigrert til India fra ulike land, får statsborgerskap. Det er listet opp flere religiøse grupper, men utelukker muslimer fra å få statsborgerskap.
Det liberale universitetet Jawaharlal Nehru (JNU) har en sterk kultur for politisk engasjement, og Ghosh er en sentral studentpolitiker.
Nå tar hun opp kampen og ledet søndag en ny demonstrasjon mot politiet i Delhi.
Ingen grep inn
Hverken sikkerhetsvaktene på campus eller politiet grep inn da Ghosh ble angrepet. Studentlederen spør: «Er det galt av oss å be om beskyttelse?»
Ghosh måtte sy 16 sting og fikk en brukket hånd.
«Det skremte meg. Det traumatiserte meg», skriver hun i en twittermelding om at politiet anklager henne for vold. I tweeten er det vedlagt bilder av henne hvor blodet renner ned over ansiktet.
Gosh blir anklaget for vold mot ansatte og hærverk på universitetet av politiet etter den voldsomme demonstrasjonen, melder The Times of India. Selv mener hun at politiet ikke har noe bevis for anklagene.
Setter seg i en farlig situasjon
Studentlederen setter seg selv i en farlig situasjon ved å skape oppmerksomhet rundt hendelsen, forteller Samuelsen.
– På den ene siden er hun svært utsatt ved å profilere seg. På den andre siden følger det en viss beskyttelse ved at bilder av henne i mediene er blitt sett av så mange. Skjer det noe med Aishe, vil det utløse reaksjoner, mener Samuelsen.
Fortsetter kampen mot diskriminering
Den maskerte gruppen som angrep Aishe Ghosh, tilhører den hinduistisk-nasjonalistiske studentorganisasjonen Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) som er tilknyttet regjeringspartiet Bharatiya Janata (BJP), skriver India Today.
Flere politiske endringer gjør at indere reagerer med en bølge av demonstrasjoner. Det er en enorm byråkratisk operasjon der alle i India skal gjennom en registreringsmølle, ifølge Samuelsen. I India er det 1,3 milliarder innbyggere. Dette gir ytterligere problemer for de fattigste gruppene for å komme seg gjennom nåløyet.
– Det skaper rom for bestikkelser og gir byråkratiet muligheten til å utøve makt overfor folket, sier Samuelsen.
Protestene har eskalert i India etter innføring av den nye statsborgerskapsloven. India er bygget på prinsippet om at staten skal være religionsnøytral.
– Lovendringen vekket en gryende følelse av at Indias religiøse takhøyde er i ferd med å senkes for alle, sier Kathinka Frøystad, professor, Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO.
Kvinner har en viktig rolle
En fortsatt pågående protest vekker oppsikt i Shaheen Bagh, sør i Delhi. Demonstrasjonen er ledet mest av hijab og burkakledde muslimske kvinner, skriver Al-Jazeera.
Kvinner med barn og eldre protesterer døgnet rundt mot den nye statsborgerskapsloven. De har tidligere ikke vært så aktive i ulike demonstrasjoner.
– Ingenting i det politiske klimaet i India nå tilsier at kvinner burde stå i sentrum, tvert imot. Regjeringen er ikke bare fiendtlig mot minoriteter, men også mot kvinner. Det har fått begeret til å renne over, og kvinnene har fått nok, mener Samuelsen.
Den åtte år gamle gutten lekte med vennene sine. Så ble han trampet ihjel. India herjes av protester og dødsfall.
Indias nye ildsjel
Den store oppmerksomheten har gjort Aishe Ghosh til en kjent aktivist mot diskriminering av minoriteter i India. I tillegg kjemper hun for kvinners rettigheter og ønsker å fjerne kastesystemet.
Ghosh har over 60.000 følgere på Facebook, blant dem er Bollywood-stjerner som støtter henne. Også på Twitter skaper hun stort engasjement etter voldsepisoden.