Verden

Luften går ut av protestene etter et halvt år med gule vester. Nå sliter de med varmen.

Etter et drøyt halvår med protester mot president Emmanuel Macron kan det gå mot slutten for protestbevegelsen De gule vestene.

En kvinne bærer en plakat med påskriften «Vi vil bae ha det vi tar fra dem» under demonstrasjonen i Paris lørdag.
  • Åshild Breian
    Åshild Breian

Antall demonstranter går kraftig tilbake, og selv om politiet avfyrte tåregass mot noen protestanter i Toulouse lørdag gikk det heller rolig for seg. Så var det dette også den 29. helgen på rad med demonstrasjoner siden opptøyene begynte i november i fjor, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Omtrent 9500 demonstrerte i gatene i Frankrike lørdag. Omtrent 1500 av dem demonstrerte i Paris. Forrige helg ble det anslått at omtrent 12.500 demonstrerte med gule vester. Le Monde melder om demonstrasjoner også i Montpellier, Havre, Strasbourg og Bordeaux.

Likevel er dette helt andre tall enn da 300.000 okkuperte rundkjøringer og blokkerte veier for å vise sin misnøye med nye økte drivstoffavgifter.

Demonstranter fra De gule vestene i Paris lørdag dytter et gigantisk banner med «Friheten leder folket», inspirert av det kjente maleriet som er signert Eugène Delacroix.
Les også

Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris

Høye temperaturer

Langhelg og stadig stigende temperaturer kan også ha sitt å si for at demonstrasjonsviljen har falt dramatisk den siste måneden.

Samtidig har president Macron måttet utsette noen reformer og kommet med noen innrømmelser for å innføre ro og orden igjen.

Likevel ble kraftprisene satt opp med 5,9 prosent fra lørdag etter at regjeringen tidligere hadde valgt å sette det hele på hold på grunn av de kraftige protestene.

Ifølge miljøministere Emanuel Wargon kan det bli nødvendig med en ny økning i kraftprisene i august. Men ønskelig er det ikke.

Fransk politi granskes nå etter voldsepiosoder og våpenbruk under demonstrasjonene. I følge Le Monde viser tall fra 13. mai at 2448 demonstranter og 1797 politimenn har blitt såret under tumultene.

Les også

Her jager De gule vester den jødiske professoren bort fra demonstrasjonen

Les mer om

  1. Bensinpris
  2. Emmanuel Macron
  3. Frankrike