Verden

Opposisjonen oppfordrer til sivil ulydighet i Sudan

En av de ledende protestgruppene i Sudan oppfordrer sudanerne til å bruke sivil ulydighet for å presse militærstyret i landet.

En demonstrant iført Sudans flagg protesterer foran brennende bildekk mot militærjuntaens styre i landet. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Gruppen SPA sier den vil iverksette en landsomfattende kampanje med sivil ulydighet søndag, og at kampanjen vil pågå helt til militærjuntaen som nå styrer landet, gir fra seg makten til et sivil styre.

Oppfordringen kommer en knapp uke etter at sudanske sikkerhetsstyrker brukte makt for å bryte opp de omfattende demonstrasjonene som har pågått i landet. Opp mot hundre mennesker ble trolig drept i mandagens angrep.

Etter flere måneder med uroligheter og demonstrasjonen ble landets mangeårige president Omar al-Bashir tvunget til å gå av i april. Siden da har landet vært styrt av en militærjunta under ledelse av juntaleder Abdel Fattah al-Burhan.

Samtaler har pågått mellom juntaen og protestbevegelsens ledere om hvordan landet skal styres videre i en overgangsperiode. Opposisjonen krever at det settes inn et sivilt styre. Juntaen har på sin side vært lite villig til å gi fra seg makten.

I mai startet forhandlinger mellom partene, og Etiopias statsminister Abiy Ahmed forsøker å megle. Men forhandlingene har så langt ikke ført til noe resultat.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Soldater pågrepet etter drap og voldtekt av demonstranter i Sudan

 2. VERDEN
  Publisert:

  Jubel i Sudan etter avtale mellom protestbevegelsen og juntaen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Titusenvis i Khartoums gater: Protestgruppe oppfordrer til marsj mot presidentpalasset

 4. VERDEN
  Publisert:

  Mali-junta lover 18 måneders overgangsstyre

 5. VERDEN
  Publisert:

  Plutselig ble internett kuttet. Det som skjedde da, vil prege Sudan i lang tid fremover.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 30 skal være drept i protestleir i Sudan