– Krigsgenerasjonen, min generasjon, er seige.

Dronning Elizabeth er 93 år. Det gjør henne til én av stadig færre som fortsatt husker de skjebnesvangre junidagene i 1944, da allierte styrker gikk til angrep på tyskerne nordvest i Frankrike.

Under krigen tjenestegjorde dronningen som bilmekaniker. Onsdag mintes hun dem som kjempet på strendene i Normandie for 75 år siden.

– Hundretusener av unge soldater, sjømenn og flyvere forlot denne kysten i frihetens navn.

– Mange av dem skulle aldri komme tilbake. Heltemotet og ofrene til dem som mistet livet, vil aldri bli glemt, sa dronningen.

Hun avsluttet med en følelsesladet hilsen til de fremmøtte krigsveteranene:

– Det er med ydmykhet og glede at jeg, på vegne av hele landet – faktisk hele den frie verden – vil si til dere alle: Takk.

Storslått markering

D-dagen var starten på «Operasjon Overlord», den største invasjonen som noensinne er gjennomført fra sjøen.

Mer enn 130.000 allierte soldater deltok i operasjonen, som skulle bli begynnelsen på slutten for Adolf Hitler og Nazi-Tyskland.

25. august ble Paris frigjort, og få dager senere var operasjonen fullført da tyske styrker trakk seg tilbake over Seinen. Da hadde tusenvis av liv gått tapt.

Norge deltok med både luftskvadroner og skip, og en rekke nordmenn måtte også bøte med livet. Her kan du lese Aftenpostens intervju med en av de siste gjenlevende norske D-dagsveteranene, Monrad Mosberg.

I Portsmouth onsdag hadde det britiske forsvarsdepartementet mobilisert et stort oppbud av militærpersonell og -utstyr til å minnes krigsheltenes innsats.

Rundt halv åtte norsk tid vil skipet MV Boudicca seile fra Portsmouth med 300 krigsveteraner om bord med kurs mot Normandie. Ruten er den samme som soldatene tok i 1944. Skipet vil bli ledsaget av en flotilje av britiske fartøy og kampfly.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.