Verden

Rakettangrep nær USAs ambassade i Bagdad. Trump med nye trusler.

Minst seks raketter slo ned i Bagdad søndag kveld, melder en irakisk militærkilde. To av nedslagene var nær den amerikanske ambassaden.

Irakisk soldat på vakt nær den amerikanske ambassaden som ble angrepet nyttårsaften. Spenningen i byen er nå svært spent.
  • NTB
  • Halvor Hegtun
    Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ifølge irakiske myndigheter slo tre av rakettene ned i Bagdads «grønne sone» der offentlige kontorer og utenlandske ambassader holder til, melder Reuters. De øvrige tre rakettene skal ha truffet Jadiya-området like i nærheten.

Til nyhetsbyrået AFP har vitner fortalt at en rakett traff en bolig der fire personer ble såret. Det er ikke kjent hvem som står bak rakettangrepene.

Trump kan slå «uproporsjonalt» tilbake

President Donald Trump kommenterte søndag kveld det han bare omtaler som meldinger i mediene. Men han skriver at USA kommer til å slå hardt tilbake dersom amerikanske personer eller interesser blir truffet – og at de kan komme til å handle «uproporsjonalt».

These Media Posts will serve as notification to the United States Congress that should Iran strike any U.S. person ... https://t.co/5WPMatAVzL

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA natt til fredag likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Bagdad.

Skroter mer av atomavtalen

Iran har sverget å hevne angrepet. Søndag ettermiddag kunngjorde Iran også at de skroter enda mer av atomavtalen som ble inngått i 2015. Fra nå av vil Iran ikke overholde atomavtalens grenser for anrikning og lagring av uran.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd. Der ber det FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani. Også flere irakere ble drept i angrepet.

NATOs ambassadører vil ha et hastemøte om situasjonen i Midtøsten mandag ettermiddag.

Irak vil kaste USA ut

Den irakiske nasjonalforsamlingen vedtok søndag ettermiddag å be regjeringen si opp sin avtale med USA og få de amerikanske styrkene ut av landet.

– Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS, sa nasjonalforsamlingens leder Mohammed al-Halbousi i en uttalelse.

Vedtaket fører til at alle operasjoner mot de siste IS-styrkene i Irak stopper opp. Koalisjonsstyrkene hvor Norge deltar, må nå bruke alle krefter på beskytte seg selv i sine militærbaser i Irak.

«Vår første prioritet er å beskytte alt personell i Koalisjonen», sier den USA-ledede koalisjonen i en pressemelding.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at de er skuffet over vedtaket i den irakske nasjonalforsamlingen.

Talsmann Morgan Ortagus skriver at de venter på klargjøring fra irakiske myndigheter om hva dette vil bety, og oppfordrer dem samtidig om å fortsette samarbeidet med amerikanskerne for å bekjempe IS, melder Reuteres.

Denne amerikanske soldaten bærer sandsekker for å forsterke området hvor den amerikanske ambassaden ligger i Bagdad. Søndag skal raketter ha slått ned i den såkalte grønne sonen.

Tror amerikanerne må dra

USA har cirka 5200 soldater i Irak.

– Det er ikke sikkert resolusjonen fra nasjonalforsamlingen må tas hensyn til. Det er bare en anbefaling til sentralregjeringen, men den har stor symbolkraft, sier NTNU-professor Jo Jakobsen.

– Det er et signal om at amerikanerne er uønsket av viktige krefter hos en nær alliert.

– Men har irakiske myndigheter noen evne til å kaste 5000 amerikanske soldater ut?

– Nei, men det er ikke lett for USA å bli værende i landet hvis de er uønsket. Demonstrantenes angrep på amerikanernes ambassade i Bagdad nyttårsaften skjedde fordi irakiske myndigheter lot det skje. Slike episoder kan gjøre det veldig mye verre å bli værende i Irak.

– Men politisk er det ikke lettere å dra?

– Nei, det har vært sett på som svært viktig å bli, også i forhold til det som skjer i Syria. Og skulle USA forlate Irak, vil mange frykte at man med dét åpner opp landet for Iran og de sjiamuslimske militsene, sier professor Jakobsen.

Den irakiske nasjonalforsamlingen vedtok søndag at de vil ha utenlandske styrker ut av Irak. Nå er spørsmålet hva som skjer med den USA-ledede koalisjonen som er i landet for kjempe mot IS.

Ett års oppsigelse

Dersom Irak endelig vedtar å kaste amerikanerne ut av landet, vil det likevel ta en viss tid å få vedtaket iverksatt. Avtaler av den typen USA har med irakerne, har normalt en oppsigelsestid på et år, påpeker forsker Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole.

– Men må amerikanerne egentlig rette seg etter hva irakerne sier?

– Ja, hvis de ikke lenger har en avtale på plass, blir de å regne som en okkupasjonsstyrke. Det tror jeg ikke vil skje. Men det kan godt hende amerikanerne blir der så lenge som mulig, og prøver å søker om forlengelse når avtaletiden går mot slutten, sier Slensvik.

– Men det er militært viktig for USA å beholde sine tropper i Irak?

– Ja, det blir vanskelig for amerikanerne å operere i deler av Syria hvis de ikke får være i Irak. Tilstedeværelsen i Irak kan også være viktig for å forebygge Irans innflytelse. Men på den annen side gikk president Donald Trump til valg på å trekke tropper ut av Midtøsten, sier Slensvik.

Les også

  1. Iraks nasjonalforsamling krever at USA trekker sine styrker ut

  2. Tror USA må dra hvis de blir bedt om det

Les mer om

  1. Striden mellom Iran og USA