Lekkede e-poster skaper nye problemer for Trump

Halvannen time etter Donald Trumps omstridte telefonsamtale med Ukrainas president, ga Det hvite hus ordre om at militærstøtten til landet skulle stanses.

Lekkede e-poster viser at president Donald Trump beordret stans i militærhjelpen til Ukraina kort tid etter at han ba Ukrainas president etterforske Joe Bidens sønn for korrupsjon.

Telefonsamtalen mellom USAs president og Volodymyr Zelenskyj er sentral i riksrettssaken mot Trump, som anklages for å ha brukt militærhjelpen som pressmiddel for å få den ukrainske presidenten til å granske Joe Biden og sønnen for korrupsjon.

Trump har erkjent at Biden var tema under samtalen med Zelenskyj 25. juli i år.

Organisasjonen Center for Public Integrity i USA har fått tilgang til interne e-poster som viser at Pentagon 91 minutter etter samtalen fikk ordre om å holde tilbake 3,6 milliarder kroner i militærstøtte til Ukraina.

– Gitt hvor sensitivt dette er, hadde jeg satt pris på om denne informasjonen bare når dem som trenger å få den, heter det i en av e-postene, signert Michael Duffey ved budsjettkontoret i Det hvite hus.

Trump-administrasjonen har tidligere hevdet at beslutningen om å holde tilbake militærhjelpen til Ukraina ble tatt to uker før Trumps telefonsamtale med Zelenskyj.

Vil ha Duffy som vitne

Politikere fra det republikanske partiet mener at de nye opplysningene ikke endrer noen ting. Senator Ron Johnson fra Wisconsin sa til ABC News søndag at dokumentene bare viser en president som var opptatt av hvordan amerikanske skattepenger brukes.

Ifølge The Washington Post ser flere demokratiske politikere muligheten for å bruke avsløringen når riksrettssaken mot Trump kommer opp i Senatet. Demokratenes minoritetsleder i senatet, Chuck Schumer, tvitret lørdag at Duffey bør innkalles som vitne.

Senator og demokratisk presidentkandidat Amy Klobuchar sa til CBS-programmet «Face the Nation» søndag at avsløringen viser hvorfor Senatet må gjennomføre en grundig rettssak. President trump har sagt at hans nærmeste medarbeidere ikke får stille som vitner.

Klobuchar gjentok at sentrale medarbeidere som fungerende stabssjef Mich Mulvaney og tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton må vitne, i tillegg til Duffey.

– Om presidenten er så uskyldig at han ikke skulle bli stilt for riksrett, hvorfor er han så redd for at disse menneskene får stå frem, sa hun.