Libyske tanks bombet i fransk luftangrep

Franske fly har avfyrt de første skuddene mot Gadafis styrker.

Frankrike og Storbritannia har ledet an i arbeidet med å få til en internasjonal aksjon mot Libyas leder Muammar Gaddafi. Her tar den franske presidenten Nicolas Sarkozy imot den britiske statsministeren David Cameron til toppmøte lørdag.
  • Emma Tollersrud
  • Nicoline Haugsvær

Les også:

Ved 20.50-tiden lørdag kveld har amerikanske marinefartøy skutt krysserraketter mot mål i Libya, melder TV-kanalen CNN.

En amerikansk tjenestemann sa i en pressekonferanse lørdag kveld norsk tid at USA vil lede oppdraget de første dagene. Målet er primært å ramme det libyske luftforsvaret og beskytte sivile, opplyste han.

Tre ubåter og to marineskip befinner seg utenfor den libyske kyst, nær byene Tripoli, Misrata. Ras Lanuf og Benghazi.

Ubåtene er utstyrt med Tomahawk-raketter som kan ramme fly og luftforsvarssystemer, og kan dermed bidra til å håndheve flyforbudet.

— Første mål truffet

De første skuddene ble avfyrt mot et militært kjøretøy 17.45 norsk tid, melder Reuters.

Fire libyske tanks ble bombet i franske luftangrep nær Benghazi, skriver Al Jazeera.

— Første mål er truffet og ødelagt, sa Laurent Teisseire, talsmann for det franske forsvars departementet.

Den italienske avisen La Repubblica melder at den franske flystyrken over Libya har økt fra fem til 20 fly. Samtidig gjør spanske F-18 fly seg klare til å delta.

Cameron: - Gadafi har selv bedt om dette

Storbritannias statsminister David Cameron kaller Gadafi en løgner.

— Gadafi har bedt om dette. Han har løyet til det internasjonale samfunnet. Han lovet våpenhvile. Han brøt den våpenhvilen, sa Cameron.

Cameron er hard i sine uttalelser og sier at de kan ikke la nedslaktingen av sivile fortsette melder Reuters. Målet med aksjonen er å hindre flere sivile dødsfall i Libya.

— Det på tide å sette ned foten. Det må skje raskt, sa Cameron.

Aksjonen har startet

Allierte fly er i gang med å stanse angrepene til Libyas regjeringsstyrker mot Benghazi, opplyser Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Flere libyske fly er skutt ned av opprørerne. FOTO: PATRICK BAZ.

Etter lørdagens toppmøte i Paris var det samlet beslutning om å angripe Gadafis styker. Dermed er den internasjonale militæraksjonen i gang. Den italienske avisen La Repubblica melder at fem franske fly er på vingene over Libya så langt. To fly av typen Rafales, to Mirages og ett Awacs.Militæraksjonen, som blant annet er støttet av Storbritannia, USA, Canada og arabiske land, er en oppfølging av resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Den åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold og innfører en flyforbudssone over Libya.

— Gadafi kan oppnå våpenhvile så snart han stanser volden, sa den franske presidenten på en pressekonferanse.

På plass om noen dager

Statsminister Jens Stoltenberg sa tidligere i dag at Norge vil bidra med seks jagerfly

Det norske styrkebidraget, som teller rundt 100 mann, kan være klart om fem til ti dager, bekreftet statsminister Jens Stoltenberg overfor Aftenposten.no

— Jeg er glad Frankrike tok initiativet i denne saken. Det endte med en historisk FN-resolusjon, i stedet for å sitte stille. Det hadde vært mye mer dramatisk, sa Jens Stoltenberg på spørsmål fra Aftenposten.no.

Før toppmøtet kom i gang, opplyste statsministeren at Norge støtter gjennomføringen av FN SR resolusjon konkret med inntil 6 F16 og ett Orion fly. Han sa at den norske besetningen, særlig flyverne, allerede hadde trening fra NATO- øvelser med landene i teten for Libya-aksjonen, nemlig Frankrike, Storbritannia og USA.

Seks danske jagerfly har allerede landet på den amerikanske flybasen på Sicilia, melder AP.

Lars Skjoldan, talsmann for det danske luftforsvaret sa at flyene vil være klare for operasjon over Libya i morgen.

Les også

Norge vil bidra med seks jagerfly