Verden

Nye vitner bekrefter Giulianis innsats for ukrainsk etterforskning av Biden

Advokat Rudy Giulianis forsøk på å presse Ukraina til å etterforske Biden-familien bekreftes av to nye vitner i riksrettsgranskingen i USA.

Tidligere Russland-rådgiver Fiona Hill i Det hvite hus forklarte seg under torsdagens riksrettshøring.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Både Russland-ekspert Fiona Hill og diplomaten David Holmes omtalte torsdag rollen som Donald Trumps personlige advokat angivelig har hatt.

Holmes fortalte at Giuliani kom med flere uttalelser som viste at han jobbet for at Ukraina måtte igangsette etterforskninger, blant annet av Biden-familien. Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år.

Fiona Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, fortalte at Giuliani fremmet saker som etter hennes syn «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til under høringen i Representantenes hus.

Samtale på restaurant

Begge vitnene fortalte også om rollen til USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, som forklarte seg under en høring dagen før.

Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen».

Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes.

Under samtalen i sommer brukte Sondland angivelig sin private mobiltelefon inne på en restaurant i Ukrainas hovedstad Kiev. Bruken av en vanlig mobil i denne sammenhengen kan ha gjort Sondland og Trump svært sårbare for avlytting.

I tillegg var angivelig Trumps stemme så kraftig at Sondland måtte holde telefonen bort fra øret og Holmes kunne høre deler av det presidenten sa.

Russisk påvirkning, ikke ukrainsk

President Donald Trump og hans allierte har bidratt til å fremme en teori om at myndighetene i Ukraina forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016. Fiona Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, advarer mot å spre det hun beskrev som en oppdiktet historie.

– Dette er en oppdiktet historie som er blitt begått og spredt av Russlands sikkerhetstjenester, sa hun under høringen i Representantenes hus.

I likhet med flere amerikanske etterretningstjenester slo hun fast at Russland – og ikke Ukraina – sto bak en kampanje for å påvirke det amerikanske valget i 2016.

Hun advarte om at russiske myndigheter forbereder seg på å gjør det samme frem mot valget i USA neste år.

Russiske myndigheter selv har gjentatte ganger nektet for at de har stått bak valgpåvirkning. Konspirasjonsteorien om ukrainsk valgpåvirkning var én av sakene Trump tidligere i år ønsket at ukrainske myndigheter skulle granske.

I tillegg ønsket han seg en etterforskning som involverte Joe Biden, som kan bli Trumps motkandidat neste år.

– Bolton kalte Guiliani «en håndgranat»

I en lukket høring har Hill tidligere forklart hvordan hennes sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, avbrøt et møte med ukrainere som var på et besøk i Det hvite hus da EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

Karrierediplomat og rådgiver ved USAs ambassade i Kiev, David Holmes, skal forklare seg i Representantenes hus torsdag. Det samme skal rådgiver Fiona Hill i Det hvite hus.

Hills tidligere sjef, John Bolton, er blant dem som har nektet å vitne i etterforskningen etter ordre fra presidenten.

Russland-eksperten har forklart at Bolton har sagt at han ikke ønsket å være involvert i noen «drug deal», som han mener Sondland, USAs president Donald Trump og stabssjef Mick Mulvaney sto bak i forbindelse med Ukrainas Biden-etterforskning.

Hun har også fortalt at Bolton sa til henne at Giuliani, som har operert som Trumps spydspiss for å grave opp negative opplysninger om Biden, er «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i luften».

Sondland mener strategien var kjent for flere

Holmes og Hills timer i vitneboksen kommer dagen etter en sesjon med USAs EU-ambassadør Gordon Sondland.

I sitt vitnemål onsdag forklarte ambassadøren at han mener at president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, og at Trump utsatte et toppmøte for å presse frem etterforskning av presidentens politiske rivaler i Biden-familien.

Sondland sa også at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger.

De åpne høringene torsdag er de siste planlagte utspørringene i Demokratenes arbeid med å bygge opp en mulig riksrettstiltale mot USAs president Donald Trump.

Les også

  1. – Republikanerne tør ikke vende seg mot Trump ennå

  2. Vi fulgte riksrettshøringen direkte: Nøkkelvitne hevder de fulgte presidentens ordre

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Ukraina
  3. Riksrettshøring