Sørkoreansk presidentenke ærer Kim Jong-il

Enken etter Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung krysset mandag grensa til Nord-Korea for vise sin respekt for den avdøde diktatoren Kim Jong-il.

  • Ntb

Lee Hee-ho, som er 90 år gammel, hadde følge av styreleder i Hyundai, Hyun Jeong-Eun, og en delegasjon på 13 medlemmer da hun krysset våpenhvilelinja i bil for å vise sin respekt ved båren til Kim i Pyongyang.

— Jeg håper vår reise til Nord-Korea vil bedre forholdet mellom Sør- og Nord-Korea, sa Lee i en uttalelse som ble lest opp ved grenseovergangen.

Lee blir i Pyongyang i to dager, men skal ikke være med på selve begravelsen.

Hennes mann Kim Dae-jung sto bak den såkalte solskinnspolitikken for å redusere spenningen mellom Nord- og Sør-Korea da han var president.

Lee var med da Kim Dae-jung møtte Kim Jong-il i Pyongyang i 2000 i det som var det første toppmøtet mellom sør og nord siden Koreakrigen sluttet i 1953.

Spenningen mellom de to koreanske statene har økt i intensitet det siste året etter Nord-Koreas angrep på en sørkoreansk grenseøy og senkingen av et sørkoreansk marinefartøy.

Nord-Korea har reagert med vrede på at Sør-Korea kun kondolerte det nordkoreanske folk og ikke vil sende en offisiell delegasjon eller gi andre sivile delegasjoner tillatelse til å besøke Nord-Korea for å vise sin respekt.

Lee og Hyun Jeong-eun fikk lov å reise på grunn av sine lange forbindelser til Nord-Korea. Hyuns avdøde ektemann, Chung Mong-hun, sto bak flere samarbeidsprosjekter med Nord-Korea innen industri og turisme. (©NTB)