Trump vil møte den anonyme varsleren

USAs president Donald Trump mener han har rett til å møte personen som varslet om innholdet i telefonsamtalen presidenten hadde med Ukrainas president.

Donald Trump ønsker å møte varsleren og personen som ga informasjon til varsleren.

– Som alle andre amerikanere fortjener jeg å møte min anklager. Den såkalte «varsleren» la frem en perfekt samtale med en utenlandsk leder totalt feil og på en uredelig måte, skriver Trump på Twitter.

Han retter også hard kritikk mot Adam Schiff, komitéleder for Representantenes hus, og sier at han løy for kongressen om hva Trump sa.

– Hans løgner ble laget på den kanskje mest skamløse og ondsinnede måten jeg har sett i kammeret. Han skrev ned og leste forferdelige ting, så sa han det kom fra munnen til presidenten i USA, skriver Trump.

Forræderi

Videre sier presidenten at han ønsker at Schiff skal avhøres på høyeste nivå for bedrageri og forræderi.

Bakgrunnen er at Adam Schiff under åpningen av høringen i Kongressen forrige torsdag, la frem en svært fri tolkning av hva president Trump skal ha sagt i telefonsamtalen med sin ukrainske kollega.

Trump ønsker også å møte personen som ga varsleren informasjon som presidenten beskriver som «veldig uriktig».

USAs president Donald Trump vil at komitéleder Adam Schiff skal avhøres for bedrageri og forræderi.

– Spionerte denne personen på USAs president? Store konsekvenser! skriver Trump.

Les også

Trump forsøkte å så tvil om varslerens troverdighet. Da avslørte New York Times at vedkommende er CIA-agent.

Under føderal beskyttelse

Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den ukrainske presidenten, er under føderal beskyttelse, ifølge CBS.

Det er CBS-programmet «60 minutes» som har fått tak i et brev som indikerer at varsleren er under beskyttelse fordi de frykter for hans eller hennes sikkerhet.

Brevet er sendt fra varslerens advokat til fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire.

Telefonsamtalen

Bakgrunnen er et varsel om innholdet i en telefonsamtale presidenten hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I telefonsamtalen ba Trump sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg. I varselet anklages Trump for å ha misbrukt presidentmakten til å få et annet land til å blande seg inn presidentvalget. Det hvite hus forsøkte siden å skjule innholdet i samtalen, ifølge varsleren, som er ansatt i det amerikanske etterretningsapparatet.

Representantenes hus' etterretningskomité leder etterforskningen som skal avgjøre om Trump skal stilles for riksrett.

Formell gransking

Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus sier til «60 minutes» at de ikke kunne ignorere presidentens handlinger.

– Han ga oss ikke noe valg, sier hun.

– Jeg sa alltid at vi vil følge opplysningene dit de tar oss. Og når vi ser dem, så vil vi være klare. Og vi er klare, sier Pelosi.

Hun kunngjorde tirsdag at de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Trump stilles for riksrett for maktmisbruk.