Verden

Finland gir Johnson halvannen ukes frist

Finland sier Storbritannia må legge frem et skriftlig forslag til ny brexitavtale innen slutten av måneden, «ellers er det over». Det avviser Johnson tvert.

Antti Rinne (t.v.) møtte onsdag Emmanuel Macron i Paris. Etter møtet sa den finske statsministeren at britene må komme opp med en alternativ brexitplan innen utgangen av september. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
 • NTB

Finland innehar for tiden formannskapet i EU-rådet, og statsminister Antti Rinne kom med den nye tidsfristen etter et møte med Frankrikes president i Paris onsdag, melder Helsingin Sanomat. Målet er å unngå forhandlinger i ellevte time under EU-toppmøtet i Brussel 17. og 18. oktober.

– Vi må få et forslag snart og ha tid til å la ekspertene vurdere det. Vi kommer ikke til å forhandle i sanntid under toppmøtet, sier en tjenestemann i det franske diplomatiet.

Utspillet avvises imidlertid tvert av Storbritannias statsminister Boris Johnson. En talsperson for statsministeren sier til nyhetsbryået AFP at Storbritannia «ikke vil tilby brexit-løsning til en kunstig deadline». En talsperson for Downing Street sier til BBC at regjeringen vil fortsette forhandlingene og komme med forslag «på et passende tidspunkt».

Denne uken sa en kilde ved den britiske statsministerens kontor at de har et forslag til en alternativ løsning, men at de ikke vil overlevere det formelt, fordi de vil ha kontroll på hva slags informasjon som kommer ut.

Boris Johnson hevder stadig at han ønsker seg en avtale, og han nevner ofte toppmøtet som tidspunktet for å få til dette. Samtidig holder han fast ved at han vil ta Storbritannia ut av EU 31. oktober – to uker etter toppmøtet – uansett om det foreligger en avtale eller ikke.

Toryene starter sitt landsmøte 29. september, noe som kompliserer Johnsons situasjon. Dersom han legger fram et brexitforslag rett i forkant av møtet, risikerer han indre splittelse i partiet.

Les også

 1. Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU

 2. Boris Johnson vil heller gå i fengsel enn å utsette brexit. Nå blir strategien hans mat for høyesterett.

 3. Juncker og Barnier til brexitdebatt i EU-parlamentet

 4. Mens brexitdebatten raser, glemmer britene sine hjemløse | Bernt Hagtvet

Les mer om

 1. Brexit
 2. Finland
 3. Brussel
 4. Storbritannia
 5. Boris Johnson
 6. EU