Verden

Oljetankere «sabotert» ved Gulfen. Norsk skip fikk hull i skipssiden.

Et norsk skip var blant flere oljetankere som søndag ble skadet etter sabotasje ved De forente arabiske emirater. Skipet fikk et hull i skroget, men det skal ikke være fare for at skipet skal synke.

Den norske oljetankeren Andrea Victory fikk et hull i skroget etter å ha blitt truffet av en «ukjent gjenstand». Skipet er ikke i fare for å synke, ifølge rederiet Thome.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den norske oljetankeren MT Andrea Victory var blant flere skip som ble skadet utenfor havnen i Fujairah i De forente arabiske emirater. Det melder Reuters.

Det 183 meter lange skipet skal ha blitt truffet av en ukjent gjenstand og fikk et hull i skroget ved vannlinjen. Reuters sier de har sett bilder av et hull ved skipets vannlinje. På bildet ser man metall som er bøyd innover.

– MT Andrea Victory rapporterer at mannskapet er uskadet, men at det er et hull i området ved bakre ballasttank. Skipet er ikke i fare for å synke, sier rederiet Thome i en pressemelding.

Skipet fikk hull i bakre ballasttank

Alle slike skip har ballasttanker som fylles med vann for at skipet skal være stabilt også når det ikke er fylt med olje. Å bli truffet ved ballasttanken er dermed et av de mer heldige stedene et skip kan bli truffet.

Thome skriver i en melding som er blitt sendt til Aftenposten, at mannskapet gir sin fulle støtte til den pågående etterforskningen. En full inspeksjon av skroget pågår, heter det også i meldingen.

Skipet lå ved Fujairahs oppankringsanlegg for skip som enten skal fylle olje, motta bunkringsservice, eller foreta enhver form for skip-til-skip-operasjon.

MT Andrea Victory fotografert utenfor havnebyen Fujuirah 13. mai.

Flere skip ble utsatt for sabotasje samtidig - Sjøfartsdirektoratet advarer

Hendelsen i Omanbukta blir fordømt av landene i regionen, deriblant Iran.

– Hendelsene i Omanbukta er alarmerende og beklagelig, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Abbas Mousavi.

Iran tar til orde for gransking av angrepene. Iran advarer mot det landet kaller eventyrlystne utenlandske aktører som har til hensikt å forstyrre maritim sikkerhet.

De forente arabiske emirater opplyste søndag at kommersielle fartøy av ulik nasjonalitet var blitt utsatt for sabotasjehandlinger utenfor Emiratenes havneby Fujairah, som ligger ved Omanbukta.

Tidlig mandag morgen uttalte Saudi-Arabia at to av landets oljetankere var blitt sabotert søndag utenfor Fujairah. Oljetankerne er påført «betydelige skader», ifølge Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Den ene tankeren var på vei til Irans erkerival Saudi-Arabia for å lastes opp med råolje som skulle videre til USA.

Et skip fra De forente emiraters kystvakt passerer en oljetanker utenfor Fujairah.

Med bakgrunn i hendelsene har Sjøfartsdirektoratet høynet sikkerhetsnivået for norske skip i området, skriver direktatet i en pressemelding.

Sikkerhetnivået er nå 2 på en skala fra 1 til 3 i det såkalte ISPS-systemet.

«Bakgrunn for økning i sikkerhetsnivå er begrunnet med at vi ikke vet eksakt hva som har skjedd, og ser det derfor som hensiktsmessig å øke årvåkenheten for norske skip i området. Når en vet mer om hva som har skjedd, kan det føre til at sikkerhetsnivået vil bli regulert på nytt», heter det.

Advarer om konsekvenser

Ingen har så langt sagt hvem som sto bak sabotasjen. Emiratene anklager ingen spesifikke aktører for å ha stått bak sabotasjen, men i en uttalelse fra Abu Dhabi heter det at verdenssamfunnet må bidra til å sikre skipstrafikken.

– Å utføre sabotasjehandlinger mot kommersielle og sivile fartøy og true mannskapenes sikkerhet og liv er en alvorlig utvikling, heter det i uttalelsen.

De to oljetankerne ble påført «betydelige skade», men det var hverken dødsfall eller oljeutslipp, ifølge Falih.

Falih advarer mot konsekvenser som kan påvirke oljemarkedet og verdensøkonomien og oppfordrer verdenssamfunnet til å beskytte skipstrafikken.

– Sikkerheten er som glass

En ledende iransk folkevalgt sa søndag ifølge Reuters at eksplosjoner ved Fujairahs havn i De forente arabiske emirater viser at sikkerheten i Gulfstatene er skjør.

– Eksplosjoner ved Fujairah viser at sikkerheten sør for Den persiske gulf er som glass, skrev Heshmatollah Falahatpisheh, sjef for parlamentets nasjonale sikkerhetskomité på sin twitterkonto.

Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln på vei gjennom Suez-kanalen torsdag i forrige uke, dagen etter at Washington opplyste at landet sender fartøyet og B-52-bombefly til Persiabukta.

USA trapper opp

Amerikanske sjøfartsmyndigheter utstedte mandag et varsel etter meldingene om sabotasje mot skip. Fredag opplyste Pentagon at USA utstasjonerer et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten som støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige iranske trusler.

Fujairah er Emiratenes eneste havneterminal ved Arabiahavets kyst. Emiratene kan dermed sende og motta forsyninger sjøveien uten å måtte være avhengig av at skip passerer Hormuzstredet for å ta seg videre inn i Golfen. Hormuzstredet er strategisk og kommersielt viktig. Det forbinder Omanbukta med Persiabukta og danner sjøgrense mellom Iran og Emiratene. Iran har flere ganger truet med å stenge stredet i tilfelle landet skulle havne i militær konfrontasjon med USA.

Et B-52-bombefly fra USA på flybasen Al Udeid i Qatar torsdag i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix

Pompeo avlyser

USAs utenriksminister Mike Pompeo har avlyst et planlagt besøk i Moskva mandag for å delta på et EU-møte i Brussel i stedet, der Iran er blant sakene som skaper bekymring.

Pompeo skal imidlertid til den russiske svartehavsbyen Sotsji tirsdag der han skal møte president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Den økte spenningen mellom Iran og USA tiltok etter at Teheran onsdag i forrige uke uttalte at landet trekker seg fra deler av atomavtalen som ble inngått i 2015. USA har tidligere trukket seg fra den samme avtalen.

Les også

  1. USA varsler skip etter sabotasjemeldinger fra UAE

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Iran
  3. De forente arabiske emirater