Amnesty ber Den internasjonale straffedomstolen granske Venezuela

Amnesty International mener at myndighetene i Venezuela trolig har begått forbrytelser mot menneskeheten i håndteringen av demonstranter.

30. april oppfordret opposisjonsleder Juan Guaidó til opprør mot Venezuelas regime, fra en militær flybase i hovedstaden Caracas. Myndighetene mener det var et feilet kuppforsøk. Bildet viser sammenstøt i nærheten av flyplassen samme dag.

I februar sendte Amnesty International en gruppe granskere til Venezuela. Tirsdag la organisasjonen frem rapporten.

Organisasjonen ber nå Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å granske situasjonen i landet. De ber også FNs menneskerettighetsråd etablere en undersøkelseskommisjon.

Da store protester mot president Nicolás Maduro rystet Venezuela i slutten av januar, svarte myndighetene med «systematisk og omfattende undertrykkelse», fastslår menneskerettsorganisasjonen.

Maduros motstandere ble torturert og drept under demonstrasjonene, heter det i Amnesty-rapporten.

– Angrepenes natur, nivået av koordinering blant sikkerhetsstyrkene, samt tegn på lignende mønster i 2014 og 2017, får Amnesty International til å tro at venezuelanske myndigheter begikk forbrytelser mot menneskeheten, sier organisasjonen i en pressemelding.

Det har så langt ikke kommet noen uttalelse fra myndighetene i Venezuela om rapportens innhold.

Les også

LES OGSÅ: Derfor strides Russland og USA om Venezuela

Hevder staten likviderte opposisjonelle

Protestbølgen som omtales i rapporten, brøt ut etter at opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til fungerende president.

Venezuelas president Nicolás Maduro leder en stat med økonomi som har kollapset fullstendig. Gjennom flere år har regimet blir omtalt som stadig mer brutalt av både menneskerettighetsorganisasjoner og FN.

Ifølge Amnesty ble minst 47 mennesker ble drept i løpet fem dager med protester i slutten av januar. Minst 33 av dem ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, 6 andre ble drept av regjeringens tilhengere.

11 av drapene var utenomrettslige henrettelser, mener organisasjonen.

– Statlige styrker identifiserte personer som hadde vært fremtredende i protestene i sine lokalsamfunn, lokaliserte dem og drepte dem kort tid senere. Noen av dem ble torturert før de ble drept, heter det i rapporten.

Les også

KRONIKK: «Fra fiasko til forhandlingshåp?», spør to forskere

– Barn og tenåringer fengslet

Nesten 1000 personer, blant dem mer enn 130 barn og tenåringer, ble i samme periode vilkårlig fengslet, ifølge Amnesty.

Amnesty-granskerne konkluderer med at forbrytelsene og menneskerettsovergrepene var planlagt og ledet an av sikkerhetsstyrkene mot enkeltpersoner som ble utpekt som motstandere, spesielt i fattige slumområder. Det er i slike områder støtten til president Maduro tradisjonelt har vært størst.

Menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Foro pennal har tidligere avdekket at minst 32 mennesker er blitt torturert av sikkerhetsstyrkene i Venezuela, mens FNs høykommissær for menneskerettigheter i 2017 utarbeidet en rapport som dokumenterte vold og tortur mot pågrepne.

Les også

LES OGSÅ: Den største flyktningbølgen i Sør-Amerikas moderne historie. Slik beskriver FN situasjonen i Venezuela.

Mener presidenten kjente til handlingene

Om Maduro sier Amnesty at presidenten «visste om disse offentlige og forferdelige handlingene, og han tok ingen grep hverken for å forhindre eller etterforske dem».

Det har vært mange og brutale sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Venezuela. Her fra Caracas 1. mai.

Maduro er den politiske arvtageren til den i sin tid enormt populære sosialistlederen Hugo Chávez. Etter at Maduro overtok presidentskapet i 2013 har Venezuela falt stadig dypere inn i en politisk og økonomisk krise.

Flere millioner av landets innbyggere trenger i dag humanitær bistand.

Mens president Maduro og hans støttespillere blant annet har pekt på de amerikanske sanksjonene mot landet som en medvirkende årsak, mener opposisjonen at problemene skyldes korrupsjon, styringssvikt og feilet politikk fra landets regjering.