Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA

Påtalemyndigheten sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ikke er journalist og har derfor tiltalt ham for å bryte USAs spionlover.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange løfter knyttneven idet han blir transportert fra rettssalen i London.

Den nye tiltalen inneholder 18 punkter og er utarbeidet av USAs justisdepartementet. Den går mye lengre enn den opprinnelige tiltalen som ble offentliggjort mot Assange i april.

Ved at amerikanske myndigheter tiltaler ham for brudd på spionasjeloven, avviser de hans egen forklaring om at han handlet som journalist da WikiLeaks offentliggjorde hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter i 2010.

De lekkede dokumentene dannet grunnlaget for flere store nyhetsoppslag i medier verden over. En rekke store aviser samarbeidet med Assange om publiseringen.

– Ingen journalist

Assange har framholdt at han kun publiserte materialet som den tidligere etterretningsanalytikeren Chelsea Manning lekket, en handling som er beskyttet i den amerikanske grunnlovens første tillegg, som garanterer pressefrihet.

Assanges advokat Barry Pollack uttalte torsdag kveld at spionasjetiltalen mot hans klient er «uten sidestykke» og en trussel mot alle journalister som gjør jobben sin.

Materialet Wikileaks publiserte i 2010, viste blant annet hvordan amerikanske militære drepte sivile i Irak i 2007.

Førstestatsadvokat John Demers er leder av avdelingen for nasjonale sikkerhetsspørsmål hos riksadvokaten i USA. Han sier til AFP at myndighetene tar journalisters rolle i det amerikanske demokratiet seriøst.

– Men Julian Assange er ingen journalist, slå Demers fast.

– Ingen ansvarlig journalist vil med hensikt publisere navnene på enkeltpersoner han eller hun visste å være konfidensielle kilder i krigssoner og utsette dem for alvorlig fare, sa Demers.

-Galskap

47 år gamle Assange sitter nå fengslet i London etter å ha blitt kastet ut av Ecuadors ambassade, der han tilbrakte sju år fordi han fryktet å bli utlevert til USA.

Assange tilbrante syv år i Ecuadors ambassade i London. Her holder han en tale fra ambassadens balkong i 2016.

– Å tiltale Julian Assange etter spionasjeloven utgjør en direkte trussel mot pressefrihet og etterforskningsjournalistikk. Begge deler blir undergravet når de som informerer offentligheten blir tiltalt for å slå alarm, sier organisasjonen Reportere Uten Grenser.

Les også

Helten som ble demokratiets fiende | Harald Stanghelle

WikiLeaks-organisasjonen selv reagerte kraftig da den nye tiltalen ble kjent.

– Dette er galskap. Det er slutten på nasjonal sikkerhetsjournalistikk og pressefriheten, skrev WikiLeaks på Twitter.

USA og Sverige

Samtidig som USA har begjært Assange utlevert, jobber svensk påtalemyndighet for å få ham utlevert til Sverige. Der er han anklaget for en voldtekt i 2010. Assange har avvist anklagen.

De nye amerikanske tiltalepunktene går mye lengre enn den opprinnelige tiltalen som ble offentliggjort mot Assange i april.

Blant annet anklages han for å ha hjulpet den tidligere etterretningsanalytikeren Chelsea Manning med å stjele hemmeligstemplede amerikanske filer, og for på uforsvarlig vis å ha røpet USAs hemmelige kilder i Midtøsten og Kina slik at de ble utsatt for fare.

– Utsatte USA for skade

Han er også tiltalt for å ha mottatt og publisert hemmeligstemplet informasjon om USAs nasjonale forsvar. Det inkluderer dokumenter fra utenriksdepartementet og rapporter om krigene i Irak og Afghanistan.

I tiltalen framholdes det at Assanges handlinger utsatte USA for stor skade.

I den forrige tiltalen ble han anklaget for å ha inngått en sammensvergelse med Manning om å knekke et passord til en PC tilhørende forsvarsdepartementet.

Assange er allerede dømt til 50 ukers fengsel i Storbritannia for brudd på kausjonsbetingelsene mens han ble etterforsket i Sverige i 2012.

USAs utleveringsbegjæring skal behandles av en britisk domstol 12. juni.