Venezuela-samtaler pågår i Oslo

Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å ha samtaler om krisen i Venezuela, ifølge sentrale kilder.

Representanter fra Nicolás Maduros regjering (midten) er i Oslo for å forhandle med opposisjonen i Venezuela om den politiske krisen ifølge latinamerikanske medier.
  • NTB

Høytstående representanter for begge sider deltar i diskusjonene i Oslo, opplyser ikke navngitte medlemmer av Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling til nyhetsbyrået AP.

Partene skal ha mottatt en invitasjon fra «en gruppe nordmenn». Blant representantene er informasjonsminister Jorge Rodriguez og Stalin Gonzalez i nasjonalforsamlingen. President Nicolás Maduro har selv uttalt at Rodriguez er på et «veldig viktig møte» i utlandet.

– Vi verken bekrefter eller avkrefter norsk engasjement i fredsprosesser og dialoginitiativ, sier det norske Utenriksdepartementet i en kommentar til NTB.

Samtaler over flere dager

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) vil kommentere Venezuela-samtalene, men sier at hun vil bli glad dersom det forhandles fram en løsning på konflikten.

– Jeg kan ikke si noe om dette. Vi kommenterer aldri slike spørsmål. Men hvis det skulle bli en framforhandlet fredsløsning i Venezuela, tror jeg alle ville bli glade for det, sa Solberg til pressen i forbindelse med et møte med en delegasjon fra Kina torsdag formiddag.

Ifølge NRKs kilder har forhandlingene tidligere foregått på Cuba, og det skal være andre gang partene er i Oslo. Samtalene skal ha pågått i flere dager på «hemmelig sted».

Opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til midlertidig president i januar. Nå er representanter fra opposisjonen for å forhandle med den sittende presidentens regjering ifølge latinamerikanske medier.

Hjemreise torsdag?

Nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó utropte seg selv til landets midlertidige president i januar.

– Norge er bekymret for den alvorlige politiske situasjonen i Venezuela, en situasjon som lett kan eskalere. Vi oppfordrer partene i Venezuela på det sterkeste til å finne en fredelig politisk løsning på konflikten. Vi har over tid holdt tett kontakt med begge parter, sier talsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD.

Ifølge det venezuelanske nyhetsnettstedet ALNavio er fire parlamentarikere og norske diplomater med i forhandlingene. Ifølge nettstedet ankom delegasjonen Norge i helgen, og det skal ha vært flere møter. Delegasjonen reiser tilbake til Venezuela på torsdag.

Fastlåst

Opposisjonen i Venezuela mener Maduros vanstyre er årsaken til den dype økonomiske krisen i landet. Maduro rår over et land som stadig trues av økonomisk kollaps og matmangel. Millioner har flyktet og nøden er stor.

Guaidó ble raskt anerkjent som midlertidig president av USA. FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

Men partenes nye vilje til å forhandle kan være et tegn på tretthet etter lang tids fastlåst maktkamp i Venezuela.

Norges rolle

Latin-Amerika-ekspert Leiv Marsteintredet har tidligere framholdt at Norge har en langt mer fremtredende rolle i Venezuela enn det som kommer fram offentlig.

Utenriksdepartementet har tidligere ikke ønsket å kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsprosesser, men har bekreftet at man har hatt dialog med aktørene i det kriserammede landet.

– Norge har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning og har dialog med aktørene i landet, sa seniorrådgiver Wiggen til NTB i februar.