Koronaviruset kan knuse håpet i Sudan

Etter mer en 30 år med et undertrykkende regime, kom håpet i fjor til Sudan. Nå kan det bli knust av et virus.

I likhet med en rekke andre land, har myndighetene i Sudan innført portforbud om natten i hovedstaden Khartoum og andre byer, i et forsøk på å hindre spredning av koronaviruset.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug

Koronaviruset har alt tatt liv i Sudan, men kun et fåtall er testet og bare tre har hittil fått påvist smitte. Mørketallene antas imidlertid å være store, og eksperter frykter eksplosiv smittespredning.

Fjorårets revolusjon i landet, der sivilsamfunnet tvang de militære til å gå med på en overgangsregjering, ga håp om demokrati og større respekt for menneskerettighetene.

9 millioner mennesker er imidlertid avhengige av humanitærhjelp utenfra, blant dem nærmere 2 millioner internt fordrevne. Sudan er i tillegg vertsland for over 1 million flyktninger fra nabolandene Sør-Sudan, Eritrea og Etiopia.

Historisk mulighet

Hjelpeorganisasjonene som ble kastet ut av Omar al-Bashirs regime, er nå tilbake, blant dem Flyktninghjelpen.

Oppgavene som venter er imidlertid svært store, og generalsekretær Jan Egeland frykter at resten av verden nå har nok med seg selv og koronakrisen.

– I Sudan forsvinner nå en historisk mulighet i skyggen av koronapandemien, sier Egeland.

Sudans helseminister Akram Ali Al-Tom har en vanskelig oppgave foran seg dersom koronaviruset får fotfeste i landet.

– Den nye regjeringen viser at de er villige til å møte folkets behov og gjenoppbygge landet. Men dersom den internasjonale støtten fortsetter å utebli, vil man gå glipp av en stor mulighet til å bygge videre på de positive forandringene som har skjedd, sier Egeland også.

Han mener det trengs internasjonal støtte for å forebygge smitte blant sårbare grupper i landet.

Les også

Hongkong så ut til å ha utbruddet under kontroll. Da tiltakene ble løsnet, gjorde viruset et comeback.

Hjelpen uteblir

FN og andre hjelpeorganisasjoner har i inneværende år bedt om 13,7 milliarder kroner til hjelpearbeid i Sudan, men har fått tilsagn om bare 13 prosent av dette.

De humanitære følgene kan bli store, og det samme kan følgene for samfunnsutviklingen.

– I tillegg til at stor pengemangel hindrer en eventuell framgang, så har Sudan blitt værende på USAs liste over land som sponser terror. Denne statusen forverrer den pågående koronakrisen og gjør det enda vanskeligere å få inn pengene som trengs til forebygging av viruset, sier Egeland.

Les også

«Viruskrisen viser at Donald Trump har litt rett», skriver Frank Rossavik

Verden vil angre

En koronaepidemi på toppen av sanksjoner og økonomisk krise, kan få fatale følger for mange.

– Sudans revolusjon ble startet av vanlige folk som klaget på brødmangel. I dag står folk timevis i kø under en stekende sol for å få kjøpt brød. Om det sudanske folk ikke opplever at situasjonen blir bedre, kan overgangsregjeringen ende opp med å feile, og landet kan ende opp i et nytt kaos, advarer Egeland.

– Verden vil da angre på at vi ikke gjorde noe når man fortsatt hadde sjansen, sier han også.