Verden

Spionene i folkedypet

Et gjenferd fra den kalde krigens dager har dukket opp. En russisk spionring på 10-11 såkalte illegale agenter er avslørt midt ute i det amerikanske samfunnet.

Den russiske mesterspionen Rudolf Abel ble avslørt i 1957.
  • Halvor Tjønn
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Les også:

Russiske myndigheter har bedyret sin uskyld og kalt det hele latterlig. Likevel kan det være liten tvil om hva det dreier seg om: Ifølge dokumenter lagt frem i amerikansk rett, har den russiske utenlandsetterretningen SVR drevet en spionring bestående av et titall personer midt ute i det vanligvis fredelige, sivile samfunnet i USA.

Det dreier seg hverken om diplomater som snuser opp nyttige opplysninger på vegne av eget land, ei heller om militære som avdekker det de kan finne ut om forsvarsmakten hos så vel venner som fiender. Hva det handler om, er tilsynelatende vanlige mennesker som i årevis lever fredelige liv, kanskje i total passivitet som såkalte sovende agenter. Så på ett eller annet tidspunkt blir de aktivisert, vanligvis når de har skaffet seg en posisjon eller fått innflytelsesrike venner.

Mesterspion

Slik var det ikke minst under den kalde krigen. Den sovjetiske utenlandsetterretningen hadde flere braksuksesser med såkalte illegale, opprinnelig sovjetiske statsborgere som levde på fiendtlig jord under falsk identitet og med et fiktivt yrke. En av de mest berømte var Rudolf Ivanovitsj Abel, alias Viljam Genrikovitsj Fisher, alias Emil Robert Goldfus. Fortsatt nikker utøvere av verdens nest eldste yrke — etterretningsvirksomhet og spionasje – anerkjennende når Abels navn nevnes.

I 1947 sluset Sovjet Abel inn i USA over grensen fra Canada. Han antok navnet Emil Robert Goldfus, et navn som var blitt «ledig» da den ekte Goldfus døde som barn. Abel/Fisher/Goldfus ble utstyrt med en såkalt legende, en CV som beskrev hans liv fra fødselen i 1902 og frem til 1947. I USA levde han offisielt som fotograf og kunstner. I virkeligheten formidlet han til Moskva noen av USAs innerste hemmeligheter.

Spissteknologi

Abel ville neppe ha blitt avslørt hadde det ikke vært for at en av hans medarbeidere, den finsk-sovjetiske spionen Reino Häyhänen, hoppet av i 1957. Noen få måneder senere kom FBI på sporet av Abel. Da amerikansk politi brøt seg inn der Abel bodde, fant man en påkostet samling av all spissteknologi som en spion kunne drømme om på 1950-tallet: kortbølgeradioer, kodemaskiner og kameraer for å ta mikrobilder.

Etter avslutningen på den kalde krigen har man i Vesten antatt at russisk etterretning ikke lenger opererte med såkalte illegale. Kostnadene til det er høye. En illegal skal først sluses inn i et annet samfunn. I flere år blir han eller hun uansett en sovende agent. Når agenten endelig blir aktivisert og skal begynne å arbeide, er verdien av de opplysninger som sendes hjem ofte lav.

Richard F. Stolz, tidligere sjef for CIA i Moskva, sier i The New York Times: - Hva i alle dager trodde russerne de skulle få ut av denne operasjonen, i disse dager og i vår tidsalder?

Alltid

Andre har hevdet at den nå avslørte spionringen demonstrerer noe man lenge har visst, men ikke tatt inn over seg de siste 20 år: Moskva har alltid operert med illegale agenter.

Les også

  1. Betalt for å samle inn sladder

  2. Russland: – Et gufs fra den kalde krigen

  3. Anna – den røde spionen