Verden

Disse to kjemper om å bli Trumps hovedutfordrer

De to unge senatorene Marco Rubio og Ted Cruz må dele statusen som Donald Trumps hovedutfordrer etter lørdagens valg i Sør-Carolina.

Her er Ted Cruz (t.v.) og Marco Rubio i en TV-debatt i Sør-Carolina forrige lørdag. Begge kjemper om å etablere seg som Donald Trumps hovedutfordrer etter lørdagens valg i Sør-Carolina.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Donald Trump vant lørdagens republikanske nominasjonsvalg i Sør-Carolina med hele 10 prosentpoeng til neste mann. Men kampen om annenplassen ble like spennende som ventet. Valglokalene stengte klokken 01 norsk tid og en måtte i praksis vente til 100 prosent av stemmene var talt opp før det var klart hvem som fikk andreplassen.

Florida-senator Marco Rubio (44) tok en svært knepen seier med 0,2 prosentpoeng foran Texas-senator Ted Cruz (45) i den duellen. Med 165 881 stemmer fikk Rubio fikk 22,5 prosent, mens Cruz fikk 22,3 prosent. Til slutt av det var det bare 1091 stemmer som skilte dem.

Skal Rubio og Cruz klare å hamle opp med Trump er det mye som tyder på at han må stå opp tidlig om morgenen.

Les også

Trump sover bare 3–4 timer hver natt

Mye til felles

Alt tyder altså at den republikanske nominasjonsprosessen er et tremannsløp mellom Trump, Rubio og Cruz – mens de to sistnevnte kjemper om å etablere seg som Trumps hovedutfordrer. Ved første øyekast kan det virke som at Rubio og Cruz har mye til felles. De er jevnaldrende, er relativt ferske senatorer og har begge cubansk bakgrunn. Mens begge foreldrene til Rubio er cubanske innvandrere, er moren til Cruz amerikansk mens faren er cubansk innvandrer.

Men der stopper likhetene mellom de to. Cruz har markert seg som ultrakonservativ og som en av de fremste pådriverne for den sterkt omstridte uthalings— og sabotasjetaktikken som republikanerne er blitt kjent for i Kongressen de siste årene. Allerede i sitt første år i Senatet, i 2013, prøvde han seg på en såkalt filibuster. Tirsdag 24. september gikk han på talerstolen klokken 14.40 – og der ble han til lunsjtid klokken 12.03 dagen etter. Altså over 21 timer. Bakgrunnen var knyttet til Barack Obamas omstridte helsereform Obamacare.

Sør-Carolinas populære guvernør Nikki Haley (44) gikk for et par dager siden ut med støtte til den jevnaldrende presidentkandidaten Marco Rubio. Her er de på et valgkamparrangement i Sør-Carolina denne uken.

Cruz mislikt av partieliten

Med 100 medlemmer kreves det følgelig bare 51 stemmer for å få flertall i Senatet. Men for å avslutte debatten og starte en avstemming trengs det ifølge den såkalte cloture-regelen 60 stemmer. Det kalles filibuster dersom noen forsøker å hindre en avstemming gjennom å hale ut debatten i det uendelige. Teknisk sett oppfylte dog ikke Cruz kravene for å kalle talen en filibuster.

Og av spansktalende

Hans uforsonlige og kompromissløse stil har gjort at Cruz ikke er spesielt populær hos den republikanske partieliten. Til tross for hans cubanske bakgrunn er han heller ikke spesielt populær blant den spansktalende befolkningen i USA, som er en velgergruppe som stadig vokser. Den gruppen er nå større enn de svarte. Men republikanerne har i valg lenge gjort det mye dårligere enn demokratene blant latinos. En av de viktigste sakene for latinos er innvandringsreform for de rundt 11 millioner papirløse innvandrerne i USA. Cruz prøver nå å markere seg med en mye hardere linje mot disse enn Rubio. Striden går på om de skal få muligheten til å bli legale innvandrere gjennom en eller annen form for amnesti.

— Ted Cruz fremstiller seg selv som denne puristen som aldri har støttet noe som er i nærheten av legalisering når han faktisk har det, har Rubio sagt.

Rubio terget Cruz for dårlig spansk

Cruz på sin side prøver å fremstille Rubio for å være for vennlig innstilt mot de 11 millionene. Han har uttalt "at en stemme på Rubio er en stemme på amnesti". I en debatt nylig gjorde Rubio dessuten narr av Cruz fordi han ikke snakker spansk. Cruz svarte da på spansk, men den skal være begrenset.

Selv om Rubio etter Sør-Carolina ikke klarte å markere seg som Trumps eneste hovedmotstander, klarte han i hvert fall å etablere seg som den ledende av de mer moderate presidentkandidatene. I valget i Sør-Carolina var det i tillegg til Rubio igjen to til som tilhører denne gruppen, den tidligere Florida-guvernøren Jeb Bush og den nåværende Ohio-guvernøren John Kasich. Etter at han fikk godt under 10 prosent av stemmene valgte Bush å trekke seg. Både han og Kasich fikk bare knappe 8 prosent av stemmene. Siden Rubio klarte å parkere disse to, tyder mye på at han klarer å tiltrekke seg mange nye donorer som tidligere har gitt mye penger til Bush.

En stadig mer desperat Jeb Bush har fått drahjelp fra sin sterkt kontroversielle bror George W. Bush på valgmøter i Sør-Carolina denne uken.

Desperate etter å finne noen kan slå Trump

Broren til tidligere president George W. Bush og sønn til tidligere president George H.W. Bush har et lojalt nettverk som har gjort det mulig å samle inn 120 millioner dollar. Men siden han nå er ute kan pengene gå til Rubio. Spesielt siden mange av disse håper på en mer moderat kandidat som er mer valgbar enn Trump. Det forteller også den tidligere presidentkandidaten Newt Gingrich, som vant primærvalget i Sør-Carolina i 2012.

— Donormiljøet er desperate etter å finne en som kan fokusere på å stoppe Trump, sier Gingrich.

Reuters melder om at flere store partidonorer allerede er i ferd med å slutte rekkene bak Rubio.

Er du redd for at Donald Trump kan bli den republikanske presidentkandidaten. Det er også mange republikanere også.

Les også

Trump skremmer vannet av flere republikanere i Sør-Carolina

Twitter: @StDyrnes

Les mer om

  1. USA-valget 2016