Verden

Abort kan bli nesten umulig i Polen. Opposisjonen frykter at regjeringen vil utnytte koronakrisen.

Forrige gang ble en strengere abortlov stoppet av demonstranter. Men under pandemien er alle tvunget til å holde seg hjemme.

Demonstranter i biler protesterte mot en innstramming av abortloven i Warszawa sentrum tirsdag. Foto: Czarek Sokolowski, AP / NTB scanpix

 • Ingrid Brekke

Denne uken debatterer det polske parlamentet et lovforslag som i praksis vil gjøre det umulig å få abort i Polen.

Polen har – ved siden av Malta – allerede Europas strengeste abortlov. Abort tillates bare når graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest, når mors liv og helse står på spill eller når fosteret er skadet. Lovforslaget innebærer at et skadet foster ikke lenger vil regnes som legitim grunn for abort.

Årlig utføres ca. 1000 legale aborter i Polen. 98 prosent av dem skyldes skader på foster. Dersom loven blir vedtatt, vil det i praksis bety en slutt på legale aborter i Polen, skriver Notes from Poland.

– Utnytter koronakrisen

Et lignende lovforslag ble slått tilbake etter masseprotester i 2016. På grunn av pandemien er slike demonstrasjoner umulig nå. Men folk har likevel protestert i biler, enkeltvis og i sosiale medier.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for at den nasjonalkonservative regjeringen til Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) nå benytter koronakrisen til å stramme inn abortloven, skriver The Guardian.

– For dem er dette det beste tidspunktet for å betale gjelden sin til ultrakonservative grupper, sier Barbara Nowacka til avisen.

Hun sitter i parlamentet for opposisjonen og har vært en ledende skikkelse i abortkampen i en årrekke.

– Nå er Polens innbyggere opptatt av sin fremtid og av helsen, ikke av verdier, seksualundervisning eller kvinners rettigheter. Vi er redde for at PiS-regjeringen vil utnytte dette, sier hun.

 • Abortloven i Irland var en av verdens strengeste. En folkeavstemning opphevet loven.

Døpt og begravet

President Andzrej Duda sa nylig i et intervju der abortsaken var tema at å «drepe handicappede barn rett og slett er mord».

Partileder Jaroslaw Kaczynski sa i 2018 at hans parti vil jobbe for å sikre at «selv svært vanskelige graviditeter, der barnet er dødsdømt og alvorlig deformert, vil ende i en fødsel. Slik kan barnet bli døpt, begravet og gitt et navn», skriver The Guardian.

Skal seksualundervisning forbys?

Også et annet dypt kontroversielt lovforslag står på dagsordenen. Det kan medføre at seksualundervisning blir forbudt.

Amnesty International og Human Right Watch appellerer begge til parlamentet om å ikke misbruke pandemien til å innføre slike strenge nye lover.

Siden forsamlinger er forbudt på grunn av pandemien, protesterte folk enkeltvis. Foto: Czarek Sokolowski, AP / NTB scanpix

En voldsom mobilisering i 2016 klarte å slå tilbake et lignende lovforslag. Noen protesterer også nå. Foto: Czarek Sokolowski, AP / NTB scanpix

Kan ikke reise utenlands for abort

Også uavhengig av lovforslaget setter pandemien abortsaken på dagsordenen. Mange ufrivillig gravide reiser ellers til utlandet for å få tatt abort, men det er nå umulig. Andre bestiller piller i posten, men posten går langsommere enn vanlig.

Leger advarer derfor mot en mulig økning i farlige «bakgårds-aborter». En organisasjon som hjelper folk med å få tatt abort i utlandet, Aborcyjny Dream Team, sier at de har fått dobbelt så mange telefoner den siste måneden som vanlig. De aller fleste spør om tilgang til abortpiller, skriver Notes from Poland.

Les mer om

 1. Polen
 2. Abort

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Abort er blitt forbudt. – Fra nå av lever polske kvinner i et helvete, mener opposisjonspolitiker

 2. NYHETSANALYSE

  Polen rystes av protester mot abortlov. Demonstrantene oppfører seg på en ny måte.

 3. NYHETSANALYSE

  Opposisjonen sier nei, folket sier nei, EU sier nei. Polens sterke mann vil ikke lytte.

 4. DEBATT

  Abortloven har gjort kvinners liv i Polen til et helvete

 5. VERDEN

  Ungarns Viktor Orbán vil gi seg selv all makt. Slik utnytter autoritære ledere koronakrisen, mener kritikere.

 6. VERDEN

  Polen erklærer homo-frie soner. Likevel kan landet være i ferd med å bli mer liberalt.