Verden

«2013 er handlingens år»

Den kinesiske demokratiaktivisten Hu Jia er blitt anholdt, banket opp og fengslet før. Det hindrer ham ikke fra å gå stadig lenger i å utfordre kommunistpartiets maktmonopol.

Den kinesiske aktivisten Hu Jia har utfordret kommunistpartiets maktmonopol mange ganger. Nye fengselsstraffer skremmer ham ikke.
 • Tekst
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Utenriksprofilen:

- Vi er kommet for å se Liu Xia!

Hu Jia og to andre aktivister står utenfor en dør og krangler med vakten som står utenfor. På den andre siden av døren sto Liu Xia, kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo. I det hun klarer å åpne døren fra innsiden, stormer de tre aktivistene inn, løper opp trappen sammen med Liu Xia og kommer seg inn i leiligheten hennes.

Helt siden Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i desember 2010, har kona hans sittet i ulovlig husarrest i parets leilighet i Beijing. Telefon— og internettlinjene er kuttet, og hun får ikke ha kontakt med andre enn vaktene. Ved å besøke henne - og ved å legge ut en video av besøket på YouTube - håper Hu Jia og hans medsammensvorne å legge press på myndighetene slik at Liu Xia får slippe fri.

Fengslet i tre år

Hu Jia, som mottok EUs ytringsfrihetspris i 2008, vet at det er modig gjort - kanskje dumdristig - å konfrontere myndighetene på denne måten. Det er bare halvannet år siden han slapp ut av fengsel etter å ha blitt dømt for å ha «oppfordret til å styrte statsmakten» i 2008.

Siden den gang er han flere ganger blitt anholdt og banket opp av politiet ved flere anledninger. I desember ble han plassert i husarrest da han skrev på Twitter at han ville møte opp i en park utenfor Liu Xias leilighet for å markere den internasjonale menneskerettighetsdagen.

Twitter er sperret i Kina. Men Hu Jia vet, som så mange andre kinesere, hvordan man omgår sensuren. Hans 23 000 følgere får stadige påminnelser om at 39-åringen ikke frykter en ny runde i fengsel.

- 2013 er handlingens år, skrev han på nyttårsaften, tre dager etter at han besøkte Liu Xia.

Kjemper for AIDS-syke

Denne uken har journalister i Guangzhou i Sør-Kina streiket i protest mot sensuren. Hu Jia har vært en av redaksjonens mange fremstående støttespillere. Og han går lenger enn de fleste andre.

- Kina har vært i borgerkrig siden kommunistpartiet overtok i 1949. Det er en krig mellom folket og partiet, tvitret han på onsdag.

Trolig blir han delvis beskyttet av sin høye internasjonale profil, på samme måte som kunstneren og regimekritikeren Ai Weiwei blir det. Det er også lite som tyder på at Hu Jias svært kritiske holdning deles av flertallet av den kinesiske befolkning, som holder seg unna politikk og som er takknemlige for den enorme velstandsveksten de har opplevd siden Deng Xiaoping begynte sine økonomiske reformer på slutten av 1970-tallet.

Hu Jia ble anholdt for første gang i 2006, da han ble holdt i forvaring i 41 dager. Da hadde han allerede markert seg i flere år som en forkjemper for AIDS-syke kinesere og for menneskerettigheter generelt. Som så mange andre påpekte han at Dengs økonomiske reformer ikke var blitt etterfulgt av tilsvarende politiske reformer.

Ingen straff - ennå

Sammen med sin kone, Zeng Jinyan, har han kjempet for det han anser som grunnleggende rettigheter - retten til å snakke og bevege seg fritt i sitt eget land.

-  I de første møtene fremstod han som en ren, sterk, men kanskje litt naiv idealist, sier NRKs tidligere Kina-korrespondent Philip Lote, som har truffet og intervjuet Hu Jia ved flere anledninger.

Og legger til:

- Nå kan det virke som han er mindre naiv, men en hardere regimekritiker.

Foreløpig har ikke Beijing-myndighetene straffet Hu Jia for å ha utfordret dem så tydelig som han gjorde da han skjøv vaktene til side og tok seg inn i Liu Xias leilighet. Selv er han forberedt på det aller verste.

- For 23 år siden (under massakren ved Den himmelske plass, journ.anm.) fløy kulene over hodet mitt og jeg overlevde. Dersom det bli en ny massakre, kommer jeg til å stå i første linje, skrev han på Twitter denne uken.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5