Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte

Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å bruke skarpe skudd hvis de står overfor dødelige våpen.

Demonstranter omgitt av tåregass ved Hong Kong Polytechnic University søndag.

Advarselen er den første i sitt slag i løpet av seks måneder preget av stadig mer voldsomme protester.

– Hvis demonstrantene fortsetter å utføre farlige handlinger, vil vi ikke ha noe annet valg enn å bruke et minimum av makt, inkludert skarpe skudd, sier politiets talsperson Louis Lau i en Facebook-sending.

Tidligere er tre demonstranter truffet av skudd i Hongkong, men det skjedde uten at politiet hadde fremmet noen slik advarsel.

Det pågår søndag opptøyer i byen, og studenter som krever demokratiske reformer har slått seg til på området til Hong Kong Polytechnic University.

– Kinaekspert: - Alvorlig spiral

Hans Jørgen Gåsemyr (PhD) er seniorforsker ved NUPI og postdoktor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Han har kinseisk politikk og samfunn som sitt forskningsfelt.

Gåesmyr forklarer de siste dagers hendelser med «vedvarende og utstrakt frustrasjon» over det politiske regimet i Hongkong og «tiltakende radikalisering blant noen demonstranter, med tydelig vilje til agressive og til dels voldelige metoder». Han tør ikke spå hvordan konflikten utarter seg videre.

– Vi har de siste dagene sett klar eskalering men det er vanskelig å sette fingeren på hvor mange og store grupper det gjelder. Situasjonen er ny, med så langvarige og dels radikale aksjoner med klare innslag av voldelige metoder, et politikorps som viser vilje til bruke tøffere grep og våpen, og et politisk lederskap som virker ute av takt med storsamfunnet og stadig tar klønete grep som ser ut til forverre situasjonen. Jeg tør ikke spå neste dagers utvikling siden jeg ikke vet hvordan de ulike gruppene leser bildet, men det er uansett en veldig alvorlig spiral og presset situasjon, sier han til Aftenposten.

Dette bildet, som er frigitt av Hongkong-politiet, viser politietmannen som angivelig skal ha blitt truffet av en pil fra demonstrantene.

Skutt med pil

Politiet er blitt møtt med brannbomber, pil og bue og andre prosjektiler. Søndag stilte de et ultimatum til demonstrantene og ba dem forlate området.

Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, som svarte med bensinbomber og brannbomber.

Skoler holder stengt i begynnelsen av uken av sikkerhetsgrunner, ifølge utdanningsmyndighetene.

Mange utenlandske studenter er i ferd med å reise hjem, og trafikken er lammet av veisperringer og hyppige, lynraske protestaksjoner.

Opprydding

Flere titall soldater fra den kinesiske garnisonen i Hongkong, kortklipte og iført likt treningstøy, gjorde en sjelden opptreden i Hongkongs gater lørdag. De gjennomførte en lynrask opprydning av murstein og skrot i området ved basen. Ifølge Hongkongs grunnlov er de pålagt å oppholde seg på garnisonsområdet.

Soldatenes innsats blir sett på som svært symbolsk og skal ha skjedd uten noen oppfordring fra de hardt pressede selvstyremyndighetene i Hongkong.

Soldatenes opptreden har økt det fra før høye spenningsnivået. Uken som har gått har vært preget av gateslag på universitetsområdene, sperrede veier og metrolinjer, hærverk, vold og kaos. To personer har mistet livet i hendelser knyttet til protestene i løpet av uka som gikk.

Les også

Hvorfor har ikke kinesiske soldater stormet Hongkong? Her er tre viktige årsaker.