Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö

En tenåring døde og en annen er påført livstruende skader etter en skyteepisode på en pizzarestaurant i Malmö lørdag kveld.

Politiet i Malmö har fått inn flere meldinger om høye smell rundt i byen lørdag.

Politi og ambulanse rykket klokka 21.03 lørdag kveld ut til meldinger om skyting på en restaurant på Möllevångstorget i Malmö. I en pizzarestaurant på plassen fant de ett av skuddofrene liggende på gulvet.

Kort tid senere ankom et annet skuddoffer sykehusets akuttmottak med privatbil.

Ofrene, begge menn, er påført livstruende skader, opplyste sykehuset først. Begge er tenåringer mellom 15 og 18 år. Helseforetaket Region Skåne opplyser natt til søndag at den ene av tenåringene er død av skadene.

På Möllevångstorget i Malmö gransket politiet hendelsene etter at to personerer er skutt.

Sperret av flere områder

Skyteepisoden utløste en stor politiaksjon. Politiet sperret av flere områder, også deler av sykehusets akuttmottak, av sikkerhetsårsaker.

– Dette er en veldig offentlig plass med mange mennesker som ferdes, sier politiets pressetalsperson Katarina Rusin til TT.

Vitner har forklart at skudd ble avfyrt gjennom vinduet til pizzarestauranten. Den ene skadde fikk førstehjelp av politiet inne i restauranten, men den andre skal ha ligget på plassen utenfor før vedkommende ble kjørt i en privatbil til sykehuset.

To mistenkte personer ble sett forlate stedet på en sykkel, skriver avisen Sydsvenskan. Ved midnatt fant politiet en sykkel liggende på gaten i Klaragatan, en snau kilometer unna plassen der skytingen skjedde. Politi med hunder startet søk i området.

Søndag morgen ville ikke politiet kommentere tilstanden til de to tenåringene.

Hørte flere skudd

– Jeg hørte fem-seks skudd, forteller en kvinne som satt i en restaurant på den andre siden av gaten for pizzeriaen hvor skytingen skjedde.

Seks minutter før skyteepisoden lørdag kveld fikk Malmö-politiet også flere meldinger om en kraftig eksplosjon i sentrum av byen. Eksplosjonen skjedde i en bil rundt en kilometer unna torget. Politiet har ikke fått melding om personskader fra eksplosjonen, og det er for tidlig å si om det finnes noen sammenheng.

– Vi sendte store ressurser til stedet, og der fant vi en bil med omfattende skader. Den nasjonale bombegruppen er på vei for å undersøke om det finnes noen rester av sprengladningen, sier Rustin.

Det er foreløpig uklart om det er noen eventuell sammenheng mellom de to hendelsene.

– Det er altfor tidlig å si. I dag etterforsker vi disse to hendelsene separat, sier pressetalsperson Patric Fors.

100 eksplosjoner

Eksplosjonen var svært kraftig og kunne høres flere steder, og det antas å være derfor at politiet ble varslet fra ulike adresser i byen.

– Men vi undersøker også om det kan ha skjedd flere eksplosjoner enn den i bilen. Vi har ikke fått noen rapporter om personskader, sier Rusin.

Området er sperret av, og politiet avhørte lørdag kveld vitner til hendelsen.

Det svenske politiets bombegruppe hadde i løpet av årets ti første måneder rykket ut på 100 eksplosjoner. Flere personer har fått alvorlige skader i eksplosjonene, som ikke har krevd menneskeliv.

Kvinne skadet

Det har vært en dramatisk natt i Malmö. Også en kvinne skal ha blitt påført livstruende skader etter en annen voldepsiode i byen, skriver Aftonbladet søndag morgen. En mann i 20-årene er pågrepet mistenkt for drapsforsøk.

Den svenske avisen Expressen har snakket med flere vitner til hendelsene. Én av dem sier til avisen:

– Nå holder det.Nå er det nok. Vi kan ikke vente, det må skje noe. Vi mister jo tryggheten vår, det er utrygt for alle. Plutselig kan du være på feil plass til feil tid, sier hun.