15-åringene ble skutt flere ganger: «En svart helg for Malmö»

Politiet tror de kriminelle prøvde å avlede dem med en eksplosjon før to personer syklet mot pizzarestauranten og skjøt to 15-åringer.

Politiet gjør tekniske undersøkelser på åstedet for drapet på 15-åringen. En annen 15-åring ligger livstruende skadet på sykehuset.

– Vi kommer aldri til å akseptere at unge menn blir skutt til døde på våre gater, og at også andre menneskeliv settes i fare, sa regionpolitisjef Carina Persson i Malmö-politiet på en pressekonferanse mandag formiddag.

– At kriminelle viser slik likegyldighet overfor andres liv, er avskyelig, sa hun.

Lørdag kveld skjedde et nytt, brutalt drap i Malmö. Byen har slitt med gjengkriminalitet, dødbringende skyteepisoder og eksplosjoner i lang tid.

At to 15-åringer blir skutt inne i en pizzarestaurant, er likevel helt spesielt. Den ene gutten døde av skadene, den andre har fått livstruende skader og ligger på sykehus.

– Det har vært en svart helg for Malmö og for malmöpolitiet, sa politisjef Stefan Sinteus på en pressekonferanse mandag formiddag.

Avledningsmanøver?

Politisjef Sinteus beskrev følgende hendelsesforløp lørdag kveld:

Rett før klokken 21 detonerte en kraftig sprengladning et sted i byen. Politiet tror dette kan ha vært et forsøk på å avlede politiets oppmerksomhet fra det som ikke lenge etter skulle skje ved Möllevångstorget i Malmö.

Seks minutter senere registrerte overvåkingskameraene at to personer kom syklende mot pizzeriaen hvor en hel del folk var samlet.

Venner og kjente tente lys for den døde 15-åringen i helgen.

– Personene tar opp våpen og skyter mot to personer inne i pizzeriaen. De blir avfyrt flere skudd, og en av dem dør omgående på stedet. Den andre er hardt skadet. Også han er truffet av flere skudd, sa Sinteus.

15-åringen som nå ligger på sykehus og er hardt skadet, er ikke ved bevissthet og kan ikke avhøres.

Knyttes til narkohandel

Politisjefen sier at de to 15-åringene var kjent for dem, men vil ikke si noe på om hvilken måte. Samme kveld ble også en ung kvinne alvorlig mishandlet og skadet.

Politiet lover nå det de kaller en kraftinnsats mot de kriminelle gjengene. De knytter gjengkriminaliteten til cannabis-handelen i byen.

Ingen er pågrepet etter skytingen på Möllevångstorget, men politiet sier at de har spor etter syklistene som skjøt.

– Vi kommer til å gjøre flere tiltak og forsterkninger nå, blant annet mot den lokale narkotikahandelen, som ligger bak mye av voldsspiralen vi ser, sa politisjef Stefan Sinteus.

Operasjon rimfrost

I forrige uke holdt det nasjonale politiet en orientering om den alvorlige situasjonen med eksplosjoner og skyteepisoder.

På grunn av det som skjedde i Malmö i helgen, rant begeret over for politiet. De vil derfor oppgradere arbeidet mot de kriminelle ytterligere ved å kalle det en «nasjonal særskilt hendelse».

– Det er veldig sjelden vi bruker denne metoden. Det er en eksepsjonell situasjon, sa Mats Løfving, lederen for den nasjonale operative enheten i en egen pressekonferanse i Stockholm mandag formiddag.

Dette skjer kun ved store, helt spesielle tilfeller, slik som etter terrorangrepet i Drottninggatan i forbindelse med valget i fjor og etter skogbrannene i 2017.

– V har sett et henrettelseslignende drap på en 15-årig gutt, og hans kamerat er alvorlig skadet. Vi har også mistanke om at dette var koordinert ved at en sprengladning mot en bil kanskje hadde som mål å avlede politiets oppmerksomhet fra denne plassen. Det er ganske raffinert, sa Mats Løfving.

Han sier at de setter i gang «Operasjon Rimfrost», som er en egen operasjon for å bruke alle mulige ressurser for å få bukt med gjengvolden.

– Vi kan ikke forvente resultater over natten, men i løpet av seks måneder skal vi ha sett en forbedring, sa lederen for dette arbeidet, Stefan Hector.

Han sier at de i løpet av den tiden skal få ned antallet eksplosjoner og skyteepisoder. Flere fra de kriminelle nettverkene skal pågripes og fengsles, og antallet beslag av våpen skal økes.

Politiet setter nå i verk Operasjon Rimfrost. Store ressurser skal settes inn mot den voldelige gjengkriminaliteten.

Den siste uken har politiet pågrepet flere personer i Malmö-området. Disse personene beskrives som toneangivende kriminelle. Svensk politi jobber også tett med danske kolleger for å pågripe personer som opererer over landegrensene.

– Det finnes imidlertid ikke noe enkelt svar på komplekse problemer, sa Hector.