Verden

Jens Stoltenberg utnevnt til årets diplomat i Foreign Policy

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg anerkjennes for sin «eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid».

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg taler under en pressekonferanse i Brussel 23. oktober i år. Foto: Virginia Mayo, AP / NTB scanpix

 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist

Hvert år vurderer redaktørene i det velrenommerte amerikanske tidsskriftet for internasjonal politikk, Foreign Policy, hva ledende tjenestepersoner og diplomater har oppnådd det siste året.

Formålet er å anerkjenne dem som har gjort de mest betydelige bidragene for å bedre internasjonale relasjoner.

«Årets diplomat» er generalsekretær Jens Stoltenberg i forsvarsalliansen NATO. Nordmannen var som kjent statsminister i Norge i åtte år før han ble generalsekretær i NATO 2012.

I sitt 70. år utfordres NATO av en rekke regionale trusler og voksende spenninger internt som skaper uenigheter innad i alliansen, begrunner pressekontakt Caitlin Thompson i Foreign Policy i en e-post til Aftenposten.

«Midt i denne ustabiliteten, vil Foreign Policy presentere «Årets Diplomat» for 2019 til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for hans eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid», skriver Thompson.

På en helside i siste utgave av Foreign Policy annonseres Jens Stoltenberg som årets vinner av Diplomat of the Year. Foto: Faksimile / Foreign Policy

Foreigns Policys redaktører mener Stoltenbergs lederskap har styrket forsvarsalliansens forpliktelse til frihet og demokrati. I begrunnelsen peker de også på et styrket samarbeid når det gjelder å forsvare truede, fundamentale verdier som er grunnleggende for transatlantisk samarbeid.

Utdelingen skjer 12. november i Washington, D.C., og Stoltenberg skal selv delta, får Aftenposten bekreftet.

«Dette er en anerkjennelse av NATO, som de siste årene har gjennomført den største omstillingen og styrkingen av vårt felles forsvar siden den kalde krigen. I en tid preget av usikkerhet og uforutsigbarhet trenger vi sterke internasjonale institusjoner som NATO», sier Stoltenberg i en melding via sin kommunikasjonsrådgiver til Aftenposten.

Ledere i Kongressen, næringslivstopper og høytstående diplomater er blant de 200 gjestene som også kommer til å delta på den «eksklusive feiringen», ifølge Foreign Policy.

En av dem som ved flere anledninger har uttrykt sin begeistring for Stoltenberg, er USAs president Donald Trump. Eksperter har pekt på at Stoltenberg er en av dem som når inn til den amerikanske presidenten.

 1. Les også

  Jens Stoltenberg leder verdens sterkeste militærallianse, men utviser ikke lederskap etter Tyrkias invasjon av Nord-Syria | Eirik Eiglad

 2. Les også

  Det trøblete NATO-landet Tyrkia | Therese Sollien

Les mer om

 1. Jens Stoltenberg
 2. Internasjonal politikk