Verden

- Samme fyr som hentet meg i sin rustne bil

CHARLOTTE (Aftenposten.no) Michelle Obama tegnet et personlig portrett av sin ektemann i nattens tale på demokratenes landsmøte. Hun brukte deres felles personlige historie for å understreke hva mannen har oppnådd som president.

  • Aftenpostens Korrespondent I Usa
  • Alf Ole Ask
    Journalist

— Han er fortsatt den samme fyren som plukket meg opp på våre dater i en rusten bil, sa Michelle Obama og understreket at fire år i Det hvite hus ikke har endret Barack Obamas karakter.

USAs førstedame – som omtaler seg selv som "mom-in-chief" – betrodde forsamlingen at hun for fire år siden var engstelig for hva flytting til Det hvite hus ville bety for parets to døtre.

Amerikansk eventyr

Hun fortalte om en ektemann og far som nesten hver eneste dag spiser middag med familien og tålmodig svarer på døtrenes spørsmål om saker som er i nyhetene.

— Men jeg ser ham også i sene nattetimer bøyd over brev fra folk har sendt ham. Brev fra en far som sliter med regninger eller en kvinne som er i ferd med å dø av kreft fordi helseforsikringen ikke dekker behandlingen, sa Michelle.

Les også

- Ingen vil jobbe hardere for Amerika enn Mitt

Hun fortalte om hennes egen oppvekst med en MS-syk far, og Barack som vokste opp hos en enslig mor og mye hos sin bestemor. Hun minnet om at deres sosiale reise er en del av det amerikanske eventyret.

Hun brukte dette som bakteppe for å forklare mannens politikk, og hva han har oppnådd i årene som president.

— Når det gjelder å få økonomien på rett kjøl, så tenker Barack på folk som min far og hans bestemor. Han tenker på den stoltheten en føler etter en hard arbeidsdag. Det er grunnen til at han signerte loven om likelønn for kvinner og menn, understreket hun og fortsatte:

- Det er grunnen til at han kutter skattene for vanlige amerikanske familier og småindustri, og kjemper for å få bilindustrien tilbake på føttene.

Målet med Michelle Obamas tale var å ildne opp grunnfjellet i partiet. I likhet med Ann Romney leverte hun varene på dette landsmøtet der publikum fulgte hennes tale.

Les også

Reagan-spørsmålet som senket Carter, er på nytt høyaktuelt

Hun hadde ingen direkte angrep på republikanere eller deres presidentkandidat Mitt Romney.

Michelle Obama viste også til at mannen ikke bøyde av, selv der nettopp det kunne vært enklere.

Helsereformen

— Når det kommer til helse, så avslo Barack å høre på dem som sa at han burde vente med helsereformen til en annen dag. Han brydde seg ikke om det var en enkelt ting å gjøre politisk. Det er nemlig ikke slik han er oppdratt. For ham var dette det rette å gjøre, sa hun til enorm applaus.

— Han gjorde det fordi han tror på et Amerika der våre besteforeldre skal ha råd til sin medisin, våre barn skal ha muligheter til å gå til doktor når de er syke, og ingen i dette landet skal gå personlig konkurs som følge av sykdom eller ulykke, sa førstedamen og minnet om at hennes mann mener kvinner selv er i stand til å bestemme over egen kropp og helse.

Kjenner seg igjen

Hun brukte de første årene av deres ekteskap som bilde på de problemene mange par sliter med.

Michelle Obama snakket om hennes og hennes manns bakgrunn, og hvordan de har klatret fra dårlige kår og til Det hvite hus. Et klart stikk til den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney.

— Tro det eller ikke, da vi giftet oss var våre avdrag på studielån høyere enn hva vi betalte på huslånet. Vi var så unge, så forelskede og så forgjeldede. Det er grunnen til at Barack har kjempet så hardt for å bedre studiestøtten og holde renten på studielån nede, forklarte hun.

— Så for Barack er ikke disse spørsmålene politiske. De er personlige, fordi Barack vet hva det vil si når en familie sliter med økonomien.

Michelle Obama viste til at det å være president er å være den som til slutt må ta avgjørelsene.

— Du må ta avgjørelser basert på din egen erfaring og den du er sa hun, til stor applaus og fortalte at hun elsket ham kanskje mer nå enn da hun traff ham for første gang for 23 år siden. - Jeg elsker ham fordi han vil lytte og aldri glemmer hvor han kom fra, sa hun og folk svarte med å rope taktfast.

- Fire nye år! fire nye år!

Bror og søster

Før Michelle Obama talte blant andre broren Craig Robinson og Barack Obamas søster Maya Soetoro-ng og bidro også til å tegne et portrett av Obama som den alminnelige gutten som har levd den amerikanske drømmen.

Men den som virkelig løftet landsmøtet før Michelle Obamas tale var borgermesteren Juliàn Castro fra San Antonio i Texas. 37 åringen er den nye stjernen i Det demokratiske parti. Han kommer fra en fattig familie med røtter i Mexico. Moren, en fattig vaskekone og politisk aktivist, fikk han og tvillingbroren gjennom en toppjuridisk utdannelse.

- Min historie er ikke spesiell. Det som er spesielt er Amerika som gjøre slike historier mulig, sa mannen som omtales som en slags latino-Obama.

Michelle Obama tok sitt publikum med storm da hun talte under Demokratenes landsmøte i Charlotte, USA.
Michelle Obama leverte varene på dette landsmøtet der publikum fulgte hennes tale der den som livet gikk fra latter til tårer.