Verden

«Alle» amerikanske medier beskylder Paul Ryan for taleløgner

Til og med Fox News er blant mediene som anklager Mitt Romneys visepresidentkandidat for å ha bløffet amerikanerne under onsdagens tale.

Paul Ryan holdt tale natt til torsdag norsk tid. AP

 • Arild Færaas

At The Nation, en slags amerikansk versjon av Klassekampen, kaller Paul Ryan for løgner vil kanskje ikke overraske mange. Men når en fast kommentator i konservative Fox News hinter om det samme, sperrer folk opp øynene.

Bakgrunnen er talen Paul Ryan holdt onsdag på republikanernes landsmøte. Selv om mange mente han holdt en god og gripende tale, reagerte mange på deler av innholdet i den

Fox News' Sally Kohn skriver i en kommentar torsdag at det er tre ord som kan oppsummere Ryans tale — «dazzling», «deceiving» og «distracting», eller «blendende, villedende og avledende» på norsk.

Hun viser til flere faktafeil (eksemplene er slik Fox News-kommentatoren beskriver dem):

Les også

Ryan tente republikanerne med tale om oppveksten

*** Ryan prøvde å gi Obama skylden for at USAs kredittverdighet ble senket. Men i virkeligheten var det republikanernes trusler om ikke å heve gjeldstaket som var årsaken.**

*** Visepresidentkandidaten beskyldte Obama for å fjerne hundrevis av milliarder dollar fra Medicare. I virkeligheten vil ikke dette gå utover pasientene, og Ryan har selv omfavnet kuttene.**

*** Ryan beskyldte Obama for at en bilfabrikk måtte stenge i Ryans hjemby Janesville. Men fakta var at fabrikken stengte mens Bush fortsatt var president og før Obama ble tatt i ed som president. (Se lenger nede for et annet syn på dette)**

I tillegg beskylder hun Ryan for å unngå mange kontroversielle synspunkter han har — privatisering av store deler av velferdstjenestene, forbud mot abort etter voldtekt og incest, eller at han flere ganger stemte for å øke budsjettunderskuddet da George W. Bush var president.

Merk: Selv om Fox News har en overvekt av konservative kommentatorer, så regnes Kohn som progressiv.

Les også

- Ryan blir republikansk visepresidentkandidat

Ryan ble først virkelig kjent i USA da han kom med et svært radikalt budsjettforslag som ville medført kraftige kutt både i skatter og velferdstilbud.

Mange medier henger seg på

Veldig mange andre store medier har også hatt artikler om Ryans tale og hans mangel på faktapresisjon. Blant annet Associated Press, Huffington Post, The Christian Science Monitor,Bloomberg, Boston Globe, og New York Magazine.

Og faktasjekksiden Politifact.com hadde følgende dom over tre utsagn fra Ryan i talen. Ett var halvsant, et var mest feil og et var direkte feil.

CNN er ikke like hard mot Ryan i saken om bilfabrikken i Ryans hjemby. De konkluderer med «sant, men ufullstendig». Det fordi fabrikken stengte mens Obama var president, men at den ble planlagt stengt da Bush var president.

En blogger, Jamelle Bouie, hos Washington Post har også torsdag skrevet saken «Vil Paul Ryans uærlighet bety noe for velgere?».

«Med tanke på hvor mye velgere bryr seg om integritet, er det mulig at de vil vende seg bort fra Romney og Ryan på grunn av deres uærlighet, men jeg har mine tvil. Bare nok mennesker er misfornøyde med økonomien så kan Romney og Ryan vinne, uavhengig av dere uærlighet.», konkluderer han.

Ekspert: — Gjør det bevisst

Førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda forsker på amerikansk politikk og særlig med vekt på de konservative.

Han sier han ikke kan huske at en så høytstående politiker har kommet med så mange faktafeil i en viktig tale.

— Jeg tror han gjør det bevisst. Ryan er smart, og håper at det å stemple Obama som en mislykket president kan gi republikanerne et løft.

— Men med så mye oppmerksomhet dette har fått, kan det slå tilbake på ham selv?

— Ryan er flink til å snakke seg ut av vanskeligheter, og ofte ser vi at han ikke blir spurt hardt nok.

Ryan har en egen evne til å svare på det spørsmålet han håper skulle blitt stilt, svarer Tønnessen.

- Hva sier det at til og med en kommentator hos konservative Fox News går så hardt ut mot Ryan?

— Det betyr at Ryan gikk for langt. Derfor vil han bli konfrontert med dette senere, spesielt i visepresidentdebatten mot Joe Biden. Det blir veldig spennende, avslutter Tønnessen.

Torsdag kveld norsk tid har foreløpig ikke Paul Ryan kommentert beskyldningene mot ham.

 1. Les også

  Ryan tente republikanerne

 2. Les også

  «La ham tale! La ham tale!»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump gjorde helomvending i siste liten. Han legger skylden på demokratene.

 2. VERDEN

  Topp-republikaner varsler at han gir seg

 3. VERDEN

  Clintons ledelse øker: USAs mektigste republikaner gir opp Trump

 4. VERDEN

  Republikanernes leder: Trump lærer underveis

 5. VERDEN

  Republikanerne presset gjennom «Trumpcare», men demokratene reagerte med hånlig sang i Kongressen da avstemningen var over.

 6. VERDEN

  Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.