Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep – ble pågrepet i retten

Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot to kvinner, men er frikjent for de alvorligste anklagene. Dommeren beordret deretter at han skulle pågripes og settes i varetekt.

Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot to kvinner. Dette bildet ble tatt da han kom til rettssalen mandag for å høre juryens kjennelse. Weinstein sier at han har så vondt i ryggen at han må bruke rullator.

Juryen kunngjorde sin beslutning mandag i byretten for straffesaker i New York City. Den 67 år gamle tidligere Hollywood-mogulen har stått tiltalt for overgrep og voldtekter mot to kvinner.

Juryen har imidlertid frifunnet ham for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner. Det var dette tiltalepunktet som kunne resultert i en livstidsdom.

Strafframmen for det han er kjent skyldig i, det som i straffeloven i delstaten New York heter voldtekt av tredje grad, er 25 års fengsel, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Minstestraffen skal være fem års fengsel, ifølge amerikanske medier. Mens han venter på straffeutmålingen 11. mars må han sitte i varetekt, bestemte dommeren etter juryens kjennelse. Weinstein ble deretter påsatt håndjern og ført ut av rettslokalet.

Anker

Harvey Weinstein vil anke kjennelsen etter å ha blitt kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt. Det opplyser forsvarerne hans.

I New York er en person skyldig i voldtekt av tredje grad når:

1. Han eller hun har seksuell omgang med en person som ikke er i stand til samtykke til handlingen av andre årsaker enn at vedkommende er yngre en 17 år.

2. Han eller hun er over 21 år gammel og har seksuell omgang med noen som er yngre enn 17 år.

3. Han eller hun har seksuell omgang med en annen person uten samtykke, der mangelen på samtykke skyldes andre forhold enn manglende evne til å samtykke.

Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot to kvinner. Dette bildet ble tatt da han kom til rettssalen mandag for å høre juryens kjennelse.

Påtalemyndigheten har også forsøkt å bevise at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon til å forgripe seg mot en rekke kvinner han hadde makt over. Dette ble han imidlertid frikjent for.

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått frem med historier om seksuelle krenkelser.

Juryen har brukt fem dager på å komme frem til kjennelsen.

Anklaget av rundt 90 kvinner

Bortimot 90 kvinner, blant dem filmstjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har tidligere stått frem og anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering.

Straffesaken mot Weinstein var vært bygd på tre anklager: At han voldtok en kvinne som håpet å få en filmrolle, at han tvang til seg oralsex med produksjonsassistenten Haleyi og at han voldtok og tvang til seg oralsex med «Sopranos»-skuespilleren Annabella Sciorra i leiligheten hennes på midten av 1990-tallet.

Ytterligere tre kvinner har i retten vitnet om at de ble angrepet av Weinstein. Vitnemålene skulle overbevise juryen om at overgrepene som Weinstein sto tiltalt for, var en del av et mønster som hadde rammet langt flere kvinner.

– Frivillig sex

Weinstein har ikke forklart seg under rettssaken, men forsvarerne hans har argumentert for at kvinnene samtykket til sex og at de gikk til sengs med ham for å fremme karrierene sine. De viste til at to av kvinnene fortsatte å ha kontakt med ham i form av hyggelige og til dels flørtende eposter, og at de hadde sex med ham også etter at han skal ha forgrepet seg mot dem.

I mai i fjor inngikk han forlik med titalls kvinner og betalte tilsammen 25 millioner dollar i erstatning mot å slippe å innrømme overgrep.

Neste rettssak i Los Angeles

Neste rettssak mot Weinstein er allerede planlagt i Los Angeles. Der er han tiltalt for fire tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep, men rettssaken er ennå ikke berammet.