Bursdagsgave fra 1990 rammer Mike Bloombergs valgkamp: Sa han egentlig «lesbe med hestefjes»?

Har presidentkandidat Michael Bloomberg snakket nedsettende om kvinner? Noen av historiene stammer fra en bursdag for 30 år siden.

Michael Bloomberg fotografert på jobb på 1990-tallet. En bursdagsgave fra denne tiden er dukket opp og hjemsøker valgkampen hans.

Michael Bloomberg ble i natt utsatt for angrep nærmest fra alle kanter i en debatt med fem andre demokratiske presidentkandidater. Debatten i Las Vegas natt til torsdag norsk tid var den niende i rekken.

Elizabeth Warren var den som gikk hardest løs på Bloomberg. Hun nevnte at milliardæren skal ha snakket om «lesbiske med hestefjes» og «feite kvinnfolk».

Eks-ordføreren i New York unnlot i debatten å svare på denne konkrete beskyldningen, men forsvarte både sin egen og bedriftens praksis overfor kvinner.

Elizabeth Warren sto ved siden av Mike Bloomberg under debatten og var en pågående kritiker av milliardæren.

Hefte på 32 sider

Endel av historiene som nå dukker opp i debatten, inkludert «hestefjeset», stammer fra en bursdagsmarkering på jobben i 1990. Da fylte Bloomberg 48 år. En høyt plassert kvinnelig ansatt ga ham da et hefte på 32 sider. Det ga seg ut for å være «Vidd og visdom fra Mike Bloomberg».

For noen dager siden kom den 30 år gamle trykksaken til overflaten i The Washington Post. I heftets forord ble det hevdet at alle sitatene var reelle, og at det også hadde vært noen som var for drøye til å komme med.

«Lesben med hestefjes»

Sitatet fra debatten i Nevada skal ha blitt uttalt om den britiske kongefamilien:

«Kongefamilien – for en gjeng med utskudd – en homofil, en arkitekt, lesben med hestefjes og en guttunge som vraket Koo Stark for et tykt kvinnfolk.»

Heftet inneholder en rekke andre sitater som kan bli brukt imot Bloomberg i en valgkamp. Han sier generelt om kvinner:

«Hvis kvinner ønsker å bli verdsatt for sitt intellekt, bør de gå på biblioteket i stedet for Bloomingdale’s». Bloomingdale’s er et kjent varehus i New York.

New York mot resten

Kandidaten kan også få problemer i andre deler av landet med utsagn som fremstår som New York-skryt:

«Du vet at det finnes en føderal lov som forbyr god mat vest for 12. aveny? Slå det opp.»

«Vi bor på Manhattan. Vi trenger ikke dra noen andre steder.»

«Det er enkelte delstater man ikke drar til.»

Graviditeter

Ifølge heftet var dette Bloombergs standardspørsmål hvis han fikk høre at en ansatt skulle gifte seg:

«Mann eller kvinne?»

«Er du gravid?»

Disse sitatene om gravide ansatte speiler også opplysninger fra en arbeidsrettssak Bloomberg var involvert i. Da kvinnen fortalte at hun var gravid, skal Bloomberg ha svart «Drep det!» og sarkastisk ha lagt til «Flott, nummer 16», angivelig en henvisning til antallet gravide ansatte på det tidspunktet.

Stopper oppturen?

Det politiske USA spekulerer nå på om opplysningene og Bloombergs innsats i debatten vil stoppe fremgangen hans. De fleste analytikerne som kårer vinnere og tapere av debatten, stempler innsatsen hans som stort sett begredelig. Bloomberg står imidlertid ikke på valg hverken i Nevada nå på lørdag eller i Sør-Carolina neste uke.

Han meldte seg for sent på i valgkampen til å være med her. Han har i stedet satset tungt på supertirsdag 3. mars. Da velger demokrater i 14 delstater sin favoritt. En tredjedel av delegatene til partiets landsmøte velges den dagen.