Flyplassansatte: - Sviktende sikkerhet i Sharm el-Sheik

En viktig bagasjeskanner på flyplassen i Sharm el-Sheik har ofte vært ødelagt, og vakter har vært lette å bestikke, forteller sikkerhetsansatte.

En politimann står vakt utenfor flyplassen i Sharm el-Sheik.
  • Ntb

Forrige lørdag styrtet et russisk fly 23 minutter etter avgang fra flyplassen, og vestlige etterretningskilder mener at en bombe i lasterommet kan ha vært årsaken.

Nyhetsbyrået AP har snakket med syv sikkerhetsansatte på flyplassen, som alle forteller om svikt i rutinene. Flere av dem nevner en tidvis ødelagt bagasjeskanner, som ikke er blitt skiftet ut til tross for at det er sendt flere bekymringsmeldinger til ledelsen.

— Bag full av narkotika

Én av de ansatte, som jobber med flysikkerhet, forteller også at det er lett å bestikke dårlig betalte politiansatte som overvåker røntgenmaskinene.

— Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tatt en bag full av narkotika eller våpen, som de har sluppet gjennom for ti euro eller lignende, sier han.

I tillegg forteller ansatte om svak sikkerhet ved en inngang hvor det fraktes mat inn til flyene.

— Vaktene ved inngangen slipper gjennom slike leveranser uten å gjennomsøke dem, fordi de kjenner budene, sier han.

Les Aftenpostens Moskva-korrespondents analyse:

Les også

«IS kan ha gjort en stor tabbe», skriver Per Anders Johansen.

— Internasjonal standard

Ingen av APs kilder ønsker å stå frem med navn, fordi de ikke har lov til å snakke med pressen.

Egypts luftfartsminister, Hossam Kamal, har så langt ikke kommentert påstandene. Tidligere i uken insisterte han på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder.

Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi har tidligere sagt at britiske myndigheter sendte et team til flyplassen i Sharm el-Sheik for å vurdere sikkerheten for ti måneder siden, og at de var fornøyde med sine funn.

Norsk UD gikk lørdag ut og frarådet nordmenn å dra til Sharm el-Sheik på ikke-nødvendige reiser.

Esel på tur

Også tidligere har det kommet rapporter om at sikkerheten på egyptiske flyplasser ikke er god nok. Dagen etter at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) erklærte at den sto bak flystyrten over Sinai, kom to menn uten billetter eller pass seg gjennom sperringene ved flyplassen i Hurghada. De ble pågrepet før de kom seg ut på rullebanen.

Myndighetene rapporterte at de var kriminelle som planla et ran, men lokale medier rapporterer at de ønsket å starte et nytt liv i Europa og hadde planer om å gjemme seg om bord på et fly som skulle til Spania.

  • Les mer om terroristene på Sinai: Dette er Egypts dødeligste terrorgruppe.
    I april ble det rapportert om en mer absurd episode, da et esel ble funnet gående på parkeringsplassen på flyplassen i Kairo.

224 personer omkom da det russiske flyet, som var på vei fra Sharm el-sheik til St. Petersburg, styrtet i Sinai forrige lørdag. Egyptiske etterforskere har fortalt at man kunne høre støy i siste sekund på opptaket fra cockpiten i ulykkesflyet. En analyse av opptaket skal gjøres for å fastslå årsaken til denne støyen.