Verden

Sjeføkonom: - Grekere riskierer dramatisk dårligere levestandard

Greske banker vil holdes stengt til 7. juli, to dager etter den planlagte folkeavstemningen om en forlengelse av låneprogrammet med EU. Sjeføkonomer mener et nei kan føre til mistillit, devaluering, dyrere varer og kraftig redusert levestandard i Hellas.

Tre menn går forbi en fersk graffiti laget av gateartisten N_Grams i Athen søndag. Graffitien betyr "nei" på tysk, men "ja, inn" på gresk.
  • Ntb
  • Lars Øverli
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Statsminister Alexis Tsipras kunngjorde søndag at greske banker vil holde stengt i morgen, mandag. Nå melder nyhetsbyrået Reuters at de ikke vil åpne før 7. juli, to dager etter den planlagte folkeavstemningen om en forlengelse av låneprogrammet med EU.

Videre vil det bli innført kapitalkontroll etter at usikkerheten omkring låneprogrammet fra IMF og Den europeiske sentralabnken (ESB) har ført til at grekerne har strømmet til minibankene for å tømme kontoene sine.

En bankkilde i Hellas sier til AFP søndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger.

Tømmer kontoene — og supermarkedene

Ifølge Reuters vil grekere ikke kunne ta ut mer enn 60 euro om dagen. Utenlandske kontoinnehavere får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter.

Samtiig kommer meldinger om at supermarkedene har begynt å tømmes.

- Risikerer dramatisk dårligere levekår

Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener grekerne står overfor dramatisk lavere levekår dersom de stemmer nei til en forlenget låneavtale med EU neste søndag. Han viser til den økonomiske kollapsen i Argentina i 2002, da landet innførte en ny valuta og importerte varer ble langt, langt dyrere.

ta6faeb5-9r4IWHY2eC.jpg

— Enkelte fikk redusert kjøpekraften med 80 prosent. Det er et slikt scenario Hellas nå kan stå overfor, og som de skal ta stilling til nå på søndag. De risikerer dramatisk fallende levekår ettersom landet er helt avhengig av importerte varer som de risikerer å ikke lenger ha råd til, sier Andreassen som sier dårligere levekår er uunngåelig helt uavhengig av utfallet av folkeavstamningen.- Gresk produksjon faller på daglig basis. Arbeidsledigheten øker og befolkningen har mistet tilliten til regjeringen. Situasjonen er svært dramatisk.

Steg i retning ny valuta

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea frykter hele betalingssystemete i Hellas vil gå i oppløsning.

— Betalingssystemet vil slutte å fungere. Dette kan se ut som første steg i retning en exit fra euroen og innføring av en annen valuta.

- De kan faktisk bare innføre en ny valuta, og hvordan foregår det?

— Ja. Altså, nasjonalbanken kan ikke trykke euro selv. Når den greske sentralbanken har sagt at de ikke øker kredittrammen de har overfor greske banker, så vil bankene gå tomme. På et tidspunkt vil sentralbanken utstede en egen valuta. Men først kan en havne i en situasjon hvor at bankene i stedet for euro utsteder et slags gjeldsbrev som tilsvarer en viss sum, for eksempel 100 euro.

- Vil folk stole på det, tror du?

— En del vil kanskje spørre hva de egentlig får for en slik lapp i butikken, og butikkene vil kanskje kun være villige til å gi varer for eksempelvis 40 euro. Det er jo ikke gitt at et slikt system vil være velfungerende, sier Juel.

Steinar Juel, sjeføkonom Nordea

Juel viser til at det eneste sammenlignaber eksemplet i Europa i moderne tid er splittelsen av Tsjekkoslovakia, da ny valuta ble innført. Men, sier Andreassen, var den prosessen var mer planlagt og oversiktlig.

— Situasjonen i Hellas er langt mer kaotisk og risikabel, sier Juel.

Les også:

Les også

Norske Hellas-turister med euro i kofferten

— Et nei vil være ren galskap

Jan L. Andreassen mener grekere flest har mistet så å si all tillit til at den vesntreorienterte regjeringen kan styre Hellas ut av det økonomiske uføret, og tror de ganske sikkert vil vende seg mot regjeringen og stemme for en forlenget avtale med EU – og på den måten unngå en exit fra valutaunionen.

— Stemmer de nei, vil det bli helt grusomt. Det ville vært ren galskap. Jeg tror de har langt mer tillit til Angela Merkel enn egen myndigheter nå før folkeavstemningen, sier Andreassen.

Euro-exit vil kreve lovendringer

Steinar Juel minner om at Hellas rent juridisk har muligheten til å gå ut av EU, men ikke av eurosamarbeidet. En exit vil dermed kreve lovendringer, uten at han vet hvordan det vil foregå.

— Dette er historisk. Formelt er et exit fra eurosamarbeidet synonymt med en exit fra EU, men jeg tror EU vil gjøre alt de kan for å holde dem inne, sier Juel.

Les også:

Les også

Greske banker reddet - inntil videre

Populistisk smitteeffekt

Under finanskrisen, da både Hellas, Spania og Irland var på randen av konkurs, var det frykt for smitteeffekt. Ifølge Steinar Juel er risikoen mindre i dag. Årsaken er at mange europeiske land den gang satt med greske statsobligasjoner, altså lån i greske banker, mens det i dag er Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) som står i et økonomisk låneforhold med landet.

Juel påpeker imidlertid at dersom Hellas skulle ryke ut valutasamarbeidet og likevel klare seg greit, kan det være bensin på bålet for populistiske partier i andre land.

— Men Hellas kommer ikke til å lande på beina, bare så det er sagt. Arbeidsledigheten vil øke, pengene vil bli mindre verdt og tilliten til systemet vil forvitre.

Ville ikke vært redd for å reise

Juel mener det er fare for opptøyer i landet, men at han ikke ville vært redd for å reise til Hellas.

— Eventuell uro vil nok utspille seg i Athen. Det kan bli forsinkelser fordi flygeledere streiker og trøbbel med drivstoffylling fordi betalingssystemet stopper opp, men det er relativt små utfordringer, sier Juel.

Les også:

Les også

  1. Ni punkter som forklarer hva som skjer med Hellas

  2. Hellas' nasjonalforsamling vedtok folkeavstemning

  3. Folkeavstemningen kan ikke hindre Grexit

Les mer om

  1. Hellas