Verden

Tyskland krever svar om spioner

Tyskland vil nå ha full oversikt over spioner som opererer i landet. Alle ambassader har fått beskjed om å opplyse hvor mange agenter de ulike land har i arbeid der, skriver nyhetsmagasinet der Spiegel. Heller ikke i Norge er det slutt på agentvirksomheten, mener PST.

Opplysningen om at telefonen til forbundskansler Angela Merkel ble avlyttet, har skapt gnisninger i forholdet mellom Tyskland og USA. Tyskland vil ha svar på hvor mange agenter som er stasjonert i landet.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Flere avsløringer om amerikansk spionasje i Tyskland det siste året har skapt stor irritasjon i den tyske regjeringen og blant de folkevalgte i Forbundsdagen, det tyske parlamentet.

Det tyske utenriksdepartementet har nå sendt en note til alle utenlandske ambassader, skriver Der Spiegel.

Ambassadene blir bedt om å opplyse hvem av de ansatte ved ambassader, konsulater og kulturinstitusjoner som er tilknyttet landets ulike etterretningstjenester. Henvendelsen er sendt som en verbalnote, som er en relativt sterk uttrykksform i det diplomatiske språk.

— Regjeringen forventer nå at alle land svarer, får Spiegel opplyst i utenriksdepartementet i Berlin.

Les også:

Les også

Tyskland vil bruke skrivemaskiner for å unngå USAs avlytting

— USA med 200 agenter/diplomater

Nyhetsmagasinet har tidligere har bragt en rekke avsløringer om amerikansk overvåking i Tyskland. Avsløringene er blant annet basert på dokumenter fra Edward Snowdon, som tidligere arbeidet i NSA, National Security Agency. Der Spiegel har tidligere skrevet at NSA bare på en måned samlet data om 122 statsledere, og etterretningsorganisasjonen hadde mulighet til å overvåke 193 land.

Der Spiegel skriver at USA alene har 200 agenter med diplomatpass i Tyskland. Det antas at alle land har etterretningsfolk kamuflert som diplomater, men som egentlig jobber for sikkerhetspoliti eller etterretningstjeneste i hjemlandet. Og det antas at Russland og Kina har flest, etter USA.

Helt siden slutten av fjoråret har ulike tyske myndigheter forsøkt å få avklart hvor mange USA-agenter som er akkrreditert som diplomater i Tyskland, men uten å få svar. Derfor har henvendelsen nå gått til alle land som har ambassader i Tyskland, også nære allierte.

Les også:

Les også

Spionskandale gir knute på tråden

Avlyttet Merkels telefon

Avsløringen om at USA i årevis har avlyttet telefonen til forbundskansler Angela Merkel har skapt spenninger mellom de to nære allierte. I begynnelsen av juli ba Tyskland CIA-sjefen i Tyskland om å forlate landet, et høyst uvanlig skritt mellom to nære allierte.

Overvåkingen og avlyttingen skal blant annet ha skjedd fra USAs ambassade i Berlin. Ambassaden ligger rett ved Berlins mest kjente byggverk Brandenburger Tor, et steinkast fra Forbundsdagen og viktige regjeringsbygningen. Ambassaden ble åpnet med stor festivitas av tidligere president George W. Bush, som lovpriste det nære og tillitsfulle samarbeidet mellom Tyskland og USA.

Merkel sa i en kommentar at det er bortkastet energi å spionere på allierte. -Tillit skaper sikkerhet, sa hun også.

Les også:

Les også

Tyskland ber CIA-sjef reise etter spionskandale

Overvåket folkevalgte

Bedre ble det ikke da tysk overvåkingspoliti arresterte to dobbeltagenter som skal ha jobbet for den amerikanske etterretningstjenesten CIA. Den ene jobbet i den tysk etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst, den andre i Forsvarsdepartementet.

Målet for dobbeltagentenes virksomhet skal blant annet ha vært det topp hemmelige arbeidet i en komite i Forbundsdagen som gransker nettopp amerikansk overvåking av Tyskland.

Avsløringene av amerikansk overvåking i Tyskland har satt nytt fokus på spionasje, en virksomhet som har fortsatt etter Berlinmurens fall og slutten på den kalde krig mellom øst og vest.

Les også:

Les også

Tysk etterretningsansatt pågrepet - hevder å ha spionert for USA

Agenter også i Norge

Heller ikke i Norge er det slutt på agentvirksomheten. Politiets sikkerhetstjeneste regner med at alle land har etterretningsoffiserer som har til oppgave å samle inn informasjon. Og de bruker metoder som tyveri, bestikkelser, bedrageri og utpressing i sitt arbeide. Også norske studenter i utlandet er et mål.

-Etterretningsoffiserene arbeider blant annet under dekke av å være diplomater, journalister eller tilreisende teknologer. Slike yrker kan gi dem troverdighet, og etterretningsoffiserene er skolert i det å skape tillitsforhold til personer som kan påvirke politiske prosesser, sa fagdirektør Jon Fitje Hoffmann i Politiets sikkerhetstjeneste til Aftenposten sist vinter.

Les også:

Les også

Forfatter bak spion-bok: - Skjer fortsatt i Norge

Hoffmann roste nordmenn som hadde varslet politiet etter at de på 70-tallet ble forsøkt vervet av Sovjetunionens hemmelige politi KGB, og han oppfordret alle til å ta kontakt hvis de fikk merkelige henvendelser fra utlendinger på jakt etter følsom informasjon.

Da spionasjen var på sitt heteste på 70-tallet, regnet norsk overvåkingspoliti med at Sovjetunionen hadde 40 spioner i arbeid samtidig ved ambassaden på Drammensveien. Deres viktigste oppgave var å verve norske agenter og å samle inn så mye informasjon som mulig.