Verden

Minst 37 personer drept i angrep mot flere turisthotell i Tunisia

Et angrep er i gang i byen Sousse i Tunisia, ifølge landets innenriksdepartement. Over 114 norske turister befinner seg i byen.

  • Steffen Pedersen Øberg
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Eivind Lauritsen

Minst 37 personer skal være drept i angrepet, og 36 personer skal være såret, oppgir det tunisiske helsedepartementet til BBC. Angrepet skal ha startet i nærheten av Hotel Riu Imperial Marhaba.

Flere av de drepte skal være utenlandske turister. Ifølge tunisiske helsemyndigheter skal det være britiske, belgiske og tyske statsborgere blant de drepte.

  • Er du eller noen du kjenner i nærheten? Ta kontakt på e-post eller ring +47 2286 3133
    Ifølge militærkilder skal angrepet nå være over, og minst én av angriperne skal være drept. Det er usikkert om det var flere gjerningsmenn.

Over 114 norske turister er i byen

Reiseoperatøren Detur er eneste charterselskap som tilbyr nordmenn turer til Sousse. De har turpakker til blant annet nabohotellet tilHotel Riu Imperial Marhaba,Marhaba Palacehotell og Kantahotell.

Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse i Tunisia, ifølge Detur. Turoperatøren har totalt 159 nordmenn i det nordafrikanske landet akkurat nå.

— Vi har ikke fått informasjon om at noen av våre norske reisende er drept eller skadet. Men vår destinasjonsleder forsøker å få sjekket med våre reisende ansikt til ansikt, sier daglig leder Levent Cetin i Detur til Aftenposten.

Reiseselskap avlyser reiser til Tunisia

— Vi forsøker også å sende SMS til alle som er i området. Vi har avtaler med rundt ti forskjellige hoteller i Sousse. Men ingen av hotellene med nordmenn ligger veldig nære det hotellet som er angrepet,

På mandag skulle selskapet etter planen sende 170 nordmenn til Tunisia og til sammen 1000 nordmenn har bestilt tur dit i sommer. Alle avganger er nå kansellert.

— Vi jobber nå med å varsle alle på SMS. Vi har skulle sendt rundt 1000 nordmenn til Tunisia frem til midten av august. Disse turene er nå kansellert, sier Cetin.

Meldinger om eksplosjoner og skudd

Øyenvitner på hotellet sier at det har vært en eksplosjon like ved siden av.

— Jeg hørte en eksplosjon, og nå sier folk at det var noen som skjøt på stranden, sier David Schofield tilSky News.

Dette er det andre angrepet på turistmål i Tunisia på kort tid. I mars ble nasjonalmuseet Bardo angrepet, og 20 turister og tre tunisiere mistet livet. Terrorgruppen Den islamske stat (IS) tok ansvar for angrepet.

Bakgrunn:

Les også

IS sier de står bak angrepet i Tunisia

En gjerningsmann drept

Den drepte antatte gjerningspersonen skal være en student fra Tunisia, skriver nyhetsbyrået AFP.

Øyenvitner beskriver hvordan en shortskleddmann trakk frem et våpen gjemt i en parasoll og begynte å skyte.

I tillegg skal han ha kastet eksplosiver. Ifølge nyhetsbyrået Reuters oppgir en sikkerhetskilde at en bombe også ble funnet på kroppen hans.

UD har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet

Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at de ikke har noen indikasjoner på at nordmenn er skadet i angrepet, men er i ferd med å undersøke saken videre.

— Vi har vært i kontakt med nordmenn som har oppholdt seg i nærheten av der angrepene har funnet sted. Dermed vet vi at det er nordmenn i området. Situasjonen er veldig kaotisk så det er vanskelig å få ut sikker informasjon, sier Ane Lunde, pressetalsperson i UD.

— Men vi har fortsatt ingen indikasjon på at nordmenn er rammet. Vi setter nå ned et kriseteam og forsterker bemanningen i Oslo, sier Lunde.

Norge har ikke en ambassade i Tunisia, men i Algerie.

Les også

  1. 13 drept i selvmordsangrep mot moske i Kuwait

  2. Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg