Verden

Trump stuper på målinger og prognoser etter skandaleuke

Demokratenes landsmøte og krangelen med familien til en drept offiser ser ut til å ha svekket Donald Trump.

Khizr Khans sønn ble drept da han tjenestegjorde i Irak i 2004. Forrige uke kritiserte han Donald Trump for å ville nekte muslimer innreise til USA.
  • Tarjei Kramviken

For en uke siden ledet han på nettstedet RealClearPolitics’ gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger.

Men nå har eiendomsmogulen og republikaneren falt på målingene og demokraten Hillary Clinton leder med 3,9 prosentpoeng.

På nettstedet FiveThirtyEights prognose har Trumps sjanse for å bli USAs neste president, falt fra 40,2 prosent for en uke siden til 31 prosent i dag.

Dermed mener nettstedets tallknusere at det er 69 prosent sannsynlighet for at demokratene vil vinne valget 8. november.

Obama: - Uegnet som president

Avtroppende president Barack Obama sa på en pressekonferanse tirsdag at han mener Trump er uforberedt og uegnet til å være president.

– Jeg mener at den republikanske kandidatene er uegnet til å tjene som president. Jeg sa det samme forrige uke, og han fortsetter å bevise det, sa Obama.

  • Les mer om hva Obama sa om Trump i denne saken

Krangel med soldatforeldre

Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som har ført til Trumps fall på målingene. Partienes landsmøter fører vanligvis til en oppsving på meningsmålingene, og demokratene avsluttet sitt møte torsdag forrige uke.

Samtidig er mange av målingene tatt opp etter Trumps mye omtalte krangel med de etterlatte til en offiser som ble drept under Irak-krigen.

Nyhetsbyrået AP skriver at Trump «ikke klarer å la noe han oppfatter som en fornærmelse, ligge – uavhengig av skaden det kan påføre presidentkampanjen hans eller hans politiske omdømme».

Heller ikke når kritikeren er en mann som mistet sønnen sin i et selvmordsangrep i Irak.

I en følelsesladet tale under det demokratiske landsmøtet sa Khizr Khan at Donald Trump ikke visste hva det ville si å ofre noe for landet sitt.

– Har du noen gang besøkt krigskirkegården i Arlington? Gå dit og se på gravene til heltene som døde mens de forsvarte dette landet. Du har ikke ofret noe som helst, sa Khizr Khan til Donald Trump i sin sterke tale til det demokratiske landsmøtet. Militærkirkegården Arlington, der Humayun Khan og mange andre muslimer er gravlagt, ligger like utenfor Washington.

Drept i Irak

Kaptein Humayun Khan, som var muslim, tjenestegjorde i den amerikanske hæren da han ble drept i Irak i 2004.

– Hillary Clinton hadde rett da hun kalte min sønn «det beste av Amerika». Hadde det vært opp til Donald Trump, hadde han ikke engang vært i landet, fortalte Khan, og viste til at Trump har sagt at han vil nekte muslimer innreise til USA.

Trump har i en serie tweets og TV-opptredener kalt Khans tale «ondskapsfull». Han svarte også at han hadde «gjort mange ofre. Jeg jobber veldig hardt».

Mr. Khan, who does not know me, viciously attacked me from the stage of the DNC and is now all over T.V. doing the same - Nice!

Angrep moren

Trump sa også at Ghazala Khan, som sto ved sin manns side på scenen, kanskje var taus fordi hun ikke fikk lov til å snakke.

– Hvis du ser på kona hans – hun sto der. Hun hadde ikke noe å si. Kanskje hun ikke hadde tillatelse til å si noe? Mange har sagt det, sa Trump til ABC søndag.

Han spilte på oppfatningen om at muslimer ikke tillater kvinner å snakke i forsamlinger.

Ghazala og Khizr Khan under det demokratiske landsmøtet. De er begge født i Pakistan og innvandret til USA i 1980.

Ghazala Khan skriver i en kronikk i The Washington Post at hun ikke sa noe fordi hun ikke klarer det uten å bryte sammen.

«Da jeg gikk opp på landsmøtescenen, med en stort bilde av sønnen min bak meg, mistet jeg nesten kontrollen. Hvilken mor ville ikke gjort det? Donald Trump har barn som han elsker. Lurer han virkelig på hvorfor jeg ikke sa noe?»

Kritikk fra republikanere

Mandag sendte Trump-kampanjen en e-post til republikanere i Kongressen der den ba om støtte i ordkrigen med Khan-familien, skriver Reuters. Men foreløpig har han fått lite støtte i eget parti.

Senator, militærveteran og tidligere krigsfange John McCain, som selv har blitt angrepet av Trump, fordømte eiendomsmogulen i en usedvanlig lang ogskarp uttalelse.

«Jeg håper amerikanere forstår at uttalelsene ikke representerer synet til Det republikanske partiet, dets ledere eller kandidater», skriver McCain, som var republikanernes presidentkandidat i 2008.

Også partiets to ledere i Kongressen, Mitch McConnell i Senatet og Paul Ryan i Representantenes hus, har fordømt Trump og sagt at han ikke representerer partiet i kritikken av Khan-familien.

This story is not about Mr. Khan, who is all over the place doing interviews, but rather RADICAL ISLAMIC TERRORISM and the U.S. Get smart!

Mente Khan ikke hadde rett til å tale

I sin tale sa Khan at Trump alltid rakker ned på «muslimer, han respekterer ikke minoriteter, kvinner, dommere og til og med lederskapet i sitt eget parti».

– Donald Trump, du ber amerikanere om å legge sin fremtid i dine hender. La meg spørre deg, har du noen gang lest grunnloven? Jeg vil gjerne låne deg min kopi. Let etter ordene «frihet» og «likhet for loven».

I en uttalelse skrev Trump at han følte med Khan-familien, men la til at Khan «ikke har noen rett til å stå foran millioner av mennesker og påstå at jeg ikke har lest grunnloven (som ikke er sant)».

Mitch McConnell og Paul Ryan er to av mange republikenere som er forferdet over Trumps angrep på Khan-familien, som mistet sønnen sin i et selvmordsangrep i Irak i 2004.

Flere rasismeanklager

Fortsatt fremholder de fleste partitoppene at de fortsatt støtter Trump i presidentvalgkampen, de kontroversielle uttalelsene til tross.

Sist Trump fikk så krass kritikk fra sine partifeller var da han gjentatte ganger hevdet at dommeren Gonzalo Curiel ikke kunne være nøytral i et søksmål mot ett av Trumps foretak.

Årsaken, ifølge eiendomsmogulen, var at Curiel er«mexicansk». Curiel er født i den amerikanske delstaten Indiana og har bodd hele livet i USA, men Trump mente likevel at hans mexicanske røtter gjorde det umulig for ham å være upartisk.

Kritikken haglet, og flere fremtredende republikanere kritiserte partiets presidentkandidat. Ryan kalte til og med Trumps uttalelser et«skolebokeksempelet på rasisme».

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Hillary Clinton
  3. USA
  4. Donald Trump
  5. Rasisme
  6. Kvinner