Demonstranter og politikere klare for ny G7-dyst

Noen av verdens mektigste ledere møttes i Cornwall fredag. De ble møtt av fargerike klimaaktivister.

Storbritannias statsminister Boris Johnson (t.h.) er vertskap for årets G7-møte. Her hilser han smittevernforsvarlig på Frankrikes president Emmanuel Macron.

– G7-toppmøtet i Cornwall er en «stor mulighet» for å få fart på gjenoppbyggingen etter koronapandemien, sier britenes statsminister Boris Johnson.

Johnson er vertskap for det tre dager lange toppmøtet. Fredag ønsket han lederne for verdens sju største industrinasjoner, samt EU, velkommen til Carbis Bay i Cornwall. Det er første gang de møtes ansikt til ansikt på nesten to år.

Koronapandemien vil naturlig nok sette sterkt preg på toppmøtet. G7-lederne hilste med albue mot albue og passet på å holde behørig avstand til hverandre.

– Vi må forsikre oss om at vi tar lærdom av pandemien. Vi må forsikre oss om at vi ikke gjentar feilene som vi utvilsomt har begått de siste 18 månedene, sa Johnson i sin velkomsttale på stranden. Der var sanden for anledningen sirlig raket.

– Vi må også forsikre oss om at vi legger til rette for økonomisk vekst, fortsatte Johnson.

Tradisjonen tro møtte også hundrevis av aktivister opp til G7-møtet i St. Ives i Cornwall.

Møtt av demonstranter

Hundrevis av klimaaktivister møtte også opp. De demonstrerte i byen St. Ives i Cornwall.

Aktivister i Extinction Rebellion-bevegelsen marsjerte inn til sentrum av landsbyen. De ble tett overvåket av politiet som stanset trafikken.

Andre aktivister, iført røde drakter, gjennomførte en markering på stranden. Det i håp om å gjøre inntrykk på topplederne. De neste dagene skal de diskutere alt fra koronapandemi til kamp mot klimaendringer.

En av demonstrantene, 24 år gamle Nat Squire, har små forhåpninger til toppmøtet.

– De driver grønnvasking. De sier at de skal gjøre ting, men har ingen intensjoner om å følge opp, sier han.

– De er i lommen på fossilbrenselindustrien og milliardærene. Det gjør det vanskelig for dem å få til endringer, selv om de forsøker, sier Squire.

Lånte slagordet til Biden

På den første dagen er det ventet at landene skal diskutere innhenting etter koronapandemien. Donasjon av vaksinedoser til vanskeligstilte land og økonomisk støtte til å bygge vaksinefabrikker rundt omkring i verden, er blant temaene.

På kvelden blir det en tilstelning med dronning Elizabeth og prins Charles som verter. Da er miljøvern og klimaendringer på agendaen.

G7-møtet er det første store toppmøtet for Joe Biden. Han er på sin første utenlandsreise som USAs president. Med all sannsynlighet blir det også Tysklands statsminister Angela Merkels siste G7-møte.

I sin velkomsttale lånte Johnson slagordet som president Joe Biden brukte under valgkampen sist høst. «Build back better», eller «gjenoppbygg bedre».

Han sier møtet er en gyllen anledning til å gjenreise økonomien på en grønnere og mer rettferdig måte.

– I dette ligger det et potensial for å skape millioner av godt betalte jobber, slo Johnson fast på podiet som var reist for anledningen.

G7-landene består av USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Japan og Canada. På lørdag er også Australia, India, Sør-Korea og Sør-Afrika invitert som gjester.