Verden

For lite salt i maten øker risiko for sykdom

Ny forskning slår fast at man risikerer sykdommer og død hvis man får i seg for lite salt. Det er stikk motsatt av det som er den vanlig oppfatningen.

OPT_151654625_doc6puegs0iygzfiudo3m2_doc6puehv3ftwogigb03m6-MECdvu1IPy.jpg Sunny Forest

  • Ntb

Studien, som er presentert i tidsskriftet The Lancet, viser at folk som får i seg lite salt, det vil si mindre enn 3 gram pr. dag, har høyere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt, slag og død, sammenlignet med dem som spiser normale mengder salt, anslagsvis 5–6 gram.

Ikke engang personer med høyt blodtrykk har fordeler av å spise lite salt, tvert imot, viser studien.

— Dette er svært viktige funn for dem som lider av høyt blodtrykk, sier en av forskerne bak studien, Andrew Mente ved McMaster-universitetet i Canada.

Les om denne karen, som fant ut hva som hjalp for ham:

Bør ikke under det som er normalt inntak

Studien er basert på 130.000 deltagere i 49 land.

Konklusjonen støtter riktig nok prinsippet om at personer med høyt blodtrykk og som spiser mye salt, bør redusere saltinntaket, men i motsetning til tidligere råd, bør de ikke underskride det som omtales som normalt saltinntak, altså 5–6 gram.

Hvis man får i seg mindre salt enn det, selv når man lider av høyt blodtrykk, øker risikoen for sykdom og død, påpeker studien.

Helsedirektoratet skrive dette på sine nettsider:

«Vårt saltinntak er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Det er uheldig fordi det er en sammenheng mellom saltinntak, blodtrykk og økt risiko for hjerte— og karsykdommer.»

  1. Les også

    Feilernæring rammer halvparten av oss | Gunhild Stordalen og Lawrence Haddad

  2. Les også

    Hvorfor sjokolade er sunt for deg!

  3. Les også

    Kjøttfritt kosthold er sunt og næringsrikt | Tanja Kalchenko

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. SPREK

    Anerkjent hjerteforsker mener kostholdsrådene bør endres: – Retningslinjene har gjort skade

  2. SPREK

    Ønsker du å spise sunnere i 2017? Her er seks enkle råd.

  3. SPREK

    Nordmenn spiser for mye salt. Nå oppfordres folk til å halvere inntaket.

  4. SPREK

    Tallene som overrasker: Så lite kan du spise før du får i deg for mye salt

  5. SPREK

    Stor uenighet blant forskerne: Så lite rødt kjøtt bør du egentlig spise

  6. SPREK

    Ny forskning: Denne maten er minst skadelig for miljøet og har størst effekt på helsen