Medvedev advarer mot nytt våpenkappløp

Russlands president Dmitrij Medvedev frykter et nytt våpenkappløp dersom det ikke blir enighet om et nytt rakettskjold i Europa.

- De neste ti årene må vi ta en beslutning om vi skal utplassere nye kampstyrker, sa Medvedev i sin årlige tale til nasjonalforsamlingen tirsdag.

— De neste ti årene står vi foran følgende alternativer: Enten blir vi enige om å opprette et rakettskjold i fullt samarbeid, eller vi står overfor en ny runde i våpenkappløpet, sa Medvedev i sin årlige tale til nasjonalforsamlingen tirsdag.

— Da må vi ta en beslutning om vi skal utplassere nye kampstyrker, la han til.

Den skarpe beskjeden kommer fra en president som er kjent for sin myke tilnærming til Vesten.

Medvedev har blant annet omfavnet USAs president Barack Obamas initiativ om å «nullstille» forholdet etter isfronten som fulgte etter Russlands krig mot Georgia i 2008.

Krevende

Russland og NATO ble enige om å se på mulige samarbeidsformer omkring et rakettskjold på NATO-toppmøtet i Lisboa tidligere denne måneden. USA er en sterk tilhenger av rakettskjoldet, mens Russland tidligere har motsatt seg planene på det sterkeste.

Nå krever Russland i stedet halvparten av kontrollen over forsvarsanlegget.

Det russiske kravet om å bli behandlet som en likeverdig partner, vil bety en type og grad av samarbeid både militært og etterretningsmessig som aldri tidligere har skjedd.

Et slikt samarbeid vil bli ytterst krevende. NATO og Russland har blant annet hittil ikke klart å bli enige om hvilke land som i dag utgjør en trussel. Mens USA for eksempel har pekt ut Iran og Nord Korea som hovedtrusler, ser Russland de to landene som forholdsvis harmløse i den nærmeste fremtid.

Ifølge AFP har det imidlertid ikke kommet noen formell henvendelse til NATO om et slikt samarbeid, og alliansen ville derfor heller ikke kommentere Medvedevs uttalelser.

Analytikere mener uttalelsene først og fremst var myntet på publikum hjemme i Russland, siden de kom i presidentens årlige tale til nasjonalforsamlingen.

Hjemlige tiltak

Medvedev varslet for øvrig kraftigere tiltak mot korrupsjonen i Russland og sier at han ikke anser det som formålstjenlig at staten og statlige tjenestemenn eier private foretak som fabrikker, aviser og fartøy.

I tillegg vil han løse problemet med synkende folketall ved å gi alle familier med mer enn to barn ekstra støtte.

— En bit jord burde gis til alle familier som får sitt tredje barn, sa den russiske presidenten, som mener ekstra økonomisk støtte til barnefamilier er nødvendig for å løse Russlands demografiske krise.