Armenias statsminister anklager hæren for kuppforsøk

Statsministeren i Armenia, Nikol Pasjinian, sparker landets forsvarssjef og fordømmer det han beskriver som et forsøk på militærkupp.

Armenias statsminister Nikol Pasjinijan samlet rundt 20.000 tilhengere i sentrum av Jerevan etter at landets hærledelse torsdag krevde han og regjeringens avgang.

Pasjinian viser til en kunngjøring fra forsvarsledelsen, som torsdag krevde at han og regjeringen må gå av.

Bakgrunnen for kunngjøringen er statsministerens avsettelse av Tiran Khatsjarjan, som satt i generalstaben, ifølge Armenpress.

Kunngjøringen er undertegnet forsvarssjef Onik Gasparjan og et 30-talls generaler som hevder at «statsministeren og regjeringen ikke lenger er i stand til å fatte fornuftige beslutninger».

Sverting

– Armenias væpnede styrker har lenge tålmodig tolerert angrepene fra den sittende regjeringen og sverting av forsvaret, men alt har en grense, hevder generalene.

Armenias statsminister Nikol Pasjinijan gikk ut i Jerevans gater etter at landets forsvarsledelse torsdag krevde ham fjernet. Tusenvis av tilhengere slo deretter ring rundt ham.

De anklager videre statsministeren og regjeringen for å være ineffektive og for alvorlige feilsteg i utenrikspolitikken.

– Hæren har alltid stått sammen med folket, på samme måte som folket har stått sammen med hæren, heter det.

Statsministeren svarte torsdag på det angivelige kuppforsøket ved å sparke Gasparjan. Han oppfordret samtidig sine støttespillere til å slå ring om ham og regjeringen.

Noen timer senere marsjerte Pasjinian selv gjennom Jerevans gater, omringet av hundrevis av tilhengere.

– Situasjonen er spent, men vi må unngå sammenstøt, sa han i en megafon til sine tilhengere.

Samlet tilhengere

Deretter strømmet det på med tilhengere, og torsdag ettermiddag talte Pasjinian til anslagsvis 20.000 mennesker i sentrum av den armenske hovedstaden og oppfordret landets væpnede styrker til å tjene folket.

Armenias statsminister Nikol Pasjinian anklager hæren i landet for kuppforsøk.

– Som folkevalgt statsminister beordrer jeg alle generaler, offiserer og soldater: Gjør jobben deres, som er å beskytte landets grenser og territoriale integritet, sa han.

– Hæren må lyde folket og de folkevalgte myndighetene, la han til.

Krever avgang

Armenias statsminister har høstet kritikk for sin håndtering av fjorårets seks uker lange krig med Aserbajdsjan, som i november endte med en fredsavtale forhandlet frem av Russland.

Avtalen innebar at Armenia måtte gi slipp på områder i og rundt den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

Siden har det vært store protester mot regjeringen i Jerevan, og landets største opposisjonsparti gjentok torsdag kravet om at statsministeren må gå av.

– Vi ber Nikol Pasjinian om ikke å lede landet ut i borgerkrig og til å unngå et blodbad. Han har nå en siste sjanse til å unngå kaos, heter det i en uttalelse fra partiet Framgangsrikt Armenia.

Russisk og tyrkisk bekymring

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har siden 1994 vært kontrollert av armenske separatister.

Russland ser med bekymring på utviklingen i Armenia og maner til ro.

– Vi følger situasjonen i Armenia med bekymring, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Selvsagt maner vi til ro, sier han.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu fordømmer kuppforsøket.

– Vi er totalt imot kupp og kuppforsøk i hele verden, sa Cavusoglu på en pressekonferanse i Ungarn, der han var på offisielt besøk.