Verden

Armenias statsminister anklager hæren for kuppforsøk

Armenias statsminister Nikol Pasjinijan samlet rundt 20.000 tilhengere i sentrum av Jerevan etter at landets hærledelse torsdag krevde han og regjeringens avgang.

Statsministeren i Armenia, Nikol Pasjinian, sparker landets forsvarssjef og fordømmer det han beskriver som et forsøk på militærkupp.

  • NTB-AFP

Pasjinian viser til en kunngjøring fra forsvarsledelsen, som torsdag krevde at han og regjeringen må gå av.

Bakgrunnen for kunngjøringen er statsministerens avsettelse av Tiran Khatsjarjan, som satt i generalstaben, ifølge Armenpress.

Kunngjøringen er undertegnet forsvarssjef Onik Gasparjan og et 30-talls generaler som hevder at «statsministeren og regjeringen ikke lenger er i stand til å fatte fornuftige beslutninger».

Sverting

– Armenias væpnede styrker har lenge tålmodig tolerert angrepene fra den sittende regjeringen og sverting av forsvaret, men alt har en grense, hevder generalene.

Armenias statsminister Nikol Pasjinijan gikk ut i Jerevans gater etter at landets forsvarsledelse torsdag krevde ham fjernet. Tusenvis av tilhengere slo deretter ring rundt ham.

De anklager videre statsministeren og regjeringen for å være ineffektive og for alvorlige feilsteg i utenrikspolitikken.

– Hæren har alltid stått sammen med folket, på samme måte som folket har stått sammen med hæren, heter det.

Statsministeren svarte torsdag på det angivelige kuppforsøket ved å sparke Gasparjan. Han oppfordret samtidig sine støttespillere til å slå ring om ham og regjeringen.

Noen timer senere marsjerte Pasjinian selv gjennom Jerevans gater, omringet av hundrevis av tilhengere.

– Situasjonen er spent, men vi må unngå sammenstøt, sa han i en megafon til sine tilhengere.

Samlet tilhengere

Deretter strømmet det på med tilhengere, og torsdag ettermiddag talte Pasjinian til anslagsvis 20.000 mennesker i sentrum av den armenske hovedstaden og oppfordret landets væpnede styrker til å tjene folket.

Armenias statsminister Nikol Pasjinian anklager hæren i landet for kuppforsøk.

– Som folkevalgt statsminister beordrer jeg alle generaler, offiserer og soldater: Gjør jobben deres, som er å beskytte landets grenser og territoriale integritet, sa han.

– Hæren må lyde folket og de folkevalgte myndighetene, la han til.

Krever avgang

Armenias statsminister har høstet kritikk for sin håndtering av fjorårets seks uker lange krig med Aserbajdsjan, som i november endte med en fredsavtale forhandlet frem av Russland.

Avtalen innebar at Armenia måtte gi slipp på områder i og rundt den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

Siden har det vært store protester mot regjeringen i Jerevan, og landets største opposisjonsparti gjentok torsdag kravet om at statsministeren må gå av.

– Vi ber Nikol Pasjinian om ikke å lede landet ut i borgerkrig og til å unngå et blodbad. Han har nå en siste sjanse til å unngå kaos, heter det i en uttalelse fra partiet Framgangsrikt Armenia.

Russisk og tyrkisk bekymring

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har siden 1994 vært kontrollert av armenske separatister.

Russland ser med bekymring på utviklingen i Armenia og maner til ro.

– Vi følger situasjonen i Armenia med bekymring, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Selvsagt maner vi til ro, sier han.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu fordømmer kuppforsøket.

– Vi er totalt imot kupp og kuppforsøk i hele verden, sa Cavusoglu på en pressekonferanse i Ungarn, der han var på offisielt besøk.

Les også

  1. Halshugginger og mishandling av krigsfanger. Stadig flere krigsforbrytelser rapporteres fra Nagorno-Karabakh.

  2. Den blodige konflikten mellom de to landene raser. Midt i skuddlinjen ligger et norsk oljeeventyr.

  3. Leiesoldater kan føre til en ny storkrig: Mohammad (24) forlot butikkjobb og to barn. Nå er hverdagen drepte kamerater i et ukjent land.

  4. Nå setter innbyggerne fyr på sine egne hus i Nagorno-Karabakh

  5. Erdogan hyller Aserbajdsjans «gloriøse seier»

Les mer om

  1. Politikk
  2. Armenia
  3. Nagorno-Karabakh
  4. Jerevan