Verden

Senatet mener riksrettssaken mot Donald Trump er i henhold til grunnloven

56 av 100 senatorer stemte for at riksrettssaken mot Trump er lovlig.

Flertallet i Senatet avviste argumentet til tidligere president Donald Trumps advokater, om at riksrettssaken er grunnlovsstridig.

  • Alf Ole Ask
    Journalist

Tirsdag stemte medlemmene i Senatet over hvorvidt riksrettssaken mot Trump er i henhold til grunnloven. 56 av 100 senatorer stemte for forslaget. Dermed kan den nylig avgåtte presidenten stilles for riksrett.

Dette spørsmålet er tidligere blitt prøvet, og da mente et flertall på 55 i Senatet at Trump kunne stilles for riksrett. Tirsdag snudde den republikanske senatoren Bill Cassidy fra delstaten Louisiana da han stemte om hvorvidt riksrettssaken strider med grunnloven. Denne gangen valgte han å stemme for at riksrettssaken mot Trump er i henhold til grunnloven.

Samtlige 50 demokrater stemte for at riksretten er lovlig. Republikanerne Mitt Romney, Susan Collins, Ben Sasse, Lisa Murkowski og Pat Toomey stemte sammen med Bill Cassidy for at riksrettssaken ikke er i strid med grunnloven.

Stormingen av Kongressen 6. januar er bakgrunnen for riksrettssaken mot Donald Trump

Tørket tårer

Den første dagen i riksrettssaken mot Trump ble preget av Jamie Raskin, som leder påtaleteamet fra Representantenes hus, som holdt et følelsesladet innlegg. Raskin fortalte om hvordan datteren var blant dem som ble reddet da Kongressen stormet.

Det fortalte Raskin da han tirsdag kveld avsluttet aktoratets innledning i riksrettssaken mot Donald Trump i Senatet.

Han sa han ville være personlig og fortalte at datteren og svigersønnen besøkte Raskin i Kongressen. Det var en spesiell dag, fordi familien dagen før hadde tatt farvel med sønnen.

Tirsdag kveld dreide debatten i riksrettssaken seg om flertallet av republikanerne som ønsket å få den avvist, fordi de mener at en avgått president ikke kan stilles for riksrett. Raskin brukte sin personlige historie for å understreke saken mot Trump.

Raskin fortalte at han og hans datter og svigersønn gjemte seg under bordet på kontoret hans. De sendte meldinger fra sine mobiltelefoner, fordi de trodde de skulle dø.

Da de ble reddet, fortalte Raskin at han klemte sin datter og svigersønn og ba om unnskyldning for at de hadde havnet i den situasjonen.

Datteren, som er en 24 år gammel lærer, sa at hun aldri mer ville besøke Capitol Hill.

– Jeg lovte at det ikke kommer til å være sånn neste gang hun besøker meg på jobben. Hun svarte «Pappa, jeg vil ikke tilbake til Kongressen». Det var de verste ordene jeg hørte den dagen, sa Raskin fra talerstolen, mens han tørket bort tårene.

Jamie Raskin, som leder aktoratet mot Trump, sier saken er basert på harde, kalde fakta. Raskin måtte tørke bort flere tårer under innlegget.

Mener Trump svek sin presidented

Demokratene mener det er nødvendig å reise sak. Ifølge dem svek Donald Trump sin presidented da han sendte sine tilhengere som en «ladd kanon» mot de folkevalgte i Kongressen 6. januar.

Det var Representantenes hus som 13. januar med stort flertall vedtok å stille Trump for riksrett.

Det er de 100 senatorene som skal dømme i saken. Demokratene og republikanerne har 50 medlemmer hver. En fellende dom forutsetter at 67 av de 100 senatorene stemmer for.

Fra onsdag kl. 18 norsk tid og frem til søndag har partene 16 timer hver til å fremføre sine argumenter i saken. Det er ikke ventet at de vil benytte hele denne tiden.

Les også

Nyttårsaften mistet han sønnen. Nå fører han riksrettssak mot Trump.

Må unngå 6. januar i fremtiden

Raskin viste i sin innledning også bilder og videoer av stormingen av Kongressen. Raskin er demokratisk representant i Kongressen.

Bildene og videoene viste voldelige konfrontasjoner mellom politiet og menneskene som stormet bygningen. De viste også skrekkslagne medlemmer av Kongressen. Saken de behandlet for møtet i Kongressen ble avbrutt, var godkjenningen av valget av Joe Biden som president.

Raskin understreket at saken mot Trump baserer seg på harde, kalde fakta alene. Han mente at dersom man fulgte linjen til Trumps advokater, og avviste saken, kunne det som skjedde 6. januar, skje igjen i fremtiden.

Leste høyt fra Trumps meldinger

David Cicilline, en annen av aktorene, leste høyt fra Trumps Twittermeldinger 6. januar som beviser på at han var direkte ansvarlig for angrepet.

– Dette er det som skjer når en hellig valgskredseier på så uhøytidelig vis blir ranet fra store patrioter som er blitt behandlet urettferdig i så lang tid. Dra hjem i fred. Husk denne dagen for alltid, skrev Trump i tweeten Cicilline omtaler.

– Hver gang jeg leser den, får jeg frysninger langt nedover ryggen. USAs president stilte på opprørernes side. Han feiret saken deres. Han anerkjente saken deres, sa Cicilline.

De dramatiske hendelsene i Kongressen 6. januar er bakgrunnen for riksrettssaken mot Donald Trump. Demokratene mener Trump oppfordret til stormingen av Kongressen og dermed har ansvar for dette.

Stanse Trumps karriere

En av Trumps forsvarere Bruce Castor Jr. slo i sin innledning fast at riksrettssaken er reist for å hindre at Trump kan stille til valg om fire år.

– Vi er i realiteten her fordi et flertall i Representantenes hus ikke ønsker å møte Donald Trump som en politisk rival i fremtiden, sier Castor.

Castor argumenterte videre etter de linjer som var forventet, nemlig at det er i strid med grunnloven å reise riksrettssak mot en avgått president. Derfor vil republikanerne ha saken avvist, noe det skal stemmes over tirsdag kveld.

En dom mot en sittende president ville ha betydd at han måtte gå av. En dom mot Trump kan bety at han mister retten til føderale verv. Det kan Senatet vedta med simpelt flertall. Konkret vil det bety at han ikke kan stille som presidentkandidat i 2024.

Men lite tyder på at det blir så mange utbrytere fra republikansk side at Trump dømmes.

Kampanje for å få den tidligere presidenten dømt.
Les også

Demokratene ventes å tape riksretten igjen. Hvorfor fører de likevel sak mot Trump?

Trump møter neppe

Trump har nektet å møte og forklare seg. Han oppholder seg på sitt nye hjemsted i Florida. Aktoratet kan gjennom pålegg tvinge ham til å møte, men det vil føre til en lengre rettsprosess om dette. Det er aldri forsøkt tidligere.

Rettssaken kommer trolig til å ta kortere tid enn den forrige. Grunnen til det er at både republikanerne og demokratene ønsker det.

Demokratene har lagt frem en omfattende økonomisk koronapakke som de vil ha vedtatt i Kongressen. Riksrettssaken skygger også for de viktige første 100 dagene i Joe Bidens presidentskap.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump