Ahmadinejads Libanon-besøk provoserer

Men Irans president er populær i gatene i Libanon.

Mahmoud Ahmadinejad hylles på vei fra flyplassen i Beirut til presidentpalasset. Den iranske presidentens besøk i Libanon mottas både med glede og skepsis. FOTO: REUTERS

Onsdag landet Irans kontroversielle president Mahmoud Ahmadinejad i Libanons hovedstad Beirut.

Store folkemengder med iranske flagg sto jublende langs veien da bilkortesjen med Ahmadinejad passerte, på vei fra flyplassen til presidentpalasset.

Mange kastet blomster mot presidenten, skriver BBC.

I Beirut møtte Ahmadinejad Libanons president Michel Suleiman. Etter planen skal han senere møte ledere for den islamistiske organisasjonen Hizbollah, som USA og Israel anser som en terroristorganisasjon.

Populær blant sjiaene

Libanon er et religiøst svært sammensatt land, med en befolkning delt mellom forskjellige kristne og islamske retninger.

Hizbollah står spesielt sterkt i Libanons sjiamuslimsk-dominerte sør. Gruppen oppstod i 1982 etter at Israel invaderte Libanon og gikk inn i den blodige borgerkrigen som raste i landet. Gruppen har gjennom årene fått våpen— og pengestøtte fra regimet i Iran.

Sommeren 2006 ble det utkjempet en 34 dager lang krig mellom Hizbollah og Israel, der mer enn 1100 libanesere og 160 israelere ble drept, ifølge Encyclopedia Britannica.

Og det er her man finner en viktig årsak til Ahmadinejads varme mottakelse. Etter krigen har Iran pumpet mye penger inn i gjenoppbygning i det sørlige Libanon, der de materielle skadene var store etter krigen i 2006.

Store plakater med bilde av Mahmoud Ahmadinejad og iranske flagg var hengt opp i forkant av presidentens besøk. Han blir hilst velkommen av mange sjiamuslimer, mens andre grupper i Libanon, USA og Israel er kritiske til besøket. FOTO: JAMAL SAIDI/REUTERS

— Som en landeier på inspeksjon

Mahmoud Ahmadinejads besøk er imidlertid ikke like populært alle steder. USA har uttrykt bekymring.

Besøket har også skremt provestlige politikere i Libanons skjøre samlingsregjering, som mener Iran behandler Libanon som en «iransk base ved Middelhavet», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Under besøket lot ikke Ahmadinejad anledningen gå fra seg til å komme med et stikk mot Israel, som han omtaler som sionistregimet:

- Vi vil helt klart hjelpe den libanesiske nasjonen mot fiendtligheter, som først og fremst kommer fra sionistregimet, uttalte Ahmadinejad.

Talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Yigal Palmor, beskrev besøket som bevisst provoserende.

— Det er ganske tydelig at han bærer med seg en voldelig beskjed. Han kommer til en svært ustabil region og hensikten hans er å leke med ilden, sa Palmor, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Han mente videre at Ahmadinejads besøk minnet om «en landeier som kom for å inspisere eiendommen sin».

Røyk stiger opp fra flyplassen i Beirut under krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006. Denne konflikten danner et bakteppe for Mahmoud Ahmadinejads besøk. FOTO: RAMZI HAIDAR/AFP PHOTO

Planlegger å besøke Sør-Libanon

Ifølge CNN planlegger Ahmadinejad å besøke Sør-Libanon under sitt opphold, noe Israel antakelig finner spesielt provoserende.

I august førte israelsk trefelling ved grensen mellom Libanon og Israel til et sammenstøt, der to libanesiske soldater, en libanesisk journalist og en israelsk offiser ble drept.

En FN-granskning konkluderte med at trærne lå på Israels side av grensen.

Ahmadinejads besøk kommer på et tidspunkt der det er splittelse i den libanesiske regjeringen rundt granskningen av drapet på tidligere statsminister Rafik al-Hariri.

Les mer om drapet på Hariri her: