Ingen våpenhvile i Nagorno-Karabakh etter samtaler

Armenia og Aserbajdsjan forpliktet seg ikke til å inngå ny våpenhvile i Nagorno-Karabakh etter et møte i Genève, men de lover å unngå å angripe sivile mål.

72 år gamle Vovik Zakharian går forbi boligblokken der han bor i Shushi, nær Stepanakert i Nagorno-Karabakh. Bygningen er blitt ødelagt av krigshandlinger.

Armenias utenriksminister Zohrab Mnatsakanyan og hans aserbajdsjanske motpart Jeyhun Bayramov møttes fredag til nye samtaler i Genève.

Meklere fra Frankrike, Russland og USA opplyser i en felles uttalelse at de hadde oppfordret partene til å iverksette en våpenhvile som det nylig var inngått enighet om.

Noen slik forpliktelse gikk ikke partene med på, men de utvekslet synspunkter og gikk med på å innføre en rekke tiltak med umiddelbar virkning, heter det i uttalelsen.

– Partene har forpliktet seg til å ikke ramme sivilbefolkning eller ikke-militære mål med overlegg, opplyser meklerne.

Videre har partene sagt seg enig i å ivareta og overlevere levninger på slagmarken, og innen en uke skal partene legge fram lister over krigsfanger til Røde Kors. Partene forplikter seg dessuten til å jobbe videre med å finne mekanismer som kan brukes til å verifisere om en våpenhvile kan bli opprettholdt.

Tidligere våpenhviler som er blitt forhandlet fra med bistand fra Russland og USA, er ikke blitt overholdt.

Mer enn 130 sivile på begge sider skal ha blitt drept i konflikten siden den brøt ut i rene krigshandlinger 27. september.

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men kontrolleres av armenske separatister og har i dag en befolkning som stort sett er armensk.