Spionsaker ryster Europa: Her teller han de mistenkte «spionpengene»

En italiensk marinetopp ble pågrepet mens han ga hemmelige Nato-dokumenter til russisk offiser. I Bulgaria avslørte myndighetene en mistenkt spionring i forsvaret.

For litt under to uker siden publiserte bulgarske påtalemyndigheter disse overvåkingsbildene. De skal angivelig vise en bulgarsk byråkrat som teller penger han har fått for spionasje.

En italiensk kommandørkaptein ble tatt på fersken da han solgte Nato-hemmeligheter for 5000 euro. Det meldte flere italienske medier onsdag.

I Italia ble den angivelige spionen avslørt i et parkeringshus i Roma tirsdag kveld.

Da ble en italiensk kommandørkaptein tatt på fersken. Han var da i ferd med å gi strengt hemmelige dokumenter til en russisk diplomat, skriver Daily Beast.

Nyhetsbyrået RAI skriver at det var snakk om hemmelige Nato-dokumenter. Italienske etterretningsagenter, med støtte fra det paramilitære carabinieri-politiet, pågrep mannen og en russisk offiser. Sistnevnte jobbet ved den russiske ambassaden i Roma.

Russeren som skulle få dokumentene, hadde diplomatisk immunitet. Derfor ble han ikke pågrepet, melder NTB.

Ifølge den italienske avisen Corriere della Sera fikk den italienske kommandørkapteinen 5000 euro (52 652 norske kroner red.anm.) for hver levering av de hemmeligstemplede dokumentene.

Mannen ble pågrepet av det paramilitære carabinieri-politiet i et parkeringsbygg i Roma. Dette er Colosseum, et gammelt amfiteater i Roma som ble påbegynt 72. e. Kr, og har ingenting med parkeringsbygget hvor spionsaken skjedde.

– Ondartet

Spionskandalen har rystet Italia. Onsdag gikk Italias visestatsminister, Luigi Di Maio, ut på Facebook. Han sa de hadde utvist to russiske diplomater for en «ekstremt alvorlig hendelse».

Aftenpostens har spurt Nato om den italienske kommandørkapteinen kan ha gitt hemmeligheter som berører norske forhold.

«Vi kommenterer aldri etterretningsspørsmål», svarer Natos kommunikasjonsavdeling i en e-post.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sa onsdag at han håper de konstruktive forbindelsene mellom Italia og Russland blir videreført, ifølge NTB.

Storbritannia utenriksminister fulgte opp med støtte til italienske myndigheter på Twitter:

«Storbritannia står solidarisk med Italia og deres aksjon i dag, hvor de har avdekket og aksjonert mot Russlands ondartet og destabiliserende virke som er skapt for å undergrave våre Nato-allierte».

Utenriksdepartementet har ennå ikke svart Aftenposten om det vil bli aktuelt for norske myndigheter å gi den samme støtten til Italia.

Den pågrepne marineoffiseren jobbet på kontoret til sjefen for den italienske forsvarsstaben, ifølge avisen La Repubblica. Han skal ha hatt tilgang til et bredt spekter av dokumenter med informasjon om det italienske forsvaret og Natos virksomhet.

Pågripelsen skjedde etter en langvarig etterforskning der den italienske innenlandske sikkerhetstjenesten Aisi fikk bistand fra forsvarsstaben.

Bulgarsk spionring knyttes til Russland

Den italienske spionskandalen er den siste av flere spionsaker som har rystet Europa den siste tiden.

For under to uker siden fikk Bulgaria en spionsak i egne rekker. De avslørte da det de mener er den største spionskandalen siden den kalde krigen, ifølge Reuters.

Bulgarske påtalemyndigheter har publisert et omfattende videomateriale som viste en angivelig omfattende russiskstyrt spionring. Spionene skal ha sikret seg bulgarske statshemmeligheter, Nato-dokumenter og hemmelige dokumenter fra EU og gitt dette til russiske myndigheter.

For nærmere to uker siden publiserte bulgarske påtalemyndigheter bilder, skjult opptak og overvåkingsfilmer som de mener avslører en større spionring.

Bulgarsk påtalemyndighet har nå tatt ut tiltale mot seks bulgarer for spionasje til fordel for Russland. Flere av dem er tidligere toppbyråkrater og forsvarstopper, melder CNN.

Teller «spion-penger»

De skjulte overvåkingsbildene viser det som angivelig er den største spionskandalen etter Den kalde krigen i Bulgaria. Herer detsom  bulgarske påtalemyndigheter mener er et hemmelig møte mellom to mistenkte spioner.

Videoene viser blant annet en mann filmet med skjult kamera mens han teller penger på kontorpulten sin. Pengene har han angivelig fått for spionasje, skriver CNN. I en avlyttet telefonsamtale forteller den hovedmistenkte en medskyldig at faren hans gråt da Stalin døde «før de prater om penger».

Bulgarske påtalemyndigheter hevder gruppen «var en seriøs trussel mot nasjonal sikkerhet ved å samle og gi bort statshemmeligheter om Bulgaria, Nato og EU».

Spionene skal ha vært spesielt interessert i informasjon om at det nye Nato-senteret i Varna, ved Svartehavet.

Den russiske ambassaden i Bulgarias hovedstad, Sofia, skrev i en kommentar på deres egen nettside at de forventet at alle spekulasjoner om russisk involvering burde stoppe inntil en rettskraftig dom foreligger.

I Norge ble en russisk diplomat utvist i fjor etter et møte med en nordmann som senere ble siktet for spionasje.