Verden

Voldsom brann i byen Kesennuma etter tsunamien

Byen med 74.000 innbyggere brenner ukontrollert.

Det er ikke kontroll på brannen i byen Kesennuma nord i Japan med 70.00 innbyggere. AP Photo/Japan Ground Self-Defense Force/NHK TV

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Helle Skjervold
 • Kristine Grue Langset
 • Ntb

Store områder i og ved byen Kesennuma sto fredag kveld, norsk tid,i brann, meldte den japanske kringkastingen NHK. Byen har 74.000 mennesker.

Senere på kvelden ble det opplyst at en tredel av byen ligger under vann. i følge nyhetsbyrået Jiji.

Sålangt er 288 personer bekreftet omkommet og minst 350 personer er savnet, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Kesennuma ligger ikke langt fra millionbyen Sendai i regionen Miyagi nord i landet.

Filmopptak gjort fra militærfly viser at flere kilometer store områder står i flammer. Byen har både boligområder, lett industri og fiskerivirksomhet. Byen ble rammet hardt i jordskjelvet.

Oversvømmelsene og skader på infrastrukturen førte til at delene av byen som ikke er oversvømt, brenner kraftig.

Vitner opplyser om at brannen oppstod da tsunamien veltet og knuste flere biler. Det førte til at de begynte å lekke drivstoff og olje. Flakene tok fyr flere timer etterpå, skriver Dagbladet.

Ifølge japans statlige tv-kanal NHK er det ikke noe umiddelbart håp om at brannen skal kunne slukkes raskt.

— Passerer 1000 døde

Antall omkomne etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan ventes å passere 1.000, skriver det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Politi har bekreftet at minst 310 personer er omkommet. I tillegg er minst 350 savnet, mens 544 er registrert skadd etter det kraftige jordskjelvet og

Les også

Tsunamibølger rammer Japan-kysten etter jordskjelv

som rammet Japan i morgentimene fredag.

Like ved Kesennuma, i millionbyen Sendai, er mellom 200 og 300 personer funnet omkommet, opplyser japansk politi til nyhetsbyrået Jiji. Jordskjelvet utløste en ti meter høy tsunami ved havna i Sendai, som er den byen som ligger nærmest episenteret for skjelvet.

Skip og tog savnet

Et passasjertog er savnet i et tsunamirammet kystområde nord i Japan, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Toget mellom Sendai og Ishinomaki var i nærheten av Nobiru stasjon da jordskjelvet som målte 8,9 rammet området.

Det var ikke umiddelbart kjent hvor mange passasjerer som var om bord i toget.

Også et skip med nærmere 100 mennesker om bord

Les også

Skip med 100 passasjerer tatt av tsunamien

og meldt savnet. Det er politiet i Myiagiprovinsen som har opplyst dette overfor det japanske nyhetsbyrået. Den japanske kystvakten sier at et søk etter skipet er iverksatt.

I tillegg er minst 48 mennesker savnet og 300 boliger ødelagt i den japanske kystbyen Ofunato. 23 av dem skal være ungdomsskoleelever. Fiskebyen har cirka 40.000 innbyggere.

Fare for lekkasje ved kjernekraftverk

Flere tusen innbyggere i nærheten av et kjernekraftverk i Fukushima i Japan ble evakuert etter jordskjelvet fredag.

World Nuclear Association, som representerer kjernekraftbransjen globalt, opplyste fredag ettermiddag at de hadde inntrykk av at situasjonen var under kontroll.

Japanske medier meldte om fare for at det skulle oppstå lekkasjer fra anlegget, men myndighetene opplyste senere at det ikke var rapportert om radioaktive utslipp.

Ingen nordmenn skadet

Det er fredag ettermiddag ikke kommet inn noen meldinger om skadde nordmenn.

— Vi har vært i kontakt med den norske ambassaden i Tokyo. Så langt er det ikke meldt om at noen nordmenn er kommet til skade, får NTB opplyst av UDs pressevakt.

Liten tsunami på Filippinene

Det massive jordskjelvet utløste flere tsunamibølger, som rullet videre mot Taiwan (10.30 norsk tid), Filippinene (11.30), Indonesia (etter kl 12) og Hawaii (kl. 14.20).

Bølgen skal ha truffet Taiwan, men det er foreløpig ikke meldt om alvorlige skader på øya. På Filippinene har en liten tsunami truffet land, men det er ikke meldt om skadde eller materielle ødeleggelser.

Tsunamien ruller innover stranden i Natori City, Miyagi Prefecture, i det nordøstre Japan etter at det kraftigste jordskjelvet som har rammet Japan i moderne tid genererte den ti meter høye bølgen. Hus, gårdsbygninger og kjøretøy ble skylt på havet. FOTO: REUTERS KYODO

— Dette ser ut som gode nyheter, sa Renato Solidum ved landets seismologiske institutt på en pressekonferanse fredag.

Han legger til at de fortsetter å følge nøye med på situasjonen.

Våknet til bølgen

Rundt klokken 14 traff bølgene amerikansk jord på Hawaii, og innbyggerne på øya våknet av at vann skyllet inn over Honolulu. Den kjente turistdestinasjonen Waikiki beach er fullstendig oversvømt, men vannmassene skal ha stoppet like før det store hotelldistriktet.

De høyeste bølgene skal ha vært opp mot to meter høye, men myndighetene advarer mot at større bølger kan være på vei skriver nyhetsbyrået AP.

Selv om skadeomfanget på Hawaii foreløpig er lite advarer myndighetene om at bølgene kan vokse i møte med de mindre landmassene i Stillehavet.

Uforutsigbart

— De vil komme med sterke strømmer, og de kan dra med seg være steiner fra havbunnen, akkurat som de kan flytte biler eller gasstanker, og disse tingene vil forsterke skadevirkningene av en tsunami, sier direktør Chip McCreery ved Pacific Tsunami Center til AP.

- Situasjonen vi star overfor nå er veldig uforutsigbar. Vi vet ikke hvor mange bølger som kommer. Og vi vet ikke hvilken bølge, hvis noen, vil forårsake størst skader eller hvor lenge serien av bølger vil vare, sier Honolulus borgermester Peter Carlisle.

Bølgene har også nådd Alaska, og med bølgelengder opp mot to meter har tsunamien foreløpig ikke forårsaket store skader der.

Alvorlighetsgraden nedgradert

Bølgene vil også ramme Australia (rundt 16.30), Fiji-øyene (kl. 16.30), New Zealand (ca. kl 1730). Også Mexico, Peru, Ecuador, Chile og Colombia ventes å bli rammet natt til lørdag. Totalt er det sendt ut tsunamivarsel til 53 land.

Den øvrige vestkysten av USA og Russland er også ventet å rammes, men det er uklart hvor hardt de forskjellige landene vil bli rammet.

Alvorlighetsgraden er imidlertid oppgitt som høy kun for Japan-området. I Sør-California er varselet nedgradert til en «advisory», som innebærer at evakuering ikke er pålagt.

USA vil hjelpe

President Barack Obama har sagt at USA er klar for å hjelpe Japan, og sender sine kondolanser.

- Vennskapet og alliansen mellom våre nasjoner er urokkbar, og det stryker vår beslutning om å stå sammen med det japanske folket når de skal komme seg videre fra denne tragedien, sier presidenten i en uttalelse.

Det amerikanske forsvarsdepartementet forbereder nå sine styrker på å reise mot de verst rammede områdene for å bistå.

 1. Les også

  Brann i atomkraftverk i Japan slukket

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I natt: Minst tre omkom og 200 skadet i jordskjelv i Japan

 2. VERDEN

  Over 30 fryktes begravet etter jordskred i Japan

 3. FOTBALL

  Aarøy i Japan: - Alt raste fra veggene

 4. VERDEN

  Minst 222 døde etter tsunami i Indonesia

 5. VERDEN

  Tsunamien i Indonesia ble ikke fanget opp. Derfor er katastrofen blitt en vekker.

 6. VERDEN

  Minst 1234 funnet døde etter jordskjelvet i Indonesia