Verden

- Uforståelig og hard dom

COCHABAMBA/OSLO (Aftenposten.no): Alene har moren til Stina Brendemo Hagen vært i Bolivia i tre uker og fulgt kokainsaken mot datteren, hennes venninne Madeleine Rodriguez og flere andre.

- Hun er helt uforstående til dommen, sier Stina Brendemo Hagens mor.

I BOLIVIA

Hans O. Torgersen

I går måtte hun trøste sin gråtende datter etter opplesningen av dommen om fengsel i 13 år og fire måneders fengsel, både for henne og venninnen, for kokainsmugling.

Den tredje nordmannen på tiltalebenken, Augusto Toro-Blacutt (24), og hans bolivianske onkel ble straffet med 20 års fengsel.

I går var Brendemo Hagens mor, som ønsker å være anonym, flere timer i fengselet og trøstet datteren .

— Jeg synes det var en hard dom. En uforståelig dom i forhold til bevisene de har presentert mot Stina, sier moren til Aftenposten.no i Cochabamba.

- Uforstående

Da vi møtte henne i går kveld lokal tid, hadde det verste sjokket lagt seg, men hun var fortsatt sterkt preget av det som har skjedd.

  • Hvordan har datteren din det nå?
  • Hun er helt uforstående til dommen.

Forskjellen mellom de to venninnene var i utgangspunktet at aktor la ned påstand om at Madeleine Rodriguez skulle dømmes til 25 års fengsel og Brendemo Hagen til 15 år.

I stedet fikk de samme straff, noe som overrasket flere av aktørene i retten. Forsvareren til en av de bolivianske tiltalte sa det høyt i rettslokalet:

  • Jeg kan ikke tro det, at de dømte henne til 13 års fengsel. Hun er uskyldig, nærmest ropte advokaten ut etter at retten ble hevet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez ble begge dømt til 13 års fengsel i Bolivia. FOTO: HANS O TORGERSEN

Anker

Ingen av de unge, norske kvinnene ga noen kommentar til pressen etter domsavsigelsen. Umiddelbart etter at dommeren var ferdig med opplesningen, satte de kvinnelige politibetjentene håndjern på dem og førte dem ut.

Hovedmennene i kokainligaen på tiltalebenken er norsk-bolivianske Toro-Blacutt og hans onkel, Alex Ramiro Periera Blacutt (44), slo retten fast. Begge ble altså dømt til 20 års fengsel.

De andre seks bolivianerne på tiltalebenken ble alle frikjent.

Brendemo Hagens advokat varslet allerede før dommen ble avsagt at hun ville anke. Ankebehandligen var også det som Toro-Blacutt prøvde å trøste henne med da hun gråt mot morens skulder.

Både Rodriguez, Toro-Blacutt og hans onkel tok betenkningsfrist når det gjelder anke. Ankefristen er 15 dager.

— Jeg er fornøyd med dommene, unntatt for en av de frikjente, som vi vil anke, sa statsadvokat Claudia Mancilla til Aftenposten.no.

Les også

  1. Hvem skal skjermes?

  2. Rodriguez og Brendemo Hagen dømt til 13 års fengsel

  3. Rodriguez gråt og ba om nåde