Verden

Nesten smelterekord for sjøisen i Arktis

Sjøisen i Arktis har i år smeltet til det nest laveste nivået som noen gang er registrert. – Det har vært et vilt år oppe i nord, sier amerikansk forsker.

Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Are Føli / NTB

 • NTB-Are Føli

Både norske og amerikanske forskere har i løpet av den siste uken lagt fram nye tall som viser omfanget av smeltingen.

Dataene er litt forskjellige, men både Nansensenteret i Bergen og amerikanske NSIDC slår fast at 2020 havner på en andreplass. 2012 er det eneste året der sjøisen har hatt mindre utbredelse i årstiden der den er på sitt minste.

Hetebølge og branner

– Det har vært et vilt år oppe i nord, med sjøisen nesten på et rekordlavt nivå, hetebølger i Sibir og massive skogbranner, sier NSIDCs direktør Mark Serreze til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingen går i retning av mindre is både til lands og til vanns i Arktis, i takt med den globale oppvarmingen.

– Selv om det ikke ble noen ny absolutt minimumsrekord i år, er det svært bekymringsfullt at isens tilbaketrekning og smelting i Arktis ikke får større oppmerksomhet, sa seniorforsker Lasse H. Pettersson ved Nansensenteret i en uttalelse i forrige uke.

Også han viste til hetebølgen i Sibir, som har bidratt til den kraftige issmeltingen. I år er det spesielt lite is nord for kysten av Sibir og nord for Svalbard.

– Ny spiker i kista

Sjøisen i Arktis minker hvert år i løpet av våren og sommeren, før sjøen begynner å fryse til igjen. Vendepunktet i år kom i forrige uke, og isen er nå i ferd med å utvide seg.

På det minste var is-arealet på 3,74 millioner kvadratkilometer, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Satellittmålingene av isen strekker seg tilbake til 1979.

– Vi er på vei mot et Nordishav som vil være isfritt deler av året, og dette året er en ny spiker i kista, sier Serreze.

– Trenger politisk handling

Miljøorganisasjonen Greenpeace er til stede ved den såkalte iskanten med et skip for å dokumentere sjøisminimumet og forske på iskantsonen.

– Nordområdene våre er blant stedene hvor klimakrisen er mest synlig, og hvor oppvarmingen går raskest. Vi trenger politisk handling nå for å unngå de verste konsekvensene av klimakrisen framover, enten det er ekstrem issmelting eller massive skogbranner, sier Laura Meller i Greenpeace i en uttalelse.

Når det blir mindre sjøis i Arktis, blir mer sollys absorbert av havet siden vann er mørkere enn is. Dette er en av flere naturlige mekanismer som bidrar til å akselerere den menneskeskapte temperaturøkningen på kloden.

Les også

Nå tiner også selve fjellet i Glittertind og Galdhøpiggen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Han bodde fire måneder på et isflak i Arktis og møtte 31 isbjørner. Men det var noe annet som skremte ham mer.

 2. VERDEN

  Dette skjedde også under siste istid. Da ble vår del av verden forandret svært raskt.

 3. VERDEN

  Sist måned var den varmeste september vi vet om

 4. VERDEN

  Klimaforskere: Grønland har passert «point of no return»

 5. VERDEN

  Da koronaen rammet Brasil, så noen en mulighet. Det er dårlig nytt for klimakampen.

 6. A-MAGASINET

  Kjøttskam, sa du? Tor Keilen spiser bare kjøtt og har aldri følt seg bedre.