Verden

Har fløyet 30 Boeing 747 fraktfly til Venezuela fylt med kontanter

Prisene går til himmels, men bensinen koster fortsatt bare 17 øre literen.

En tilhenger av Venezuelas opposisjon holder opp en stor kopi av en pengeseddel med ordet «sulten» skrevet.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

I Venezuela kan prisstigningen i år nå over 700 prosent. Regjeringen trykker penger så fort at de bestiller landets egne kontanter utenlands og får forsendelsene levert med stuvende fulle fraktfly.

— Regjeringen har fullstendig mistet all kontroll med prisstigningen og valutaen. Det er trolig for sent å unngå en økonomisk katastrofe i Venezuela, sier Ricardo Hausmann til Aftenposten.

Trykker ikke små sedler

Han er professor ved Harvard-universitetet der han leder Senter for internasjonal utvikling. I 1992–93 var han planleggingsminister i Venezuela og styremedlem i sentralbanken.

— Du trenger nå 1000 bolivarer for å kjøpe 1 dollar. Og det finnes ikke større sedler enn 100-lapper. Dermed blir seddelmengden enorm, sier han.

100-lappene er verdt omtrent 85 øre. Derfor trykker myndighetene ikke mindre sedler lenger. De er ikke engang verdt papiret de er trykket på.

Må håndtere både en politisk og økonomisk krise:

Les også

Dette betyr maktskiftet i Venezuela

Bestiller flere penger

Det er The Wall Street Journal som kan fortelle at den siste tiden er det ankommet over 30 Boeing 747 fraktfly til Venezuela fylt med kontanter. Landets valuta – bolivar – er blitt mangelvare. Landets eget seddeltrykkeri klarer ikke lage penger fort nok. Dermed bestilte Nicolas Maduros regjering fem milliarder sedler i løpet av siste halvår 2015. Nye ordre på tilsammen ti milliarder sedler skal ligge inne i år. Til sammenligning trykker USAs sentralbank og den europeiske sentralbanken hver rundt åtte milliarder sedler årlig.

Toalettpapir og bleier

– Det ville vært latterlig om det ikke hadde vært så tragisk, sier Ricardo Hausmann.

IMF har anslått at prisstigningen i landet kan nå 720 prosent i 2016. Den storstilte trykkingen av penger vil etter alt å dømme bidra til dette, eller gjøre utviklingen enda verre.

En tilhenger av Venezuelas opposisjon har en plakat med teksten: «I Venezuela finnes intet».

Landet praktiserer et strengt regime med priskontroll, noe som i praksis har ført til varemangel og utstrakt svartebørsvirksomhet. Toalettpapir og kondomer var blant varene som ble gjengangere i internasjonal pressedekning av landet i fjor. Men alt fra bildekk til bleier må folk i praksis kjøpe under bordet. Kortbruk og bankoverføringer har stoppet opp. Betaling skjer kontant. Dermed må man ha digre bunker sedler for å kunne gå på restaurant. Skal du kjøpe større gjenstander, må du belage deg på å fylle ryggsekker eller lignende.

Billig bensin

Bensinen er imidlertid tungt subsidiert av oljelandet og koster ca. 17 øre literen.

President Nicolás Maduro.

— Med internasjonale priser på bensin måtte man hatt med en koffert bolivarer for å fylle tanken, skrev opposisjonspolitiker Henry Ramos på Twitter forleden dag. President Nicolás Maduro har imidlertid luftet tanken om å subsidiere bensinen noe mindre enn i dag.I 2013 gjorde Maduro flatskjermer billigere:

Les også

Presidenten i Venezuela satte ned prisene på flatskjermer

— Regnestykket går ikke opp

I beste fall er eksporten i 2016 ventet å havne på 20 milliarder dollar. Importen var i 2015 på 38 milliarder dollar og landet skal i løpet av året betale 10 milliarder dollar på sine utenlandslån.

— Dette er et regnestykke som ikke går opp. Landet er i praksis utestengt fra internasjonale kapitalmarkeder. Renten ville vært absurd, sier Hausmann, som forventer en dramatisk kollaps i importen.

Strømbrudd og vannmangel

Han ser mørkt på utviklingen.

100-bolivarsedlene er verdt ca. 85 øre. Det er landets største pengesedler.

— Det er mangel på mat og medisiner. Samtidig opplever man ofte strømbrudd, og det har regnet uvanlig lite. Alt dette skjer midt i en helsekrise, sier Harvard-professoren, som henviser til utbruddet av zikavirus som har rammet regionen.

- Kjørt i grøften

To Venezuela-eksperter ved den amerikanske tenketanken Brookings, Dany Bahar og Miguel Anges Santos, beskriver i en artikkel hvordan landet er kjørt i grøften økonomisk med skyhøye låneopptak utenlands, råkjør mot utenlandske bedrifter i landet og tung satsing på kun olje som eksportnæring.

— Kombinasjonen av sosialisme i gode tider og handlingslammelse i dårlige tider har ført til en økonomi som nesten er blødd ihjel, fremholder Brookings-ekspertene.

Klandrer utlandet

Regjeringen i landet klandrer lave oljepriser og økonomisk sabotasje fra utlandet for problemene. For noen uker siden erklærte president Maduro krisetilstand i 60 dager.

Krisen i landet er «katastrofal» erkjenner Maduro:

Les også

Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Hausmann mener landet trenger en internasjonal avtale med restrukturering av gjelden kombinert med tiltak på hjemmebane. Han er imidlertid ikke optimistisk med tanke på at myndighetene vil ta grep. Han tror heller ikke opposisjonen, som nå har flertall i nasjonalforsamlingen, kan få gjort noe.

— Det er vanskelig å styre en økonomi fra nasjonalforsamlingen. Regjeringen har heller ennå ikke undertegnet en eneste lov fra den nye nasjonalforsamlingen, sier han.

Hausmann er også usikker på den politiske fremtiden. Da han i fjor høst på telefon drøftet muligheten for en internasjonal redningspakke med en forretningsmann i landet, ble de to beskyldt for forræderi av landets styrende sosialistparti.

— I forrige uke ble det feiret på statlig TV at det var 17 år siden president Hugo Chávez overtok styringen av landet. Da hadde de et barnekor som sang: «Denne nasjonalforsamlingen skal falle, denne nasjonalforsamlingen skal falle», forteller han.

Innbyggerne sliter med å få ringt utenlands:

Les også

Teletrøbbel og øltørke truer Venezuela

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. Caracas er verdens farligste by

 2. Venezuela har kastet min fetter i fengsel | Thor Halvorssen

 3. Over 13 års fengsel for venezuelansk protestleder

 4. Lilian Tintori håper valgskred i Venezuela skal sette ektemannen Leopoldo Lopez fri

 5. Argentina feirer ny president etter en ukes ellevill småkjekling

 6. - Militærfly fra Venezuela krenket Colombias luftrom

Les mer om

 1. Venezuela