Verden

Fredagsbønn i sorg og sinne

Mens tusenvis av egyptere feiret seier i Kairo, ble drepte demonstranter fulgt til graven i Bahrain. I Libya advares opposisjonelle om at nye protester vil bli møtt med vold.

Kvinner i Bahrain viftet fredag med landets flagg under begravelsen til de to mennene som ble drept torsdag i et voldelig politiangrep på Perleplassen. AFP/JOSEPH EID

Begravelser og fredagsbønn ble fulgt av demonstrasjoner i en rekke land i Nord-Afrika og Midtøsten.

I Bahrain ropte tusenvis av mennesker slagord mot styresmaktene og ba om samling på tvers av religiøse skiller under begravelsene til drepte demonstranter.

– Ingen sunnier, ingen sjiaer, bare nasjonal enhet, ropte noen av de sørgende i landsbyen Sitra, øst for hovedstaden Manama.

Fire mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker fordrev opposisjonelle fra Perleplassen i hovedstaden torsdag morgen, men den blodige aksjonen klarte ikke å hindre at folk ga uttrykk for sin misnøye.

Kontroll i Manama

Politiet var ikke synlig til stede i begravelsene, men et helikopter fløy over Sitra. Stridsvogner og soldater var dessuten utplassert i gatene i Manama.

Bahrain styres av et sunnimuslimsk kongehus. Sjiamuslimene, som utgjør et flertall av befolkningen, mener seg diskriminert og mistenkeliggjort og har latt seg inspirere av opprøret mot myndighetene i andre muslimske land.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har bedt myndighetene i Bahrain vise tilbakeholdenhet i møte med demonstrantene. USA har en viktig militærbase i Bahrain.

Blodig i Jemen

Fredag ble Jemen rammet av ny, blodig uro. Tre demonstranter ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker under en demonstrasjon i byen Aden sør i Jemen, ifølge øyenvitner.

I byen Taiz ble minst to demonstranter drept og ytterligere 27 er såret da en motstander av demonstrantene kastet en håndgranat mot dem.

Demonstrantene ropte slagord mot president Ali Abdullah Saleh, som har styrt landet i 32 år. De er rasende over at seks mennesker ble drept tidligere i uka da politiet skjøt mot demonstrantene.

Feiring i Kairo

I Kairo samlet folk seg igjen på Tahrir-plassen, en uke etter at de lyktes i å styrte president Hosni Mubarak fra makten.

TV-predikanten sjeik Yousef al-Qaradawi, kjent fra Al Jazeera, ledet fredagsbønnen for demonstrantene og ble møtt med jubel. Qaradawi har tette bånd til Det muslimske brorskap og ble tidligere nektet å holde fredagsbønn i Egypt. Fredag ble hans tale overført direkte på fjernsyn.

At folket har klart å styrte forhatte makthavere først i Tunisia og så i Egypt, har inspirert folk i en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Skarp advarsel

I Libya, styrt gjennom tiår av den eksentriske Muammar Gaddafi, har imidlertid demonstrasjoner blitt møtt med soldater og våpen de siste dagene. Ifølge menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch ble minst 24 mennesker drept onsdag og torsdag. Det er meldt om uroligheter både i landets nest største by Benghazi, samt i byene Al Bayda og Zentan.

De mektige «revolusjonskommiteene», som underbygger Gaddafis makt, truer med vold mot opposisjonelle.

– De som forsøker å krysse eller nærme seg de røde linjene, begår selvmord og leker med ilden, het det i en kunngjøring i avisen Azzahf Al-Akhdar fredag.

Drapstrusler i Iran

I Irans hovedstad Teheran, der det mandag var sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og opposisjonelle demonstranter, samlet regimets tilhengere seg i gatene etter fredagsbønnen.

De bar bilder av øverste leder ayatolla Ali Khamenei. Mange av dem ropte også dødstrusler mot opposisjonslederne Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi.

Men lederen for det mektige, religiøse Vokterrådet gjorde det klart at det ikke var nødvendig med så drastiske skritt mot de tidligere presidentkandidatene.

– De er alt blitt henrettet. De har mistet all sin troverdighet og prestisje – alt, sa ayatolla Ahmad Jannati.

Både Mousavi og Karroubi sier det er satt under husarrest.

 1. Les også

  – Det skytes mot demonstranter i Bahrain

 2. Les også

  Tusener på Tahrir-plassen i Kairo

 3. Les også

  Forbyr demonstrasjoner i Bahrain – hæren fester grepet

 4. Les også

  Kongen vil innlede dialog med «alle parter»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 2. SPORT

  Mann skutt og drept før Formel 1-runde i Bahrain

 3. VERDEN

  Amnesty: 37 ubevæpnede demonstranter drept i Sudan

 4. VERDEN

  Uroen fortsetter og dødstallene stiger i Irak

 5. VERDEN

  Den arabiske våren tenkte et håp i Midtøsten. Slik gikk det.

 6. VERDEN

  18 drept i demonstrasjoner i Irak