Verden

Kan Trump bli den nye Putin?

Kan Donald Trump bli USAs "Sterke mann", slik Vladimir Putin er det i Russland? Aftenposten korrespondenter tok debatten.

Donald Trump er på de fleste måter en annerledes politiker. Men er han svaret på et ønske blant amerikanske velgere om en sterk mann. En slags USAs svar på Russlands Vladimir Putin? Hør debatten om Den sterke mann i ukens utgave av podkasten Aftenpostens Verden. Byrå

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

I ukens podkast diskuterer Aftenpostens journalister hvorfor stadig flere land foretrekker å ledes av en sterk mann. Hvorfor tror folk at ved urolige tider, så er det bedre med én sterk leder enn det som kan oppfattes som et ubeslutsomt og vinglete demokrati?

The return of the strongman

Russland har sin Vladimir Putin, Tyrkia sin Recep Tayyip Erdogan, Hviterussland sin Aleksandr Lukasjenko, Filippinene valgte nylig en mann som har tilnavnet "The Punisher" og i USA har den politisk helt uerfarne Donald Trump feid all motstand av banen i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

Det er en tendens som fikk Financial Times til å skrive om "the return of the strongman".

– Mye kan nok forklares med vanskelige økonomiske tider, tror Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg. Han drar en historisk parallell mellom fascismens fremvekst etter børskracket i 1928 og de usikre tidene som har vært etter finanskrisen i 2008.

Mediene brukes aktivt

Aftenpostens korrespondent i Moskva, Per Anders Johansen, mener mediene må ta sin del av skylden for at ledere som Vladimir Putin kan nå frem med sine enkle løsninger på kompliserte problemstillinger.

Medienes kraft er også en mann som Ungarns statsminister Viktor Urban svært bevisst på å bruke, påpeker journalist Ingrid Brekke. Orbans PR-folk bidrar til at utenlandske medier skriver stygt om Orban hver gang han har sagt noe kontroversielt, påpeker hun. Dermed får man skapt det fiendebildet som bidrar til å øke Orbans identitet.

Vil Trump bli holdt i tømmene?

Men kan Trump bli USAs svar på Putin? Den amerikanske Kongressen og resten av det politiske systemet vil vel sørge for å holde ham i tømmene dersom han blir valgt til presient?

Lytt til podkasten ved å trykke på linken nedenfor og hør Aftenposten-journalistenes analyse.

 • Kan Trump bli den nye Putin? Lytt til Aftenposten Verdens podkast.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Vladimir Putin
 3. Russland
 4. USA-valg 2016

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump og Putin samstemt om epost-hackingen av Demokratene

 2. VERDEN

  Det har stormet mot presidenten i et døgn. Nå sier Trump at han glemte ett ord.

 3. VERDEN

  Det politiske USA går i strupen på Trump etter pressekonferansen med Putin

 4. VERDEN

  Kampsakene til Europas nye høyrepopulister er hentet fra venstresiden

 5. VERDEN

  Putin-kritiker blir Trumps etterretningssjef

 6. VERDEN

  Her er de viktige -og noen mindre viktige hendelser fra G20: Da Putin fikk Melania til bords og Trumps datter tok farens plass ved møtebordet.