Verden

Får ikke tilgang til ofrene i Libya

Helsearbeidere fra Røde Kors er på plass øst i Libya, men tar ikke sjansen på å oppsøke de urolige områdene vest i landet.

Mange sykepleiere har flyktet fra Libya, og de vestlige områdene av landet er fortsatt for utrygge til at hjelpearbeidere tar sjansen på å rykke inn. Her blir en såret behandlet på et sykehus i Benghazi øst i landet. SCANPIX/REUTERS

— Vi oppfordrer alle som tar del i voldshandlingene om å respektere retten sårede og syke har til medisinsk hjelp, og å sikre at humanitær hjelp kan nå fram, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Etter 14 dager med voldshandlinger er det fortsatt for utrygt for hjelpearbeidere å ta seg inn i de vestlige delene av Libya.

Klare til å rykke inn

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er klare til å rykke inn i området med medisinsk personell og forsyninger fra Tunisia, men har hittil funnet situasjonen altfor usikker og ustabil.

— Helse og hjelpearbeidere må få lov til å gjøre jobben sin på en sikker måte. Pasienten skal ikke angripes, og ambulanser og sykehus må ikke misbrukes. Dette er viktige prinsipper som alltid skal følges, sier Brende.

Et helseteam fra Norge besøkte mandag to sykehus i Benghazi, der hundrevis av skadde er behandlet siden protestene mot Muammar Gaddafi startet for to uker siden.

Sykepleiere flykter

— Jeg er imponert over standarden på sykehusene, men mange av sykepleierne her er fra andre land og har nå flyktet ut av landet, forteller kirurg Johan Storm Munch.

Nå skal de norske helsearbeiderne bistå det gjenværende helsepersonellet, opplyser han.

— Vi skal holde kurs i krigskirurgi og masseskader. På grunn av mangelen på sykepleiere er det viktig at helsepersonellet som er her jobber mest mulig effektivt, sier Storm Munch.

Tar imot flyktninger

Røde Kors og Røde Halvmåne er også på plass ved grensa til nabolandene, for å ta imot de mange som flykter fra uroen i Libya.

— Røde Halvmåne jobber hardt både i Egypt og Tunisia for å hjelpe de som har flyktet fra Libya. Mange av dem som kommer ut av Libya nå er utslitte både fysisk og mentalt, og mange trenger også hjelp fra Røde Kors og Røde Halvmåne for å komme i kontakt med sine nærmeste, forteller Børge Brende.

 1. Les også

  Gadafi-krigere ruster seg

 2. Les også

  Klar tale fra verdens ledere: - Gå av nå

 3. Les også

  «Folket mitt elsker meg»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mollekleiv: – Store framskritt i beleirede områder

 2. KRONIKK

  Krigen mot helsevesenet pågår for fullt | Per Helge Måseide

 3. VERDEN

  – Den største feilen vil kan gjøre nå er å erklære Syria som en håpløs sak

 4. VERDEN

  Norge er svært bekymret for økte konflikter på Balkan. Nå øker Brende bistanden kraftig.

 5. VERDEN

  SOHR: Assad har kontroll i Aleppo

 6. VERDEN

  Mer enn 120 personer drept i eksplosjon ved busser med evakuerte i Syria