Ryanair-fly med etterlyst aktivist om bord ble omdirigert. Litauens president ber Nato-land reagere.
Et Ryanair-fly på vei til Litauen ble søndag omdirigert til Hviterussland. En regimekritiker som var om bord i flyet, ble pågrepet etter landing.
«Det er sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger et passasjerfly ned i Minsk for å arrestere en regimemotstander».
Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en e-post til Aftenposten. Hun krever at den pågrepne Roman Protasevitsj løslates umiddelbart.
Flyet var på vei fra Athen. Det hadde 120 passasjerer om bord. Klokken 13 søndag skulle det etter ruten lande i Litauens hovedstad Vilnius. I luftrommet over Hviterussland, like før flyet krysset grensen til Litauen, snudde det. I stedet satte det kurs mot Minsk, hovedstaden i Hviterussland.
Det ble tvunget til å snu, skriver den litauiske nyhetskanalen LRT. Det sier også Litauens president. På bakken ble en passasjer ført bort. Det dreier seg om Roman Protasevitsj (26), en opposisjonell journalist og blogger.
Flyet fløy søndag kveld videre til Vilnius.
– KGB var om bord
Det verserer flere historier om hva som skjedde. Tadeusz Giczan står bak en av dem. Han er redaktør i Nexta_TV – en nettkanal som Protasevitsj var med å starte. Ifølge Giczan skjedde dette: I Athen gikk personer fra KGB om bord i flyet. KGB er Hviterusslands hemmelige politi.
Aktivisten skal også ha lagt merke til personer som tok bilder av ham ved flyets gate. Da flyet kom inn i hviterussisk luftrom, skapte KGB-folkene bråk med kabinpersonalet. De insisterte på at det var en bombe om bord. Dermed ble flyet omdirigert til Minsk selv om Vilnius i praksis da var nærmere. Andre troverdige kilder forteller lignende historier.
Passasjerflyet ble så eskortert ned av et MiG-29 jagerfly. Orden ble gitt av president Aleksandr Lukasjenko. Det melder det statlige nyhetsbyrået Belta. Der sies det imidlertid intet om pågripelsen. Bombetrusler oppgis som årsak til at flyet måtte ned.
Det ble ikke funnet eksplosiver i flyet etter at det landet, skriver Reuters.
Litauisk TV har søndag kveld snakket med andre passasjerer. En av dem sier at de ikke så noen tegn til spetakkel eller håndgemeng. Passasjeren sier imidlertid at Protasevitsj først ble sjekket ekstra nøye. Senere ble han ført vekk fra de andre i terminalen.
– Risikerer dødsstraff
Protasevitsj dekket demonstrasjonene etter valget i Hviterussland i fjor høst. Protestene var store og heftige da Aleksandr Lukasjenko hevdet han vant gjenvalg i et valgskred.
Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja skriver på Twitter at han nå risikerer dødsstraff.
Opplysningene om at flyet ble tvunget ned og at aktivisten er arrestert, ble søndag bekreftet av Litauens president.
– En hendelse uten sidestykke, uttaler Gitanas Nauséda på Twitter.
Ifølge presidenten står det hviterussiske regimet bak «denne avskyelige handlingen». Nauséda krever at Protasevitsj løslates straks. I en erklæring ber han andre land reagere.
– Jeg ber allierte i Nato og EU om straks å reagere mot den hviterussiske trussel mot internasjonal luftfart, uttaler Nauséda.
– Dramatisk hendelse
– Dette er en dramatisk hendelse. Det mest oppsiktsvekkende som har skjedd siden MH17 ble skutt ned, sier professor Geir Flikke ved Universitetet i Oslo.
Han er ekspert på Russland, Sentral-Europa og Balkan. MH17 var et fly som ble skutt ned over Ukraina i 2014. 298 døde.
Flikke beskriver Protasevitsj som en av de sentrale personene i opposisjonen mot regimet i Hviterussland.
– Han var svært sentral i å tilrettelegge for mediedekningen av de fredelige protestene i Hviterussland i 2020, sier Flikke.
Han viser til at søndagens flydrama kommer bare dager etter at Tut.By ble raidet og stengt. Det er et populært sted for nettnyheter som dekker rettssaker og tiltaler etter protestene i fjor.
Flikke tror regimet vil stille aktivisten for retten.
– Med sjokk og frykt vil de sette et eksempel til skrekk og advarsel, sier han.
– Slyngelstater
Nestleder Michael Tetzschner (H) i Stortingets utenrikskomite mener hendelsen må møtes med fordømmelse og sanksjoner. Han påpeker at landet har brutt internasjonale avtaler om luftfart.
– Regimet tar med dette et definitivt skritt inn i rekken av slyngelstater, skriver han i en SMS til Aftenposten.
Han mener en stat som kidnapper sivile passasjerer med militære midler «har tråkket over en grense».
– Kapret et fly
Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja møtte søndag pressen. Hun bor i eksil i Vilnius. Hun ba internasjonale luftfartsmyndigheter granske saken.
– Det er opplagt at dette var en operasjon der sikkerhetsmyndighetene kapret et fly for å kunne anholde aktivist og blogger Roman Protasevitsj, sa hun.
– Ikke én person som flyr over Hviterussland, kan føle seg trygg, la hun til.
– Satt på terrorliste
Protasevitsj meldte i november i fjor at han var satt opp på den hviterussiske terrorlisten.
– Dette er ikke en vits. KGB i Hviterussland har ført meg opp på en liste med terrorister. Nå står navnet mitt på en liste sammen med fyrer fra IS, skrev han på Twitter.
Siden har han sarkastisk beskrevet seg selv slik på det sosiale mediet: «Verdens første terroristjournalist».
Russisk ros til «Batka»
Hos den russiske statskanalen Russia Today er innfallsvinkelen noe annerledes. Der beskrives Protasevitsj som formidler av amerikansk propaganda. På Twitter rykket sjefredaktør Margarita Simonyan ut med skryt av Lukasjenkos kontante opptreden.
«Jeg trodde aldri jeg skulle misunne Hviterussland på noen måte. Men nå gjør jeg det. Batka opptrådte skjønt.» Kallenavnet Batka betyr far.