Peru har nå flest koronadødsfall per innbygger

Perus kraftige oppjustering av de offisielle dødstallene fører landet til topps på listen over land i verden med flest koronarelaterte dødsfall per innbygger.

Ingen andre land i verden har flere koronarelaterte dødsfall per 1 million innbyggere enn Peru, viser en opptelling fra AFP.

Mandag oppjusterte myndighetene i Peru det offisielle tallet på registrerte koronarelaterte dødsfall fra 69.342 til 180.764 etter råd fra et panel med peruanske og internasjonale eksperter.

Panelet konkluderte med at det hadde vært en kraftig underrapportering.

Justeringen gjør at Peru er oppe i 5.484 dødsfall per 1 million innbyggere, viser en opptelling fra nyhetsbyrået AFP. Det er høyest i verden.

Viktig med riktige tall

Statsminister Violeta Bermudez takker panelet for innsatsen med å komme fram til mer eksakte tall.

– Et riktigere tallgrunnlag er nyttig og viktig når vi skal ta beslutninger om tiltak for å bekjempe smittespredning, sa Bermudez.

Justeringen av dødstallene kommer like før søndagens presidentvalg. Høyrekandidaten Keiko Fujimori stiller mot venstreorienterte Pedro Castillo. Begge har lovet å trappe opp landets vaksineprogram, men hvordan de nye tallene påvirker valget er usikkert.

Vaksinasjonen har gått tregt

Peru startet vaksinasjonsprogrammet 9. februar, men det har gått tregt. Hittil har man bare klart å vaksinere rundt fem prosent av den voksne befolkningen.

Landet ble rammet av den andre smittebølgen i desember, og hadde rekordhøye 13.000 smittede 1. april.

Nærmere 12.000 koronapasienter er nå innlagt på sykehus. Det er likevel en klar nedgang siden 20. april da sykehusene meldte om et rekordnivå med 15.547 innlagte pasienter.

Mangler oksygen

Peru har registrert mer enn 1,9 millioner smittetilfeller og har de siste månedene slitt med å skaffe nok oksygen til å behandle pasienter.

Landet med 33 millioner innbyggere var fra før nummer 13 på den samme oversikten med 2.103 dødsfall per 1 million innbyggere.

Ungarn ligger på en andreplass med 3.077 dødsfall per 1 million innbyggere.